Corona is een jaar onderdeel van ons dagelijks leven. De impact van het virus is voelbaar in onze maatschappij, economie en bovenal in de wereld van werk. Het werk in de luchtvaart, evenementenbranche en de horeca ligt nog steeds zo goed als stil. Daartegenover groeit het werk in andere sectoren, zoals de logistiek en de voedselvoorziening. Nergens groeit echter de vraag naar medewerkers zo hard als in de zorg. Medewerkers van Randstad en de GGD blikken terug op een bewogen jaar in de frontlinie van de corona crisis.

van 4000 naar 24000 testen per dag

‘Testen, testen, testen’ zo luidt het devies van het Outbreak Management Team halverwege maart 2020. Eind maart wordt besloten om de Nederlandse testcapaciteit uit te breiden van 4.000 naar 29.000 testen per dag. Een ambitieus plan waarin de operationele organisatie bij de regionale GGD’s ligt. 

Bij het intreden van de coronacrisis sloeg een multidisciplinair team van Randstad de handen in één. Het doel: hoe kan Randstad een betekenisvolle bijdrage leveren in de corona crisis? 

Benieuwd naar het resultaat van deze unieke samenwerking in een crisissituatie? Lees mee met de ervaring en inzet van onze collega’s.

rick nillesen, adviseur randstad consultancy

Bij het intreden van het corona virus staken een aantal medewerkers van de afdelingen van staffing, sales, consultancy, Randstad Overheid en Randstad Zorg de koppen bij elkaar. In het multidisciplinaire team werd vanuit kennis en expertise oplossingen bedacht om te kunnen voorzien in de toenemende vraag naar personeel in samenhang met het testbeleid en het bron- en contactonderzoek. ‘We hebben de klantvraag centraal gesteld en gehandeld vanuit gemeenschappelijk belang. Het resultaat is een impactvolle maatschappelijke bijdrage in samenwerking met 18 van de 25 GGD’s in Nederland’, vertelt Rick Nillesen, adviseur bij Randstad Consultancy. ‘Door de kennis van verschillende afdelingen als complementair te beschouwen en het harde werk van onze collega’s in de operatie zijn we sterk en krachtig te werk gegaan in de corona crisis’, blikt Rick met trots terug.

duco, operationeel manager: ‘Binnen 24 uur een compleet wervings- en selectieproces opgezet’

‘Op de eerste dag van de lockdown werden direct de eerste stappen gezet voor een samenwerking tussen Randstad Zorg en de GGD Haaglanden’, blikt Duco, operationeel manager bij Randstad Zorg, terug. Toen de aanvraag naar personeel voor het testbeleid en het bron- en contactonderzoek binnenkwam, slaagde zijn teams er in om samen met de GGD Haaglanden de werving en selectie van medewerkers binnen 24 uur te operationaliseren.‘Het zit in ons bloed om snel en efficiënt een bijdrage te kunnen leveren aan grote personele vraagstukken. Binnen 24 uur lukte het ons om het gehele wervings- en selectieproces op te zetten’, vertelt Duco.

johanna, intercedent: ‘we draaien 1600 diensten per week’

‘Binnen no time gingen we van 30-40 diensten per dag naar 300-400 diensten per dag’

Door goede samenwerking en duidelijke afspraken lukte het Randstad Zorg om te voorzien in de snel toenemende vraag naar medewerkers voor het testen en het bron- en contactonderzoek. ‘Binnen no time gingen we van 30-40 diensten per dag naar 300-400 diensten per dag’, beschrijft Johanna, werkzaam als intercedent bij Randstad Zorg en verantwoordelijk voor de samenwerking met de GGD Haaglanden. ‘Momenteel hebben we alleen al in de omgeving Den Haag 500 mensen die werkzaam zijn. Zij draaien met elkaar zo’n 1600 diensten per week van ongeveer 8 uur per dag’, aldus Johanna, die trots terugblikt op een intensieve periode: ‘Ik ben echt in het diepe gegooid, maar uiteindelijk leer je daar het meeste van’. 

nancy, planner randstad zorg: ‘De beste stuurlui staan aan wal’

Vanuit verschillende media wordt kritiek geuit op de snelheid rondom de organisatie van de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek. Een kijkje achter de schermen van de grote operationele uitdaging laat echter zien dat de beste stuurlui aan wal staan. ‘De beste stuurlui staan aan wal. Ik werk al 20 jaar bij Randstad, maar zo’n complexe planning heb ik nog nooit meegemaakt, vertelt Nancy, planner bij Randstad Zorg. 

sietske, operationeel manager: ‘leren van elkaar is essentieel tijdens crises’      

Ook in het noorden van het land ontstond een mooie samenwerking met GGD Groningen, Randstad Overheid en Randstad Zorg. Om ín de toenemende vraag naar zowel medisch als niet medisch personeel te kunnen voorzien werd een samenwerking opgezet tussen twee teams van Randstad. In de complexiteit en snelheid van de coronacrisis vroeg het veel van de teams om naast de toenemende aanvragen ook in korte tijd twee verschillende teams en werkprocessen samen te voegen. 

