Leestijd: 3 minuten
Dit is een interview met Meidina Olderziel, manager p&o van Tangenborgh, gespecialiseerd in het aanbieden van zorg voor ouderen.

Nederland vergrijst en de ouderenzorg wordt daarmee steeds veeleisender. Daarmee nemen ook de eisen aan de zorgprofessionals toe. Omdat de vraag naar zorgprofessionals in de ouderenzorg groter is dan het aanbod, sloeg Tangenborgh de handen ineen met twee andere zorgorganisaties en Randstad om extra professionals op te leiden en zo de schaarste op dat gebied te bestrijden. Onder meer het beroep van helpende kreeg een broodnodige upgrade. 

Tekst gaat verder onder de foto van Meidina Oldenziel.

Meidina Oldenziel, manager P&O Tangenborgh

Meidina Oldenziel, manager P&O Tangenborgh.

Ouderen wonen steeds langer thuis, tot het echt niet meer gaat. Medina Oldenziel, manager P&O Tangenborgh: “Als ze dan uiteindelijk bij ons komen, hebben ze vaak intensieve zorg nodig.” Een van de taken die bijdroegen aan die intensieve zorg, is de helpende. Deze zorgmedewerker voert eenvoudige zorgtaken uit, zoals het wassen van patiënten of ze in en uit bed helpen. Medina: “Dit sluit echter niet meer aan bij de zorg die gevraagd wordt. Daarom hebben wij besloten om al onze helpenden op te leiden tot helpende plus. Die mogen meer zorgtaken op zich nemen, zoals het toedienen van eenvoudige medicatie. Denk aan oogdruppels of het omdoen van een steunkous. Ze ondersteunen daarmee collega zorgmedewerkers zoals verpleegkundigen.” 

uitzendkrachten bijscholen

Tangenborgh heeft zelf 110 helpenden plus in dienst, maar is voor uitval afhankelijk van Randstad. Medina: “Randstad levert ons al jaren helpenden op flexibele basis. Om bijvoorbeeld mensen op te vangen die ziek zijn. Heel belangrijk voor ons, maar ook deze uitzendkrachten moesten bijgeschoold worden. Een voor Randstad opleidingen nog onbekend traject.” Op verzoek van Tangenborgh leidt Randstad nu helpenden plus op, om te voorkomen dat de zorgorganisatie ooit handen tekort komt.

samen de vijver vullen

Omdat bij het opleiden van helpenden plus een leerbedrijf nodig is, besloten Tangenborgh en Randstad een samenwerking aan te gaan. Tangenborgh is daarbij leerbedrijf en inkoper van onderwijs, Randstad verzorgt de opleiding. Medina: “Er is een voortdurende schaarste aan personeel in de zorg en wij moeten met zijn allen ons best doen om die vijver te vullen. We hebben daarom besloten een samenwerking aan te gaan. Randstad kan ons inzetten als leerbedrijf en wij kloppen vervolgens aan bij Randstad om nieuwe collega’s te vinden. Dat zijn mensen die al in de zorg werken, of die in andere branches niet meer aan de slag kunnen maar met scholing bij ons terecht kunnen. Ik ben dan ook enthousiast over Randstad. Het voorziet in een behoefte die steeds meer toeneemt.”

duurzame toekomst

Marloes Gemke, jobcoach bij Randstad, is aanspreekpunt voor Tangenborgh en daarmee goed bekend met de specifieke behoeften van de zorg. “Tangenborgh was zelf helpenden al een tijdje aan het bijscholen naar helpende plus, voor ons was het een nieuw traject. Samen hebben we afgestemd waaraan de opleiding van Randstad moest voldoen. Dankzij deze opleiding voorzien we onze uitzendkrachten van een nieuwe duurzame toekomst op de arbeidsmarkt. En wij hebben een pool van mensen die we kunnen inzetten in de zorg, waar de handen zo hard nodig zijn. Samen zorgen we dat de zorg blijft draaien.”  

olievlekeffect

Naast Tangenborgh zijn inmiddels twee andere zorgorganisaties toegetreden die zich aanbieden als leerbedrijf voor Randstad opleidingen. Medina hoopt dat dit aantal alleen maar zal toenemen. “Het zou mooi zijn als dit initiatief een olievlekeffect heeft, dat ervoor zorgt dat we voldoende zorgprofessionals blijven opleiden.”

oplossing personeelstekort

Op de huidige arbeidsmarkt is er schaarste aan bepaalde beroepen, waaronder de zorg. En dat terwijl er ook veel mensen op zoek zijn naar werk. Deze uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om een andere kijk op het oplossen van je personeelstekort. Probeer daarom voorbij het cv te kijken en denk aan bijscholings- of omscholingstrajecten die mogelijk een oplossing kunnen bieden. Randstad denkt graag met je mee. Randstad is het antwoord voor werkgevers die aan de slag gaan met goed personeelsbeleid en de ontwikkeling van hun medewerkers. Kijk hier hoe Randstad jouw bedrijf kan helpen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en best practices? Schrijf je dan nu voor onze nieuwsbrief.