Door te investeren in duurzame inzetbaarheid zorg je dat je medewerkers lekker aan het werk blijven. Persoonlijke ontwikkeling is daar een belangrijk onderdeel van. Om je medewerkers te overtuigen om aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling, kun je wel wat ondersteuning gebruiken. We helpen je met zes praktische tips om meteen in de praktijk te brengen. Meer weten over onze aanpak op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Lees hieronder dan snel verder.

alles over duurzame inzetbaarheid

spring naar

persoonlijke ontwikkeling: waarom is het zo belangrijk? 

Om je medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, moet je het oog op de toekomst houden. Wat hebben je medewerkers nodig om ook in de toekomst bij te dragen aan je organisatie? Loopbaanontwikkeling biedt je de kans om je medewerkers vaardigheden te laten ontwikkelen die passen bij de veranderende behoeften van je organisatie. Het is dus goed voor jou én voor je medewerkers. 

je medewerkers motiveren: zo doe je dat

Het is heel belangrijk om je in te leven in je medewerkers. Hoe presteren zij en hoe kun jij hen helpen hun positie in je organisatie verder te ontwikkelen? Investeer in coachend leiderschap: stuur niet door instructies of taken te geven, maar daag je medewerkers uit om zelf na te denken over een oplossing. Resultaatgericht coachen is een goede manier om je medewerkers uit te dagen zelf problemen op te lossen. 

Deze manier van coachen geeft je medewerkers bovendien een voldaan gevoel, omdat ze zelf verder komen. Je maakt hen verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. Dat leidt tot betere prestaties, meer productiviteit, meer creativiteit, meer flexibiliteit en een groter aanpassingsvermogen. Zo investeer je tegelijkertijd in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers én in je bedrijf. 

zo krijg je je medewerkers mee: 6 tips

1. luister actief en stel vragen

Als je goed luistert, kun je je vragen goed afstellen op de persoon die je voor je hebt. Zo kom je erachter wat je medewerker nou eigenlijk wil. En je medewerker voelt zich sneller gehoord. Win-winsituatie dus. 

2. communiceer duidelijk

Om een goede relatie met je medewerker op te bouwen, moet je weten wat je aan elkaar hebt. En daarvoor is goede communicatie noodzakelijk. Wees dus direct en duidelijk over wat je van elkaar verwacht. Zo is het makkelijker om eventuele problemen of irritaties op te lossen.  

3. werk aan vertrouwen

Bouw aan de vertrouwensband met je medewerker. Met een sterkere band durft je medewerker ook eerder te vertellen of hen iets dwars zit. En je komt er sneller achter waar ze nog aan willen werken. 

4. spiegel je aan je gesprekspartner

Luisteren, spiegelen en samenvatten. Dat zijn de drie bouwstenen van een goed gesprek. Zo krijgt je gesprekspartner het gevoel dat je hem of haar helemaal begrijpt. En door te herhalen wat er gezegd wordt, begrijp je het zelf ook beter.

5. moedig zelfreflectie aan

Is het gesprek of de vergadering afgelopen? Vraag je gesprekspartner dan om opmerkingen of feedback. Moedig zelfreflectie ook aan bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door ze een creatieve opdracht te geven, waarin ze veel vrijheid hebben. Zo komen ze erachter waar hun talenten liggen. 

6. stel duidelijke doelen

Help je medewerkers om duidelijke doelen te stellen en schrijf samen alle doelen op met een einddatum. Zo wordt het makkelijker om vooruit te plannen. En dat is goed voor de focus, omdat het duidelijker is wat je medewerker precies moet doen. 

zet in op duurzame inzetbaarheid met onze begeleiding

Om loopbaanwelzijn prioriteit te geven is goede begeleiding nodig. De begeleiding van Randstad RiseSmart biedt toegang tot arbeidsmarktdata, online cursussen en persoonlijke begeleiding van een loopbaancoach, een jobhunter en een opleidingsadviseur. De coach helpt medewerkers inzicht te krijgen in hun competenties en de jobhunter biedt leerervaringen aan die precies bij je medewerker passen, terwijl de opleidingsadviseur helpt het leertraject op de rit te houden. Daardoor is de kans groter dat medewerkers hun doelen bereiken en de juiste competenties aanleren. Zo bevorder je het succes van je organisatie en de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Meer weten over onze aanpak op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid?