Je hebt waarschijnlijk wel ergens een lijstje dat je eraan herinnert hoe moeilijk het is om zaken écht gedaan te krijgen. Je bent niet de enige. Onderzoek wijst uit dat 92% van de mensen hun goede voornemens niet waarmaken en het succespercentage voor de rest van het jaar is waarschijnlijk niet veel beter. Maar dat betekent niet dat je moet stoppen met proberen! Hier is een aantal handige tips voor als je een groot doel in je hoofd hebt, zoals het krijgen van die leuke baan waar je naar zoekt.

beslis wat je wil

Klinkt simpel, maar verzeker jezelf er (nog eens) van dat dit echt jouw doel is, niet dat van iemand anders. Leer iets dat je interessant vindt. En als je het niet zeker weet, ga er eens voor zitten en maak een lijstje van je interesses. Wat lukt je vanzelf en wat zou je willen verbeteren? Werk vanaf jouw gewenste doel terug naar waar je nu staat.

breek het op in stukjes

Dit is een van de meest belangrijke stappen bij het beginnen en het winnen van je eigen vertrouwen. Eén groot doel - zoals het vinden van jouw droombaan - kan soms bijna onmogelijk lijken. Maar één groot doel opgeknipt in hele kleine subdoelen die je stuk voor stuk haalt, lijkt al een stuk haalbaarder.

Zorg ervoor dat je jouw doel opknipt in zulke kleine stukjes, zodat je overwinningen gaat ervaren. Je zou jezelf bijvoorbeeld als doel kunnen stellen om onderzoek te doen naar de skills die jij zou willen leren en het vinden van persoonlijke en online cursusmogelijkheden.

wees specifiek

Wees specifiek over je prioriteiten. Plan ze daarna in alsof het gaat om een lunchafspraak of fitness-schema. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om een nieuwe vaardigheid te leren door elke dinsdagavond mee te doen aan een webinar, te luisteren naar een podcast tijdens het rijden of joggen of je in te schrijven voor een specifieke nieuwsbrief. 

vertel het iemand

Dit is hetzelfde als een fitnessbuddy of coach. Als je anderen hebt die vragen naar je voortgang en die je aanmoedigen, heb je een grotere kans op succes.

meet vooruitgang

Als je je doelen wilt halen, moet je ze meetbaar maken. De eerder gemaakte kleine stukjes zijn mooie mijlpalen, maar je kunt op nog veel meer manieren meten. Houd bijvoorbeeld een lijst bij waarop je elke week één of twee nieuw geleerde dingen opschrijft. Of hoeveel procent van je cursus je hebt afgerond.

blijf erbij

Iedereen heeft het graag over behaalde doelen, maar we zien zelden het bloed, zweet en de tranen die achter de schermen vloeien. Success kost opoffering. Je moet ‘nee’ zeggen tegen sommige dingen om ‘ja’ te kunnen zeggen tegen iets nieuws. Dat is iets goeds! Werk met kleine beloningen voor jezelf tijdens de reis en vier jouw mini successen.

Zo individueel als jouw doelen ook mogen zijn, jouw afleidingen, uitdagingen en teleurstellingen zijn universeel. Omring jezelf met ondersteunende mensen en als je jezelf ontmoedigd voelt, onthoud dan dit:

“Jij moet kiezen wat jouw belangrijkste prioriteiten zijn en het lef hebben - vrolijk, glimlachend en onbeschaamd - om ‘nee’ te zeggen tegen andere dingen. En de manier om dat te doen is om een grotere ‘ja’ in je te hebben branden’.

Stephen Covey - Auteur van ‘The Seven Habits of Highly Effective People’.