Om bij te blijven, is verandering noodzakelijk. De coronapandemie was bij uitstek zo’n moment: organisaties over de hele wereld moesten ineens anders gaan werken. Op sommige plekken werden zelfs mensen ontslagen. Veel organisaties probeerden dit te voorkomen met snelle interne herplaatsing: de verschuiving van een groep medewerkers naar een andere functie. Met interne herplaatsing houd je je medewerkers duurzaam inzetbaar, ook in tijden van snelle verandering. Maar dat is alleen mogelijk met een sterk intern netwerk binnen je organisatie. Het is dus de moeite waard om hierin te investeren! Lees verder en kom alles te weten over snelle herplaatsing en intern netwerken. Of bekijk meteen wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Spring naar: 

 

  1. Teambuilding
  2. Begeleiding bij netwerken
  3. Nieuwe technologie

zo zet je onbenutte competenties in bij snelle herplaatsing

Met beter inzicht in de competenties van je medewerker ontstaat kennis die je inzet als de omstandigheden weer veranderen. Met meer aandacht leer je je medewerkers écht kennen en leg je hun competenties makkelijker vast. Maar hoe zorg je dat je medewerkers al hun capaciteiten kunnen benutten? 

Iedere organisatie heeft talent met onbenutte competenties. Dat maakt interne herplaatsing van medewerkers nog maar eens duidelijk. In een nieuw team vinden je medewerkers zich namelijk telkens opnieuw uit. Intern profileren is dus heel belangrijk! Er zijn soms mogelijkheden voor je medewerker om zich intern te profileren bijvoorbeeld in projectteams, maar vaker zijn het meer informele kansen via een intern netwerk. Ons advies is dus: help je medewerkers om dat interne netwerk op te bouwen én in te zetten.

het belang van een intern netwerk bij interne overplaatsing

Het vormen van een sterk intern netwerk is een kunst die in de loop van de jaren is geëvolueerd. Michael Watkins bedacht de term ‘inboarding’ voor de ondersteuning van collega’s die intern worden overgeplaatst. Hij beschrijft hoe de meeste organisaties aandacht besteden aan het inwerken van nieuwkomers van buiten de organisatie, maar dat intern overgeplaatste medewerkers weinig begeleiding krijgen. Hierdoor ontstaat de kans dat de interne overplaatsing mislukt. 

Om dit risico te verkleinen bied je je medewerkers ondersteuning bij de overstap. Met een sterk intern netwerk beperk je daarnaast ook het verloop van medewerkers en blijven je medewerkers betrokken bij je organisatie. Met andere woorden: met een sterk intern netwerk blijven je medewerkers duurzaam inzetbaar.

waarom een intern netwerk in je organisatie zo belangrijk is

Een sterk intern netwerk helpt dus bij de overplaatsing van je medewerkers. Maar dat is niet de enige reden waarom een intern netwerk zo belangrijk is. Interne netwerken bevorderen samenwerking tussen verschillende teams, wat leidt tot betere ideeën en innovatie. Aan het begin van de pandemie nam de behoefte aan innovatie toe: er moesten snel nieuwe werkmethoden gevonden worden. Om dat voor elkaar te krijgen gooiden veel bedrijven hun regels en standaardprocessen overboord: ze zetten zich in voor een gemeenschappelijke missie. Zo ontstonden er nieuwe interne netwerken en connecties. Voor veel organisaties zijn deze waardevol gebleken, bijvoorbeeld bij stressvolle omstandigheden, maar ook om snelle interne om- en bijscholing mogelijk te maken. 

een nieuw intern netwerk ondersteunen in 3 stappen

Een intern netwerk in je organisatie zijn dus om meerdere redenen belangrijk. Maar hoe ondersteun je de vorming van nieuwe interne netwerken binnen je organisatie? De volgende stappen zijn daarbij belangrijk. 

1. teambuilding

Om een sterk intern netwerk te vormen, moeten de onderlinge relaties in het team versterkt worden. Denk daarbij in de eerste plaats aan manieren om samen plezier te maken. Maak hiervoor teams van mensen die normaal gesproken minder vaak met elkaar samenwerken. Zo worden medewerkers aangemoedigd om hun relaties en hun netwerk uit te breiden.

2. begeleiding bij netwerken

 

Laat je medewerkers zien hoe ze het beste contact leggen met hun collega’s. Vooral introverte mensen hebben hier soms meer begeleiding bij nodig. Denk bijvoorbeeld mee over uitnodigingsmails die je medewerkers bij het eerste contact kunnen gebruiken of maak voorbeeldagenda’s voor virtuele ontmoetingen. 

3. zet nieuwe technologie in

We leven in een digitaal tijdperk. Gebruik daarom ook tools om interne netwerken op te bouwen. Welk platform je ook gebruikt, het moet beschikbaar zijn voor al je medewerkers, op elk niveau en op iedere locatie. Zo ontdekken je medewerkers nieuwe connecties die hen helpen om hun loopbaan verder vorm te geven binnen de organisatie. 

Moedig dit aan en maak hier ruimte voor in de agenda. Door nieuwe mogelijkheden om te netwerken en samen te werken voelen je medewerkers zich namelijk meer met elkaar verbonden. Zo zien je medewerkers waar ze naartoe kunnen groeien met behulp van om- en bijscholing: belangrijk voor het langetermijnsucces van je organisatie. 

zet in op duurzame inzetbaarheid met onze begeleiding

Om je medewerkers duurzaam inzetbaar te houden is effectieve begeleiding nodig. Door samen te werken met de juiste aanbieder bied je je medewerkers goede begeleiding tijdens hun scholingsprogramma. Het programma van RiseSmart omvat een loopbaancoach, een jobhunter en een gecertificeerde opleidingsadviseur die medewerkers helpen hun loopbaanplan om te zetten in een strategische routekaart voor competentieontwikkeling. We motiveren je medewerkers om zich bij- en om te scholen. Zo pas je bestaande scholingsprogramma's beter toe, blijven je medewerkers langer inzetbaar en haal jij meer uit het talent van je medewerkers. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? 

Neem contact met ons op