automonteur vacatures
elektro monteur revisie
... van mechanische, hydraulische, en elektrische onderdelen en (verbrandings) motoren. Heb jij een MBO diploma op minimaal niveau 3 Elektrotechnische en industriële installaties of bijvoorbeeld autotechnicus? We komen graag met jn je contact bij vragen of interesse.Jaarlijks zijn er verschillende opleiding- en trainingsmogelijkheden bij onze partner om jezelf te ontwikkelen ...
bekijk vacature
Docent Autotechniek, ROC van Twente
Jij kent de wereld van de autotechniek door en door en je kunt met passie en enthousiasme vertellen over deze branche. Daarnaast vind of lijkt het je leuk om de kennis en vaardigheden die je bezit, over te dragen op de volgende generatie autotechnici.Herken jij je hierin? Misschien is de vacature van docent autotechniek dan precies dat wat je zoekt ...
bekijk vacature
Een autotechnicus (ook wel automonteur) zorgt dat auto’s goed blijven rijden door onderhoudswerkzaamheden en reparaties te doen. Maar ook voor het repareren van andere voertuigen zoals motoren draai jij je hand niet om! Door elektronische vernieuwingen in auto’s en de komst van elektrische auto’s, maakt elektronica een steeds groter deel van je werk uit. Gelukkig heb jij een grote interesse in alle soorten auto’s. Jij en je collega’s maken zich dus onmisbaar door te zorgen voor veilige auto’s.
wat doet een automonteur?
Als automonteur spoor je gebreken op, stel je reparatie- en onderhoudswerkzaamheden vast en maak je een kostenindicatie. Jij ziet het als een uitdaging om het probleem zo snel mogelijk te achterhalen! Je verricht onderhoudsbeurten, repareert of vervangt onderdelen en geeft advies over het onderhoud aan klanten. Hoe meer olie aan jouw handen, hoe beter! Natuurlijk test je het voertuig na reparatie om er zeker van te zijn dat jouw klant zonder problemen weer achter het stuur kruipt.
Wil je weten wat je gaat verdienen als autotechnicus? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als automonteur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als autotechnicus val je onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Hierdoor zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden goed geregeld. Afspraken rondom standaard arbeidsduur, salarisverhogingen, vakantieverlof en pensioen zijn al voor je op papier gezet.
In overleg met je leidinggevende kan je altijd extra werkzaamheden op je nemen en zo meer ervaring opdoen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Als autotechnicus kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie op de werkplaats of tot de functie van eerste automonteur. Daarnaast kan je een certificaat halen op het gebied van APK-keurmeesterschap om APK uit te mogen voeren. Natuurlijk kan je ook een overstap maken naar andere functies binnen het bedrijf. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als:
-
technisch specialist
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Werken als autotechnicus? Je precieze taken hangen af van de richting binnen de functie die je gaat vervullen.
De meest voorkomende functies in de garage zijn bandenmonteur, tweede automonteur, eerste automonteur en APK-keurmeester.
-
bandenmonteur: de naam zegt het al: als bandenmonteur monteer je banden van auto’s of vrachtwagens. Vaak kan je als flexibele kracht aan de slag in de piekmomenten tijdens de wisseling van het zomer- en winterseizoen. Genoeg werk voor jou!
-
tweede automonteur: de tweede automonteur houdt zich bezig met het onderhouden en repareren van auto’s en bestelwagens. Een kijkje nemen onder de motorkap? Jij weet precies hoe het moet
-
eerste automonteur: als eerste automonteur ben je allround automonteur. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en ingewikkeldere taken dan de tweede automonteur. Het installeren van elektronische accessoires zoals audiovisuele en alarmsystemen behoren bijvoorbeeld tot jouw taken
-
APK-keurmeester: in principe is een APK-keurmeester eerste automonteur, maar dan met de bevoegdheid om auto’s en bestelwagens APK (Algemene Periodieke Keuring) te keuren. Hier zitten strenge richtlijnen aan. Belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan dus!
