waarom docent worden?

Docenten zijn er in alle vormen en maten. De één begeleidt leerlingen in hun ontwikkeling van kind tot puber, terwijl de ander zich liever specialiseert tot wiskunde- of geschiedenisleraar op het voortgezet onderwijs. Maar ook op het mbo, hbo en de universiteit kun je jouw kennis overdragen aan studenten. En waar de één liever vóór de klas staat, houdt een ander zich liever bezig met individuele leerlingen als onderwijsassistent. Nog een keuze: jong beginnen met je loopbaan als docent óf leraar worden op latere leeftijd. In het onderwijs zijn er talloze mogelijkheden!

hoe ziet ons oriëntatietraject voor docenten eruit?

Tijdens ons uitgebreide oriëntatietraject kijken we naar meer dan alleen of het docentenvak bij je past. We gaan ook samen aan de slag om uit te vinden bij welk vakgebied jij het beste op je plek zit en de opleiding die hierbij aansluit. 

Daarnaast ben je niet alleen maar aan het studeren! De helft van de week volg je een training, en de andere helft loop je als docent in opleiding mee op school. Zo maak je kennis met onze werk-leer ontwikkeling, waarbij je je studievaardigheden direct in praktijk brengt! 

En voegt dit oriëntatietraject nou echt zoveel toe? Zeker! Onderzoek heeft aangetoond dat de juiste oriëntatie de kans op voortijdige uitstroom aanzienlijk vermindert. Van 25 naar slechts 2 procent. Dat betekent dat wanneer we samen aan de slag gaan en jou op de juiste manier helpen, de kans een stuk groter is dat je ook daadwerkelijk een baan vindt die bij je past.

het oriëntatietraject voor docenten in het kort

  • als eerst maak je een assessment  

  • daarna volg je de driedaagse training ‘Zin in Lesgeven’ en ga je drie dagen meelopen op diverse scholen

  • samen bepalen we het type onderwijs en welke functie daarin bij jou past 

  • we helpen jou de juiste opleiding te vinden bij een van Nederlands’ Hogescholen 

  • na de oriëntatie zoeken we een baan in het onderwijs voor je waar je tegelijk met de start van jouw opleiding al gaat werken!

3 fases in ons oriëntatietraject voor docenten

Ons oriëntatietraject bestaat uit 3 fases. Gedurende deze 3 fases kom jij erachter of docent worden bij jou past, welk vakgebied jij leuk vindt, en welke opleiding je hiervoor nodig hebt.

fase 1: niveaubepaling

Tijdens de eerste fase van het oriëntatietraject kijken we naar de mogelijkheden die er zijn om docent te worden in jouw regio. Hoeveel basisscholen en middelbare scholen zijn er? Is er ook beroepsonderwijs (MBO, HBO, universiteit) aanwezig? Zo weten we meteen waar jij eventueel terecht kan. 

Daarnaast nemen we een assessment af. Door middel van dit assessment zien we wat jouw werk- en denkniveau is, en kunnen we aan de hand hiervan bepalen welke functies en vakgebieden haalbaar zijn voor jou. 

fase 2: oriëntatiefase

Nu we weten wat jouw ideale vakgebied is, kun je daadwerkelijk gaan beginnen met de oriëntatie. Eerst volg je de landelijke driedaagse training ‘Zin in Lesgeven’, waarbij je diep in de stof van pedagogische en didactische vaardigheden duikt. 

Zo leer je hoe je leerlingen weet te inspireren en enthousiasmeren. Ook leer je hoe je met vragen omgaat en uitdagingen biedt. Na het afronden van deze training loop je mee op een school die wij samen met jou uitzoeken. Zo oefen je de vaardigheden die je geleerd hebt tijdens de training meteen uit in de praktijk!

fase 3: onderzoeksfase

Nu dat je de basistraining gevolgd hebt, ben je klaar voor het echte opleidingstraject. Samen zoeken we uit welke lerarenopleiding bij jou past, en helpen we je met het vinden van een baan in het onderwijs. Zo kun jij direct al starten als docent, terwijl je pas net aan je opleiding begint. Dat is werken en leren in één! 

onderwijs orientatietraject

hoe lang duurt het oriëntatietraject voor docenten?

Voor wie docent wil worden, is dit een ideale start. Het is kosteloos, het biedt veel persoonlijke begeleiding en niet onbelangrijk: een baan! Je leert in een korte tijd heel veel, zodat je al snel als volwaardig docent aan de slag kan. Bovendien weet je, als je op latere leeftijd leraar wilt worden, zeker dat dit de juiste stap is in jouw loopbaan. 

Maar dat betekent wel dat we verwachten dat je veel tijd in de opleiding investeert. Afhankelijk van de opleiding die je volgt duurt het traject tussen de vier en negen maanden, zes dagen per week. Drie dagen hiervan bestaan uit training, en de andere drie dagen zijn praktijk. Veel afwisseling dus, maar ook veel uren! 

dit hebben we van je nodig

  • je hebt interesse om in het onderwijs aan de slag te gaan

  • jij wilt graag kijken waar jij in het onderwijs het beste op je plek zit

  • je wil geholpen worden bij het vinden van de juiste opleiding en opleider

  • je bent bereid uren te investeren (afhankelijk van wanneer jij tijd hebt)

  • gemiddeld duurt een traject 4 tot 9 maanden

  • je bent woonachtig in Nederland

wat krijg je van ons?

  • een kosteloos uitgebreid onderwijsprogramma

  • zicht op jouw droombaan in het onderwijs

  • persoonlijke begeleiding en gepersonaliseerd advies

  • baangarantie aan het einde van het traject!

interesseformulier oriëntatietraject voor het onderwijs

veelgestelde vragen over docent worden

  • kun je leraar worden op latere leeftijd?
  • kun je leraar worden zonder opleiding?