op deze pagina

karaktereigenschappen: de betekenis

Heb jij weleens de vraag gekregen: “Wat zijn je goede eigenschappen en wat zijn je slechte eigenschappen?” Dit is een typische vraag die tijdens veel sollicitatiegesprekken wordt gesteld. Met deze vraag probeert de werkgever te kijken of je goed bij de baan en het bedrijf past. Ben je bijvoorbeeld heel afwachtend en kijk je liever de kat uit de boom? Dan is een functie als brandweerman misschien niet iets voor jou.

Iemands karakter is opgebouwd uit verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn kenmerken in het gedrag die iemand over het algemeen vaak laat zien. Zo staat Hans altijd voor iedereen klaar en is hij heel zorgzaam en is Fatima een echte Pietje Precies en werkt zij super zorgvuldig. Je karakter zegt dus iets over wat voor type persoon je bent.

de Big 5

Een eigenschap moet je trouwens niet verwarren met een vaardigheid of competentie, dat is iets wat je jezelf aanleert namelijk. Een goede manier om iemands karakter te schetsen is aan de hand van de Big 5. De vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big 5 zijn:

  • extraversie: hoe graag treed je op de voorgrond en hoe gemakkelijk leg je (graag) contact?

  • vriendelijkheid: ben je heel sociaal en heb je veel oog voor anderen of ben je juist competitief en stel je jouw eigen belang voorop?

  • emotionele stabiliteit: ben je een heel kalm of juist opvliegend en laat je je gemakkelijk leiden door emoties?

  • ordelijkheid: ben je heel zorgvuldig of juist een sloddervos?

  • en openheid: sta je open voor nieuwe ervaringen of hou je het liever bij het oude?

Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je een goed beeld van je persoonlijkheid. Wil je meer over je persoonlijkheid weten? Doe dan onze persoonlijkheidstest of lees verder over positieve en negatieve karaktereigenschappen.

er zijn geen standaard goede of slechte karaktereigenschappen

Eigenlijk zijn karaktereigenschappen niet standaard goed of slecht. Of een karaktereigenschap positief of negatief is, hangt af van de situatie. Ben je bijvoorbeeld heel extravert en energiek? Dan is dat handig als verkoper, maar niet als je begrafenisondernemer bent. Gelukkig zijn karaktereigenschappen niet in beton gegoten en kun je deze ontwikkelen en bijschaven. Zo kan iemand die heel impulsief is leren om eerst even na te denken over keuzes en kan iemand die heel ongeduldig is leren om meer te vertrouwen dat alles wel goed komt.

positieve en negatieve karaktereigenschappen in een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je de vraag: Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? Natuurlijk wil je graag als beste kandidaat uit de verf komen en deze vraag slim beantwoorden. Hoe geef je eerlijk antwoord en laat je een goede indruk achter? Wij geven tips.

 

  1. een goede voorbereiding is het halve werk
    Bekijk online lijstjes met positieve en negatieve karaktereigenschappen en ga na wat bij jou past. Zijn nieuwe situaties een makkie voor jou? Dan ben je heel flexibel. Organiseer jij de leukste feestjes? Check! Jij bent georganiseerd, besluitvaardig en ondernemend.
  2. buig negatieve karaktereigenschappen om naar positieve karaktereigenschappen
    Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Deze eigenschap laat juist zien dat je voor anderen klaar staat en hart voor de zaak hebt. Ben je heel volhardend en dram je door? Dat is een teken dat je gedreven en gepassioneerd bent en gaat waar je voor staat. 
  3. benoem negatieve eigenschappen als verbeterpunt
    Dit laat zien dat je bewust bent van je slechte eigenschappen en dat je jezelf wilt verbeteren. Bonus! Hiermee sla je twee vliegen in één klap, want je laat gelijk zien dat je kunt reflecteren op jezelf en dat je open staat om nieuwe dingen te leren. Zo, dat is weer een extra positieve eigenschap.
  4. ontwikkel jezelf
    Het is helemaal niet erg dat je ook slechte eigenschappen hebt. Door in het sollicitatiegesprek te vertellen wat je doet om dit te verbeteren, laat je zien dat je bereid bent om aan jezelf te werken. Volg je bijvoorbeeld een training? Of lees je blogs over hoe je beter voor jezelf op komt? Top! Jouw focus op persoonlijke ontwikkeling zal je toekomstige werkgever alleen maar waarderen.
  5. wees eerlijk
    Niemand is perfect en de kans is groot dat de werkgever door je verhaal heen prikt als je niet eerlijk bent. Zonde, want zo laat je juist een negatieve indruk achter. Wees dus niet bang om ook negatieve eigenschappen te noemen. Vooral niet als je deze kunt ombuigen naar positieve eigenschappen of verbeterpunten!

positieve eigenschappen

negatieve eigenschappen

actief

achterdochtig

assertief

afwachtend

ambitieus

brutaal

behulpzaam

chaotisch

creatief

dominant

dapper

eigenwijs

zelfverzekerd

geen keuzes kunnen maken

doorzetter

gehaast

eerlijk

gesloten

enthousiast

gevoelig

flexibel

koppig

spontaan

moeilijk ‘nee’ zeggen

trouw

moeilijk voor mezelf opkomen

gedreven

onrustig

sportief

onzeker

kalm

passief

leergierig

prikkelbaar

lief

roekeloos

zorgzaam

slordig

nauwkeurig

standvastig

netjes

streng

nieuwsgierig

vredelievend

ordelijk

wantrouwig

geduldig

wispelturig

rustig

wispelturig

sociaal

zaken uitstellen