kom alles te weten over nauwkeurigheid:

wat is nauwkeurigheid?

Nauwkeurigheid betekent dat iemand heel accuraat te werk gaat. Je streeft naar kwaliteit en fouten probeer je zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door taken secuur en georganiseerd uit te voeren, met aandacht voor details. Een ander woord voor nauwkeurig is dan ook zorgvuldig. 

Werk je nauwkeurig? Dan doe je dat het liefst in een rustige omgeving waar je overzicht en orde kan houden. Doordat je vaak structuur aanbrengt in je werk, laat je je als nauwkeurig persoon niet snel van de wijs brengen als er een harde deadline aankomt of als je onder grote tijdsdruk staat. 

► Wil je weten of je al over deze competentie beschikt? Doe onze persoonlijkheidstest

wat maakt nauwkeurig zijn zo belangrijk op de werkvloer?

Fouten maken we allemaal, het is menselijk en sterker nog: van fouten leer je. Op de werkvloer kunnen ze echter soms grote gevolgen hebben en dat wil je niet op je geweten hebben! Dat is de reden dat nauwkeurigheid een waardevolle competentie op de werkvloer is. Nauwkeurigheid is een competentie die vaker van pas komt op het werk, vaker dan je denkt! Want wanneer je je over planningen, teksten of begrotingen moet buigen, is zorgvuldig te werk gaan essentieel. 
Natuurlijk verschilt het per baan wat voor mate van nauwkeurigheid nodig is, maar zeker in bepaalde branches is het extra belangrijk. Denk hierbij aan branches zoals de financiële sector en de IT-sector. Ook wanneer je met gevoelige informatie werkt is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. 

Werknemers die geen enkel detail over het hoofd zien, daarnaast snel en precies werken en ook nog kwaliteit leveren; dat is goud! 

wanneer sla je erin door?

Nauwkeurig werken is in veel gevallen een goede competentie, maar wanneer je daarin te uitgesproken bent kan het doorslaan naar extreem perfectionisme. Ben je te perfectionistisch en wil je alles altijd tot in de puntjes perfect hebben? Dan kan dat te veel tijd van je vragen. Tijd die er waarschijnlijk niet is, plus het gaat vaak ten koste van de efficiëntie van het werk. 

Het kan lastig zijn om de touwtjes uit handen te geven, omdat je misschien bang bent dat een ander niet even foutloos of secuur werkt. Maar… loslaten mag best af en toe! Heb het vertrouwen dat die collega ook nauwkeurig is en bijdraagt aan de kwaliteit van het werk. Leg de lat niet te hoog voor jezelf door onnodige controles uit te voeren, want zo verlies je het hoofddoel en verzand je in bijzaken die er niet toe doen. 

zo ontwikkel je je nauwkeurigheid 

  1. taak voor taak aan de slag
    Om je nauwkeurigheid te ontwikkelen is een goede planning essentieel. Op deze manier kan je je tijd goed indelen, to do’s opschrijven en heb je een duidelijk en helder overzicht. Belangrijk is dan dat je taak voor taak aan de slag gaat, zodat je daar de volle focus op hebt. Niet iedereen is even goed in multitasken. Ben je met duizend dingen tegelijk bezig, dan kan dat je al snel slordig maken. 

  2. vierogenprincipe 
    Soms kan je jezelf zo verliezen in werk, dat je blind wordt voor je eigen fouten. Dan is het altijd prettig als iemand even meekijkt. Dat is het vierogenprincipe. Het houdt in dat je werkzaamheden altijd door een andere collega laat controleren. Zo zorg je ervoor dat er minder fouten worden gemaakt of dat ze er vroegtijdig uitgehaald worden. 

  3. volg een gratis online training ‘timemanagement’
    Nauwkeurig werken betekent ook je tijd goed indelen. Wil je beter leren omgaan met je tijd? Kijk dan eens naar de training timemanagement van Mijn Ontwikkeling. Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je een account aan. 

functies waarbij nauwkeurig werken belangrijk is

Bij deze banen is het extra belangrijk om over de competentie nauwkeurigheid te beschikken:

  • Controller: als controller word je dolenthousiast van cijfertjes. Je ondersteunt en adviseert het management dan ook op financieel gebied. Een cijfertje verkeerd kan grote gevolgen hebben, maar met jouw nauwkeurigheid heb je dat helemaal onder controle! 
  • Lasser: naast dat je een vaste hand moet hebben, moet je als lasser ook precisiewerk afleveren. Met jouw nauwkeurigheid verbind je materialen aan elkaar. Van installaties en machines, tot aan schepen.
  • Planner: als planner ben je het hart van de organisatie. Planningen en roosters liggen in jouw handen en dat moet nauwkeurig gebeuren. Iedereen is tenslotte afhankelijk van jouw gemaakte planning! 

Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je nauwkeurigheid aan tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je gesolliciteerd op een baan waar de competentie nauwkeurigheid wordt gevraagd?  Toon dat dan met de volgende manieren aan.

