wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het vlak van diversiteit? 

“Van goede bedoelingen naar concrete actie gaan. Er zijn veel organisaties die bezig zijn met bewustzijn. Dat snap ik, bewustwording is de eerste stap, maar als daarna niets verandert, behalve de denkwijze, verandert er dus niets.”

hoe kan je omgaan met aan de ene kant diversiteit verbeteren en aan de andere kant een krapte op de arbeidsmarkt? 

“Juist de krapte op de arbeidsmarkt zou het belang van diversiteit moeten laten zien. Kijk buiten je eigen netwerk om. Er bestaan ook mensen die niet op je rolodex staan. En juist door de krapte op de arbeidsmarkt moet je een cultuur hebben die aantrekkelijk is voor zoveel mogelijk talent.”

Het whitepaper ‘Focus op Groeikracht' neemt je nog verder mee in de toekomst van de arbeidsmarkt.

"door krapte op de arbeidsmarkt moet je aantrekkelijk zijn voor zoveel mogelijk talent"

Beeld: Bete van Meeuwen, Bete Photography

zou er meer wettelijke dwang van de overheid moeten komen om bedrijven te verplichten meer gelijkheid op de werkvloer te creëren?

“Ik zou het woord dwang sowieso niet gebruiken, maar ik denk dat quota zeker bijdragen aan het sturen op diversiteit. Juist dankzij quota gaat de keuze bij gelijke geschiktheid naar degene waarmee men doorgaans minder een klik voelt, maar die juist vanwege het anders-zijn dan de meerderheid op kantoor vernieuwing met zich meebrengt.”

kan diversiteit juist tot meer problemen leiden op de werkvloer? Hoe los je die op? 

“Ja, als er mensen zijn die koste wat het kost willen blijven werken op dezelfde manier en niet openstaan voor andere communicatiestijlen of een andere manier van werken. Of mensen die zich onterecht bedreigd voelen. Dit los je op door iedereen goed voor te bereiden op de verandering die je als organisatie tegemoet gaat, uit te leggen waarom het goed voor de organisatie is en te helpen om te gaan en waarde in te zien van andere communicatiestijlen en andere werkwijzen.”

“leg uit waarom het goed voor de organisatie is”

wat zijn concrete aanpassingen die bedrijven kunnen doen voor meer diversiteit? 

“De belangrijkste aanpassing vind ik een duidelijk discriminatie-, diversiteit- en inclusiebeleid waarbij duidelijk is welke afspraken gelden binnen de organisatie en wat er staat te gebeuren als medewerkers zich niet aan de afspraken houden. Daarnaast een aantal andere voorbeelden: kwaliteit herdefiniëren, dat wil zeggen samen bepalen wat nou eigenlijk echt vereist is om een functie uit te kunnen voeren. Vaak zijn daar opleidingseisen aan gekoppeld, terwijl iemand met bepaalde vaardigheden, of een bepaald talent die functie prima zou kunnen uitvoeren, zonder die opleiding gedaan te hebben. Een vooraf bepaalde agenda bij vergaderingen, zodat mensen die meer voorbereidingstijd nodig hebben, die tijd ook hebben. Spreek aan het einde van de vergadering ook iedereen aan met de vraag wat zij als opmerking hebben of vraag, omdat niet iedereen zich even vrij voelt om het woord te nemen. Zorg voor een kalender met daarop feestdagen van verschillende religies en een bepaald aantal betaalde vrije dagen, zodat mensen betaald vrij hebben op hun eigen feestdagen. Het tofste is natuurlijk om gezamenlijk feestdagen te vieren en dat hoeft niet groots.”

hoe zorgen we ervoor dat diversiteit en inclusiviteit geen modewoorden zijn, maar onderdeel worden van de Nederlandse bedrijfscultuur? 

“Geen woorden maar daden. Niet lullen maar poetsen. Kom in actie, maak diversiteit en inclusie onderdeel van de strategie, stel concrete doelstellingen die mensen in beweging brengen om in actie te komen en investeer in professionele begeleiding.”

Geïnteresseerd in een verdere verdieping? Download het whitepaper ‘Focus op Groeikracht’.

whitepaper focus op groeikracht