Leestijd: 3 minuten
Dit is een interview met Daniel Spetter, operationeel directeur van transportbedrijf Euser.

De vergrijzing slaat toe in de transportbranche en de schaarste aan chauffeurs stijgt. En dat terwijl er genoeg werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn. Maar hoe match je die werkzoekenden met jouw vacatures? Door middel van opleidingstrajecten zorgen transportbedrijf Koninklijke Euser en Randstad dat een nieuwe lichting chauffeurs achter het stuur kruipt. Operationeel directeur Daniel Spetter vertelt hoe hij, samen met Randstad, zorgt voor deze nieuwe aanwas op het asfalt.

Daniel Spetter, operationeel directeur van transportbedrijf Euser

Daniel Spetter, operationeel directeur van transportbedrijf Euser.

Supermarkten en retail vragen zeven dagen per week om toevoer van goederen. Euser houdt met 350 vrachtwagens en 620 chauffeurs de voorraad van vele bedrijven en ketens op peil. Maar het bedrijf kampt met een afname van het aantal chauffeurs en vacatures laten zich steeds moeilijker vervullen. “Vandaag de dag dromen nog maar weinig kleine jongens van een baan als vrachtwagenchauffeur”, vertelt Daniel Spetter. “Onterecht, want het is een mooi vak waar voortdurend vraag naar is. Uitbreiding van het aantal chauffeurs is dus van belang.”

krachten bundelen

Euser werft zelf en investeert in een opleidingstraject om te kunnen voorzien in chauffeurs met de passende papieren. Toch riep het bedrijf de hulp in van Randstad. Daniel: “Onze eigen inspanningen zijn niet voldoende, daarom hebben wij de krachten gebundeld. Randstad bereikt een andere populatie dan wij, heeft een groter bereik en meer wervingskracht. Zo vinden zij bijvoorbeeld eerder mensen die een carrièreswitch willen maken. Dat heeft geresulteerd in goed lopende parallelle opleidingstrajecten, ons eigen traject en dat van Randstad opleidingen en trainingen.”

thermometer in de samenleving

Een dergelijke samenwerking vereist wel extra inspanning. Daniel: “Er is veel interactie nodig tussen beide organisaties. Maar het contact met Randstad is intensief. We hebben regelmatig tactisch en operationeel overleg en voeren eerlijke discussies over de problematiek op de markt. Randstad fungeert voor ons als een soort thermometer in de samenleving, met heldere marktanalyses waardoor ze een goede kijk hebben op potentie in de markt.”

investeren in medewerkers

Myra van der Plas, intercedent bij Randstad Transport, is sinds anderhalf jaar het vaste aanspreekpunt van Euser. “Euser kwam bij ons met een vraag naar gemotiveerde vrachtwagenchauffeurs die zij voor langere tijd aan zich kunnen binden. Het bedrijf is bereid om te investeren in medewerkers, waardoor Randstad opleidingen en trainingen perfect bij hen past. Dankzij onze Randstad vakopleidingen voor de transportbranche kunnen wij voldoen aan de vraag naar chauffeurs. De vijver waarin we vissen is leeg, dus we moeten hem zelf vullen. Veel mannen en vrouwen die de opleiding starten, komen dan ook uit een andere branche.”

de transitie van de veranderde economie

Het opleiden van nieuwe vrachtwagenchauffeurs is een grote investering, maar wel een broodnodige. Daniel: “Er moet iets gebeuren. Onze economie verandert op dit moment rap en bepaalde banen zullen verdwijnen, het is belangrijk dat die mensen weer aan de slag kunnen en dat die transitie gefaciliteerd wordt. Mooi dat Randstad zich daar met Randstad voor inzet.” Op dit moment heeft Euser vijftien mensen in dienst die een opleidingstraject volgen. 

uitdaging huidige arbeidsmarkt

Op de huidige arbeidsmarkt is een schaarste aan bepaalde beroepen, terwijl in andere beroepsgroepen juist veel mensen op zoek zijn naar werk. Deze uitdagingen op de arbeidsmarkt vragen om een andere kijk op het oplossen van je personeelstekort. Probeer daarom voorbij het cv te kijken en denk aan (bij)scholingstrajecten of omscholingstrajecten die mogelijk een oplossing kunnen bieden. Randstad denkt graag met je mee. Met Randstad helpen we je verder met trainingen, vakopleidingen, testen en coaching.Zo zorgen we er samen voor dat je altijd gemotiveerde werknemers met de juiste vaardigheden in huis hebt. Ook begeleiden we via Randstad opleidingstrajecten rondom omscholing, waarin mensen begeleid worden die de stap willen maken naar een andere sector middels omscholing.

Kijk hier hoe Randstad jouw bedrijf kan helpen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie en best practices? Schrijf je dan nu voor onze nieuwsbrief.