  • foutloze brief
    Door een foutloze brief te sturen toon je al vroeg in het sollicitatieproces aan dat je nauwkeurig bent. Het staat nooit netjes om fouten in je motivatiebrief te hebben, je wilt tenslotte niet dat jouw brief op de grote ‘nee’ stapel terecht komt. Het is nu extra belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt.! 
  • kom op tijd
    Ben je uitgenodigd voor het gesprek? Te gek! De tweede stap om aan te tonen dat die nauwkeurigheid geen gebakken lucht is: kom op tijd! Misschien een open deur, maar ook als je vertraagd wordt, ligt daar de kans om te laten zien dat je toch alles op alles zet. 
  • nauwkeurig voorbeeld
    Natuurlijk kom je tijdens het gesprek met concrete voorbeelden waardoor je aantoont dat je echt die nauwkeurige collega bent waar ze naar op zoek zijn. Geef aan wat je deed in een vorige baan om fouten te vermijden. Misschien hield je wel personeelsdossiers bij met gevoelige informatie of werkte je met coderingen. Door in het gesprek al in de details te treden geef je ook weg dat nauwkeurigheid hoog in het vaandel staat.

zo help je anderen zich te ontwikkelen met nauwkeurig zijn

Als je zelf al heel nauwkeurig werkt is het nu aan jou om anderen te helpen met deze competentie! Die collega die wat chaotisch is en daardoor soms foutjes maakt bijvoorbeeld. Spreek met elkaar af dat je het werk nog controleert en geef ook feedback en tips over hoe je ervoor zorgt dat het werk foutloos gebeurd. Heb je een leidinggevende functie? Denk er dan eens over na om extra tijd op te nemen om het team hun eigen of elkaars werk te laten controleren. Op die manier bouw je bewustwording op en ligt de focus op nauwkeurigheid van het werk. Verder kun je eens een cursus structuur en planning geven, de basis voor nauwkeurigheid. Hoe zorg je ervoor dat er geen chaos ontstaat en dat je secuur kan werken?

gelijksoortige competenties

Ben je nauwkeurig? Dan ben je vaak ook resultaatgericht. Een resultaatgericht persoon heeft een concreet doel en gaat daar volledig voor. Om dat doel te halen moet je zorgvuldig aan het werk, want wanneer je fouten maakt is dat doel opeens minder haalbaar. 

Nauwkeurigheid heeft veel overlap met de competentie analyseren. Wanneer je analytisch bent, kun je informatie efficiënt onderzoeken, ontleden en verwerken. Problemen los je stapsgewijs op zonder daar te snel conclusies uit te trekken. 

Als nauwkeurig persoon kun je bovendien goed anticiperen. Door jouw
vooruitziende blik ben je in staat problemen en fouten vroegtijdig te herkennen en daarop in te spelen.

Ben je een nauwkeurig persoon en wil je weten waar je aan de slag kan met deze competentie? Bel een intercedent, samen zoeken we in alle nauwkeurigheid naar jouw perfecte baan!

veelgestelde vragen over nauwkeurigheid

  • wat is nauwkeurigheid?

    Wanneer je nauwkeurig bent streef je naar kwalitatief goed werk met zo min mogelijk fouten. Je werkt zorgvuldig en georganiseerd en hebt een oog voor detail. Meer weten over nauwkeurigheid? Je leest het hier.

  • wat maakt nauwkeurig zijn zo belangrijk op de werkvloer?
  • wanneer sla je erin door?

    Nauwkeurig werken is een goede competentie, maar sla je erin door dan word je extreem perfectionistisch. Onnodige controles, te veel tijd aan iets besteden of geen vertrouwen hebben in de nauwkeurigheid van een ander kunnen uiteindelijk de efficiëntie van je werk negatief beïnvloeden. Leer alles over de valkuilen van nauwkeurigheid.

  • zo ontwikkel je je nauwkeurigheid

    Wil je nauwkeuriger zijn in je werk, dan kun je dat doen door een strakke planning bij te houden. Op die manier heb je overzicht in je werkzaamheden, je tijd en kun je de focus leggen op een specifieke taak. Daarnaast is het altijd fijn om het vierogenprincipe toe te passen, waarbij iemand jouw werk controleert. Ontdek hoe je jezelf ontwikkelt in nauwkeurig werken.

  • functies waarbij nauwkeurig werken belangrijk is
  • zo toon je nauwkeurigheid aan tijdens een sollicitatiegesprek
  • zo help je anderen zich te ontwikkelen met nauwkeurig zijn
  • gelijksoortige competenties

    Wanneer je nauwkeurig werkt ben je vaak ook resultaatgericht. Je hebt een einddoel voor ogen en daar ga je voor. Verder heeft nauwkeurigheid overlap met de competentie analyseren, denkvermogen en anticiperen. Lees hier meer over gelijksoortige competenties.