Jeuken jouw handen om aan de slag te gaan als autotechnicus? Dan is het wel zo fijn om te weten wat je kan verwachten. De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als autotechnicus
Als automonteur is jouw belangrijkste taak natuurlijk het repareren van motorvoertuigen. De volgende taken horen bij het functieprofiel automonteur:
-
vaststellen van de benodigde werkzaamheden
Om te beginnen moet je als automonteur natuurlijk de benodigde reparatie- en onderhoudswerkzaamheden vaststellen. Dit doe je door problemen met de auto-eigenaar te bespreken en zelf op onderzoek uit te gaan. Vervolgens maak je een kostenindicatie van de reparatie. Zo weet de klant precies waar hij of zij aan toe is!
-
de APK uitvoeren
Eventueel voer je algemene periodieke keuringen uit om de verkeersveiligheid, uitstoot van uitlaatgassen en registratie van voertuigen te keuren
-
verrichten van onderhoud en reparaties
Je voert onderhoudsbeurten uit, zoals het smeren van onderdelen en het verversen van olie. Ook voor het repareren of vervangen van de onderdelen die kapot zijn, draai jij je hand niet om
-
voertuig testen na reparatie
Na de reparatie maak jij een testrit om er zeker van te zijn dat de chauffeur zonder problemen het gaspedaal weer kan indrukken. Veiligheid voor alles!
-
overige werkzaamheden
Natuurlijk zorg jij dat zowel de auto’s als de werkplaats er aan het eind van de dag weer tip top in orde uitzien! Je bestelt onderdelen bij en laat alles netjes achter. Je haalt zelfs de stofzuiger nog even door de auto. Alles voor een tevreden klant
wie zijn je collega’s?
Samen met je automotive collega’s zorg je dat auto’s, vrachtwagens of andere motorvoertuigen weer rijden als een geoliede machine! Als automonteur voeren jullie reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit naar aanleiding van problemen die blijken uit de keuring uitgevoerd door de APK-keurmeester. Je collega verkoopadviseurs en service-adviseurs hebben vaak het contact met de klant en geven door welke werkzaamheden zijn verricht.
werkdag van een automonteur
Als eerste automonteur kan je met de juiste papieren ook aan de slag als APK-keurmeester. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van de APK. Dit is een grondige keuring waar de auto wordt onderzocht op onvolmaaktheden en technische mankementen. Jij bepaalt of het veilig is als de auto weer terug de weg op gaat.
Benieuwd hoe een typische werkdag als APK-monteur eruit ziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!
automonteur
je werkplek in de garage
In de meeste gevallen ben je als automonteur werkzaam in de garage van het bedrijf waar je werkt. Die vind je meestal dicht bij jou in de buurt. Ga jij werken voor een autoschadebedrijf of voor de dealer van je favoriete automerk? De keuze is aan jou! Met een muziekje op de achtergrond zorg je er samen met je collega’s voor dat iedere auto weer rollend de garage uitrijdt. Bij pechgevallen kan het zijn dat je op locatie reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren.
leuke bedrijven om te werken als automonteur
Op zoek naar een leuke baan als automonteur? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij dit leuke bedrijf:
-
werken bij de grootste vrachtwagenproducent van de wereld? Ga dan aan de slag als automonteur bij DAF Trucks. Jij bent verantwoordelijk voor het beoordelen van de productkwaliteit, het corrigeren van eventuele afwijkingen en het uitvoeren van technische handelingen. Je krijgt dus lekker veel verantwoordelijkheid!
