Het welzijn van je medewerkers is heel belangrijk voor je organisatie, zeker met het oog op een onzekere toekomst. Denk daarbij niet alleen aan fysieke en mentale gezondheid, maar ook aan loopbaanwelzijn. Door te investeren in loopbaanwelzijn krijg je inzicht in welke competenties je medewerkers hebben en hoe dit aansluit bij de behoeftes van je organisatie. Zo zijn je medewerkers langer inzetbaar en blijft je organisatie gezond. Lees hier alles over loopbaanwelzijn en hoe je ermee aan de slag gaat. Of bekijk meteen wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Spring naar: 

flexibiliteit en aanpassingsvermogen op de werkvloer

Het is voor niemand een verrassing dat flexibiliteit belangrijk is op de werkvloer. Organisaties die ingesteld zijn op flexibiliteit nemen sneller beslissingen en zijn beter voorbereid om het aanpassingsvermogen van medewerkers in te zetten bij toekomstige problemen. Flexibiliteit zorgt er dus voor dat je organisatie toekomstbestendig is! Door je medewerkers veerkracht en wendbaarheid aan te leren en te investeren in hun welzijn ben je voorbereid op de toekomst.

waarom het welzijn van je medewerkers zo belangrijk is 

Het welzijn van je medewerkers is cruciaal voor het welzijn van je organisatie. Logisch: je medewerkers zorgen dat je organisatie blijft draaien én dat jullie je verder ontwikkelen. Medewerkers met frisse competenties dragen bij aan de flexibiliteit van je organisatie, waardoor je makkelijker meebeweegt met onvoorspelbare situaties. Investeer daarom in het welzijn van je medewerkers. We nemen je graag mee in hoe je dat doet. 

competenties afstemmen op de behoeftes van je organisatie

Wanneer de competenties van je medewerkers verouderd raken, worden problemen volgens de oude methodes aangepakt. En dat leidt zelden tot nieuwe, frisse oplossingen! Voorkom verouderde competenties en besteed genoeg aandacht aan loopbaanwelzijn. Zo zorg je dat je niet achterblijft in een snel veranderende markt. Meer aandacht voor loopbaanwelzijn zorgt er ook voor dat je je medewerkers langer behoudt, omdat ze zien dat ze binnen je organisatie kunnen groeien. Maak leren dus een structureel onderdeel van jullie manier van werken. 

zo leg je de focus op de loopbaan van je medewerkers

De beleving en ervaring van je medewerkers is belangrijk voor het succes van je organisatie. Het aanreiken van middelen om hun inzetbaarheid te behouden is daar een natuurlijk verlengstuk van. Zo zet je niet alleen in op duurzame inzetbaarheid, maar ook op talent mobility. Om- en bijscholing zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het heeft ook nog een ander voordeel om het loopbaanwelzijn van je medewerkers prioriteit te geven. Het sluit namelijk aan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en zorgt er dus voor dat je organisatie positief beoordeeld wordt door medewerkers en klanten. Zo is een investering in je medewerkers dus een investering in je organisatie. 

  • Lees ook: Het belang van talent mobility voor je organisatie.

loopbaanwelzijn en een inclusieve werkomgeving

Geen enkele organisatie kan nog om het belang van inclusiviteit en sociale gelijkheid heen. Ook bij werving, ontwikkeling en het behouden van talent is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan inclusiviteit. In 2020 overwoog bijvoorbeeld één op de vier vrouwen om een stapje terug te doen in haar carrière of haar baan op te zeggen vanwege de zorgtaken tijdens de pandemie. Wanneer deze vrouwen later weer op de arbeidsmarkt komen zijn hun competenties verouderd, waardoor ze moeilijker weer aan werk komen. Bied je medewerkers dus meer flexibiliteit in hun werk, zodat al je medewerkers dezelfde kansen krijgen om vaardigheden op te bouwen en waardevol te blijven voor je organisatie. Door iedereen in de organisatie opleidingskansen te bieden ondersteun je loopbaanwelzijn, laat je inclusiviteit zien en pak je ongelijkheid op de werkplek aan. 

zo stimuleer je leren tijdens het werk

Voor zowel medewerkers als organisaties is er een noodzaak om relevant te blijven. De oplossing: integreer loopbaanwelzijn en bijscholing in het werk. Medewerkers leren op veel verschillende manieren: door opleidingen, tijdens het werken zelf, bij interne klussen of in projectteams. Zo ontdek je verborgen competenties en bied je je medewerkers de kans om continu te leren en groeien binnen de organisatie. Maak leren dus laagdrempelig en investeer in je medewerkers én je organisatie. 

zet in op duurzame inzetbaarheid met onze begeleiding

Om loopbaanwelzijn prioriteit te geven is goede begeleiding nodig. De begeleiding van Randstad RiseSmart biedt toegang tot arbeidsmarktdata, online cursussen en persoonlijke begeleiding van een loopbaancoach, een jobhunter en een opleidingsadviseur. De coach helpt medewerkers inzicht te krijgen in hun competenties en de jobhunter biedt leerervaringen aan die precies bij je medewerker passen, terwijl de opleidingsadviseur helpt het leertraject op de rit te houden. Daardoor is de kans groter dat medewerkers hun doelen bereiken en de juiste competenties aanleren. Zo bevorder je het succes van je organisatie en de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers.