Randstad Vakschool helpt bij het opleiden en ontwikkelen van vakkrachten. Dat begon met opleiden voor tekorten in de techniek en nu ook voor de zorg, bouw, ICT en transport. Ook is het proactief opleiden – zonder directe vacatures – toegenomen. “Zo kunnen wij beter helpen met structurele oplossingen voor de uitdagingen van de arbeidsmarkt, alleen met bemiddelen los je geen knelpunten op”, zegt Christiaan Smilde, directeur Randstad Vakschool.

Randstad Vakschool leidt vakmensen op met verschillende soorten opleidingen en samen met verschillende opleiders: particulier en ROC’s. De opleidingen hebben een sterke connectie met de praktijk en vaak worden verkorte, intensieve trajecten benut. Lassers worden in acht weken opgeleid met theorie en praktijkervaring. Voor de driejarige opleiding tot operator in de procesindustrie bestaat nu een verkorte opleiding van 15 maanden, inclusief voorschakeltraject. 

De opleidingen worden benut om de huidige vakkrachten van Randstad te ontwikkelen en met name voor zij-instromers en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van de circa 600 mensen die in 2017 een opleiding volgden bij Randstad Vakschool, kwam zo’n 70% uit een uitkeringssituatie. Ook nu die groep kleiner wordt, zitten daar nog volop geschikte kandidaten tussen, zegt manager Natascha van der Laan van de Vakschool. “Met groeiende tekorten op de arbeidsmarkt, kun je vakmensen uit andere landen halen, maar ook eerst kijken naar onze 400.000 werklozen. Opleiden in kleine groepen, waarin deelnemers centraal staan – hun talenten en behoeften – werkt goed. Zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

uitdagingen bij het opleiden

Voor het opleiden in kleine groepen en met versnelde trajecten werkt Randstad veel samen met particuliere opleiders. “Daardoor zijn we creatiever en flexibeler. Grote ROC’s zijn gebonden aan overheidseisen en werken daardoor traditioneler, bijvoorbeeld met grotere klassen. Dat is niet voor al onze deelnemers even geschikt.”
Om het opleiden en ontwikkelen van vakmensen te stimuleren, kan de overheid volgens Randstad ook op andere gebieden meer doen. Smilde: “Opleidingsgelden zijn er vaak wel, maar die zijn erg moeizaam te benutten voor het opleiden van vakmensen. Vaak wegen onze inspanningen daardoor niet op tegen de baten. Het is logisch dat de overheid voorzichtig is met gemeenschapsgeld, maar de eisen en regels zijn te ver doorgeslagen. Daarvoor is een nieuwe balans nodig, want de opleidingsuitdaging is enorm.”

proactief opleiden

Naast direct opleiden voor vacatures bij opdrachtgevers, zet Randstad de laatste jaren ook steeds meer in op proactief opleiden. Zodat straks benodigde vakmensen dan ook beschikbaar zijn. De kennis op dit gebied wordt ook steeds vaker benut door organisaties. Van der Laan: “Wij helpen hen met mensen die nu en straks nodig zijn en de mensen die niet meer nodig zijn. Dat deel van de zittende populatie helpen wij ook ontwikkelen. Om hen te kunnen behouden voor de organisatie of sector of door hen als zij-instromer kansen te bieden in andere sectoren.”

vrachtwagenchauffeur vindt roeping als monteur

Met behulp van assessments, begeleiding en een opleiding bij Randstad Vakschool zette René van Esdonk (37) uit het Brabantse Helvoirt in 2016 een belangrijke stap in zijn loopbaan. Na 17 jaar vaste dienst als vrachtwagenchauffeur koos hij voor een zijstap in de techniek. Nu werkt hij als STEK-monteur bij NS Componentenbedrijf. “Ik wist vroeger nooit goed wat ik wilde. Ik werd vrachtwagenchauffeur, maar hoopte het ooit toch te vinden. Daarvoor ben ik uiteindelijk naar Randstad gestapt. Zij zagen het in mij zitten en investeerden in mijn ontwikkeling als monteur en hielpen mij de stap zetten. Eerst met een fulltime cursus van drie maanden en stage van een jaar tot monteur. Nu volg ik ook een mbo- 4 opleiding Technicus Mechatronische Systemen, gefaciliteerd door de NS. Ik heb gevonden wat ik altijd zocht en van mijn hobby en interesse in elektronica, natuurkunde en techniek mijn werk kunnen maken. Dit betekent heel veel voor mij: weten én doen wat ik echt wil. Zonder opleiding in de schoolbanken, maar juist met veel praktijk. Dat past bij mij. Ik heb eerst een contract tot april 2018, maar ook daarna zijn de vooruitzichten goed.”

zelf aan de slag

Wil jij nog beter worden in je vak? Of een volgende stap in je carrière maken? Wij bieden jou diverse beroepsgerichte opleidingen en meer dan 85 online trainingen. Bekijk nu ons opleidingsaanbod.

Deze blog verscheen eerder in het februari nummer van 'Uitzendwerk' een uitgave van ABU. Lees meer op de website van de ABU.