de werktijden van een autotechnicus
Als autotechnicus werk je vaak in dienst van een garage, dealer of autoschadebedrijf. Dit betekent dat je tijdens vaste kantoortijden aan het werk bent. Wel zo overzichtelijk! Ook kan het zijn dat je gevraagd wordt om op een zaterdag te werken.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Automonteur worden? Voor je je gereedschapskist tevoorschijn haalt is het goed om te weten welke opleidingen vereist zijn. Om als automonteur aan de slag te gaan, heb je een mbo-opleiding nodig in de richting van autotechniek. Je kan deze opleiding zowel volgen als BOL als BBL-opleiding. In de praktijk leer je vervolgens verder en kan je verschillende cursussen volgen. In sommige gevallen vragen werkgevers bijvoorbeeld een certificaat op het gebied van APK-keurmeesterschap. Met dit certificaat ben je als automonteur bevoegd om periodieke keuringen te verrichten.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
De ideale automonteur weet natuurlijk alles van auto’s. En deze eigenschappen zijn ook handig om te hebben als je een baan als automonteur wel ziet zitten:
-
nauwkeurig zijn: het werk van een autotechnicus is heel belangrijk. Wanneer een schroef los zit, kan dat al grote gevaren met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en alles dubbel te checken
-
communicatief sterk: in je werk heb je ook contact met de klant. Omdat niet iedereen alles van auto’s af weet, moet je ingewikkelde reparaties natuurlijk wel even duidelijk uitleggen
-
lichamelijk fit: als automonteur ben je de hele dag fysiek bezig. De wielen van een Range Rover wegen wel 30 kilo. Gelukkig ben jij sterk!
Via GoodHabitz kun je verschillende gratis trainingen volgen om je competenties nog verder te ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de training teamwork of klantgerichtheid?
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als autotechnicus via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over autotechnicus/automonteurs
-
wat doet een autotechnicus/automonteur?
Een autotechnicus (ook wel automonteur) voert onderhoudswerkzaamheden en reparaties aan auto’s en andere voertuigen uit. Jij en je collega’s maken zich onmisbaar door te zorgen voor veilige auto’s op de weg. Als automonteur ben je vaak in dienst van een garage, dealer of autoschadebedrijf. Bekijk hier alle vacatures voor automonteur/autotechnicus!
-
wat verdien je gemiddeld als autotechnicus/automonteur?
Het salaris van een automonteur is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als automonteur? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!
-
heb je ervaring nodig voor autotechnicus/automonteur?
Je hebt een mbo-opleiding in de richting van autotechniek nodig om als automonteur aan de slag te gaan. De echte skills van een autotechnicus leer je in de praktijk van je collega’s. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken! Ook biedt Randstad verschillende cursussen. Bekijk alle cursussen in de techniek hier.
-
hoe lang duurt een opleiding tot autotechnicus/automonteur?
Als automonteur heb je een mbo-opleiding nodig in de richting van autotechniek. Gemiddeld duurt de opleiding tot automonteur twee jaar. Bij de BBL-opleiding werk je vier dagen in de week en ga je een dag per week naar school. Bij de BOL-opleiding ga je juist vier dagen per week naar school en een dag in de de week naar stage. Het is helemaal aan jou wat het beste bij je past!
-
is autotechnicus/automonteur hard werken?
Als autotechnicus ben je natuurlijk elke dag opnieuw in de garage aan het sleutelen. Het is fysiek zwaar werk: je tilt autobanden en buigt je in alle mogelijke bochten om reparaties uit te voeren. Daar moet je wel kracht voor hebben!
-
waarom is het leuk om te werken als autotechnicus/automonteur?
Als automonteur ben je de hele dag bezig met auto’s en techniek. Jouw twee grote liefdes! Je zit niet de hele dag door achter een laptop scherm, maar mag je handen uit de mouwen steken en lekker sleutelen.
-
hoe moet ik solliciteren op een autotechnicus/automonteur vacature?
Solliciteren als autotechnicus is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op.
Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!
-
welke vaardigheden ontwikkel ik met een autotechnicus/automonteur baan?
Als automonteur ben je natuurlijk lichamelijk fit om de hele dag door met banden en andere auto-onderdelen te sjouwen! Daarnaast ontwikkel je je communicatieve vaardigheden bij je contact met collega’s en klanten. En als je nog niet nauwkeurig was dan leer je het nu wel: alles moet dubbel gecheckt worden om de veiligheid van klanten te garanderen!
-
welke cao heeft een automonteur?
Het beroep autotechnicus/automonteur valt onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf. Hierin worden al jouw rechten beschreven.