Sietske, operationeel manager bij Randstad Zorg, blikt terug op een intense periode voor haar en in het bijzonder de teams van Randstad Zorg en Randstad Overheid. ‘Ik ben heel trots op het partnerschap dat we hebben met GGD en onze collega’s van Randstad Overheid. We leren van elkaars expertise, hebben korte lijnen en communiceren open en duidelijk naar elkaar. Dat is essentieel tijdens crises’. 

"Het is en blijft een pittige tijd, waarin veel van de teams wordt gevraagd"

Het was en is hard werken voor de teams in Groningen. ‘Het is en blijft een pittige tijd, waarin veel van de teams wordt gevraagd. Deze periode heeft veel impact op het dagelijks werk van de intercedenten’, aldus Sietske.

anne-christien, operationeel manager randstad overheid: ‘voor iedereen nieuw en uitdagend’

Naast het samenvoegen van de teams van Randstad Zorg en Randstad Overheid ontstond ook een intensieve en unieke samenwerking met GGD Groningen. Zo werden er projectcoördinatoren vanuit zowel GGD Groningen als Randstad aangesteld. Randstad nam hierbij alle personele vraagstukken voor haar rekening.  ‘De afgelopen periode was voor iedereen nieuw en uitdagend. Toch is het gelukt om een rol te pakken in het neerzetten van een efficiënt werkproces. Van constateren naar adviseren vanuit onze expertise als HR dienstverlener’, vertelt Anne-Christien, operationeel manager bij Randstad Overheid. 

nanno bolt, projectleider covid-19 ggd groningen: ‘samen met randstad zijn we personeel gaan opleiden’

Sinds september werkt Nanno Bolt, projectcoördinator Covid-19 GGD Groningen, samen met Randstad. De samenwerking tussen GGD Groningen en Randstad is in september ontstaan vanuit de wens om personeel snel op te kunnen leiden om zo in de toenemende personele vraag te kunnen voorzien. ‘De samenwerking met Randstad is begonnen vanuit de werving van opleidingscoördinatoren voor het opleiden van bemonsteraars en medewerkers van het bron- en contactonderzoek. Samen met Randstad zijn we personeel gaan opleiden, zodat iedereen snel en op de juiste manier aan het werk kon’, vertelt Nanno.

Naast de werving en het opleiden van personeel, richt Randstad zich ook op het geven van advies voor de personele bezetting in de grillige dynamiek van de corona crisis. ‘Randstad adviseert ons wat de opdrachten vanuit de overheid betekenen voor de personele vraagstukken en bezetting. Zo kunnen we goed anticiperen op onvoorziene omstandigheden in deze crisis’, aldus Nanno. 

aranka, coördinator bron- en contactonderzoek ggd haaglanden: ‘gestroomlijnde club met 500+ mensen’

De GGD Haaglanden is ook blij met de samenwerking met Randstad. Aranka, procescoördinator bron- en contactonderzoek bij de GGD blikt terug. ‘Sinds juli 2020 werken de GGD Haaglanden en Randstad Zorg nauw samen. We zijn in driekwart jaar gegroeid van een team met een handvol mensen naar een grote organisatie met 500+ medewerkers. Het was een flinke uitdaging, maar we zijn gegroeid tot een gestroomlijnde club’.

mandy, supervisor bron- en contactonderzoek: ‘blij dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen’

‘Ik ben erg blij met deze baan en dat ik de mogelijkheid heb gekregen ondanks de huidige omstandigheden mezelf te ontwikkelen in mijn werk’, vertelt Mandy, supervisor bron- en contactonderzoek bij GGD Haaglanden is een uitzendmedewerker van Randstad. Ze begon een half jaar geleden als bron- en contactonderzoeker en is nu supervisor van het team.

onvoorspelbare toekomst

Een jaar geleden hadden we niet kunnen voorspellen hoe de wereld er vandaag de dag uitziet. Hoewel een jaar werken in de nieuwe realiteit veel uitdagingen met zich mee heeft gebracht, blijkt uit de ervaring van onze collega’s van zowel Randstad als de GGD, hoe wendbaar en flexibel we zijn. ‘Samen met collega’s hebben we dit toch maar, ondanks alle omstandigheden, neergezet. Daar ben ik trots op´, vertelt Nancy. 

Hoe de toekomst eruit gaat zien? 2020 toont aan dat we die niet kunnen voorspellen. Randstad onderzoekt momenteel hoe medewerkers die zijn ingezet voor het testen en het bron- en contactonderzoek kunnen worden omgeschoold. Daarnaast werkt Randstad op verschillende locaties samen met de GGD. De samenwerking richt zich op het testen, bron- en contactonderzoek en vaccinaties.