Het biedt veel voordelen, werk zoeken terwijl je nog ergens anders werkt. Het vraagt wel enige zorgvuldigheid, want je wilt niet onnodig problemen veroorzaken bij je huidige werkgever. Froukje Postma, werkzaam bij Randstad, geeft sollicitatie- en personal branding trainingen. Vandaag deelt ze de belangrijkste do’s en don’ts over een baan vinden terwijl je nog ergens werkzaam bent.

don’t: je huidige werkgever informeren

Het is een keuze die je heel bewust moet maken: vertel je aan je huidige werkgever dat je op zoek bent naar een nieuwe baan? In de meeste gevallen kun je dit het beste niet doen. In stilte ander werk vinden is heel normaal. Bovendien wordt het steeds gewoner om elke twee à drie jaar te switchen van baan. Je hoeft je hier niet bezwaard over te voelen. Het blijft een zakelijke omgeving en het gaat natuurlijk om jouw ontwikkeling en geluk.

Je kunt het wel aangeven als zowel jouw werkgever als jijzelf het erover eens zijn dat jullie wegen binnenkort beter kunnen scheiden. Wat je in ieder geval niet moet doen is af en toe een hint geven. Een collega in vertrouwen nemen raden we ook af, want een verspreking is snel gemaakt. Ook kan het voor jullie onderlinge relatie nadelig zijn. Misschien gaat die collega namelijk denken dat je in gedachten al ergens anders bent. Dat brengt ons bij het volgende punt.

do: je blijven inzetten voor je huidige werkgever

Mensen die hebben besloten om weg te gaan, staan vaak al met één been buiten en vinden het moeilijk zich nog voor de volle 100 procent in te zetten voor hun huidige werkgever. Toch is het belangrijk dat je blijft presteren op werk. Je wilt met een goed gevoel de deur uitlopen en een professionele indruk achterlaten. Een positieve referentie is namelijk belangrijk voor je verdere carrière. En je weet nog niet zeker of je daadwerkelijk die nieuwe droombaan gaat vinden. Solliciteren is best een kunst, dat moet je dus niet stiekem tijdens werktijd doen. Neem hier de tijd voor! Plan bijvoorbeeld een vaste avond in de week in om vacatures te zoeken of om motivatiebrieven te schrijven.

don’t: een smoes verzinnen om naar een sollicitatiegesprek te kunnen

Allereerst: recruiters zijn eraan gewend dat mensen nog ergens anders werken. Vaak kunnen ze met je meedenken, bijvoorbeeld door een gesprek helemaal op het begin of juist aan het einde van de dag in te plannen. Moet je toch tijdens werktijd weg? Lieg dan niet tegen je huidige werkgever of tegen je collega. Houd het liever in het midden. Zeg bijvoorbeeld dat je om (niet ernstige) privéomstandigheden even wat eerder weg moet. Of neem een (halve) dag vrij als dat nodig is.

don’t: andere kleding dragen

Bij een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Een eerste indruk kun je namelijk maar één keer maken. Maar moet je na je werkdag direct door naar je sollicitatie? Kies dan niet voor een opvallende, andere outfit. Draag dus geen stropdas als je die normaal ook niet draagt, ga niet in pak als je normaal in een shirt en een spijkerbroek naar je werk komt. Neem (ongezien) een tweede set kleding mee of laat bijvoorbeeld je spullen achter in je auto of een sporttas.

don’t: negatief zijn over je huidige werkgever

Vragen ze tijdens een sollicitatiegesprek waarom je weg wilt? Wees dan nooit negatief over je huidige werkgever. Zeg wel dat je ergens tegenaan loopt, bijvoorbeeld dat sommige processen niet zo goed lopen of dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Als je roddelt over je werkgever, zet je ook jezelf niet goed neer. En hoe kun je dan nog garanderen dat je over een paar jaar niet ook slecht gaat spreken over je nieuwe baas?

do: je linkedIn aanpassen – maar pas op

Het verschilt per sector of het nuttig is om LinkedIn te gebruiken – waarschijnlijk voel je dit zelf het beste aan. Gebruik je de netwerksite? Dan is het handig om je gegevens te updaten. Maar pas op: met de standaardinstellingen krijgen je connecties een bericht over je update. Dat kan argwaan opwekken bij je baas. Zet dus eerst ‘profielwijzigingen delen’ uit en update daarna pas je profiel.

Ook kun je op vacaturewebsites als Monsterboard je cv uploaden. Past jouw profiel bij een vacature? Dan kunnen recruiters je eenvoudig vinden. Het is wel handig om je cv te anonimiseren, voor het geval dat je huidige werkgever je toevallig tegenkomt. Je hoeft dus niet je naam op te geven, en je laatste functie kun je algemeen beschrijven. Geef niet je bedrijfsnaam op, maar zeg bijvoorbeeld dat je werkt voor ‘een bank’ of ‘een bedrijf in de logistiek of techniek’.

do: gebruikmaken van hulp bij werk zoeken

Zelf een baan vinden kan best veel tijd kosten. Je hebt al een baan en daar heb je het waarschijnlijk al druk genoeg mee. Wat hulp bij werk zoeken is daarom geen slecht idee. Laat anderen het zoekwerk voor jou doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een job alert instellen, zodat relevante opties naar jou komen. Maar pas op: zomaar alles op je mail ontvangen kan vervelend zijn, bijvoorbeeld als je tijdens je werk een notificatie binnenkrijgt. Registreer je daarom altijd met je privémail, zet de notificaties uit en check op een vast moment de aanbevolen vacatures!

Voel je dat je niet meer op je plek bent, maar weet je niet wat je écht wilt doen? Volg dan 100 dagen 100 banen en laat je inspireren door werkend Nederland.