Dat de kennissessie plaatsvindt in KAS, een duurzame evenementenlocatie in Woerden, past naadloos bij het thema van de dag. “KAS staat voor groei”, legt gastheer Roderik Visser uit. “En ook de MSP-markt groeit als kool.” Als klap op de vuurpijl is cabaretier Kool uitgenodigd om de middag te voorzien van de nodige humor en creativiteit.
Die afwisseling is prettig, want het gaat vandaag om een serieus thema. Om grip op inhuur te realiseren is voorbereiding, actie en toewijding nodig. Gelukkig hoeven de aanwezigen het wiel niet zelf uit te vinden. Drie opdrachtgevers van YIS en YEM (de MSP- en brokertak van Yacht) delen vandaag hun ervaringen: Rabobank, Stichting Rijk (een inkooporganisatie van en voor 20 gemeenten) en Wageningen University & Research. Daarnaast spreekt Mark Poort van de Randstad Holding over de ontwikkelingen binnen de arbeidsmarktwetgeving.
Maar eerst neemt ‘tenderaar’ Alfred de Weert het publiek mee in de wondere wereld der aanbestedingen. Wil je als grote organisatie grip op inhuur krijgen, dan ontkom je niet aan het uitzetten van een aanbesteding. Alfred adviseert: “Het aantal inschrijvingen op aanbestedingen daalt. Door de toenemende complexiteit moeten partijen keuzes maken: aan welke doe ik mee? Aan welke niet? Je moet dus zien je organisatie te verkopen. Waarom zou een bedrijf nu juist aan jouw aanbesteding moeten meedoen?”
‘aanbesteden gaat hartstikke goed’
Alfred trakteert het publiek op oneliners en weetjes. Over het niveau: “Aanbesteden is verkopen voor intellectuelen.” Over het aantal aanbestedingen. “In vijf jaar is het aantal met 40% gestegen.” Over onterechte aannames. “Het gaat toch om de laagste prijs? Niet waar: maar in 7% is de prijs doorslaggevend. Kortom, in 93% gaat het om iets verstandigs.” En de belangrijkste boodschap: “Aanbestedingen worden in slechts 3,5% van de gevallen vroegtijdig beëindigd. Dat was vijf jaar geleden twee keer zoveel. Aanbesteden gaat dus hartstikke goed!”
Na deze hoopvolle boodschap volgt een paneldiscussie met de vier sprekers van de dag. Samen met Jan van Helden (directeur YIS/YEM) gaan ze met Alfred in gesprek over stellingen rondom de transitie naar een MSP of broker. Joop van Hillo (Rabobank), over het betrekken van inhurende managers: “Betrek de afdelingen die veel inhuren. Heb je die mee, dan volgt de rest wel.” Het is de kunst ze mee te nemen in het proces en hen de ontzorging te laten voelen. Want ook met een MSP behouden inhurende managers hun autonomie, zo leert het publiek. “Ze kiezen nog steeds zelf hun kandidaten.” Maar het kan even duren voor een inhurende manager dat beseft. Neem ze hoe dan ook serieus. Jan: “Voor- en tegenstanders heb je altijd. Luister naar ze.”
de hobbelige inhuur-reis
Waar de mensen écht voor komen, zijn de workshops van de vier ervaringsdeskundigen. In groepjes van ongeveer twintig personen per vergaderzaal luisteren ze hoe de (soms hobbelige maar zeker interessante) inhuur-reis van Rabobank, Stichting Rijk en Wageningen University & Research er heeft uitgezien. Waarbij er veel ruimte is voor vragen van het publiek, dat zeer benieuwd is hoe zij de verkregen grip ook kan bereiken in haar eigen organisatie. Randstad laat de aanwezigen op haar beurt zien hoe je naar werk kunt kijken, waarbij de nodige arbeidsmarktwetgeving aan bod komt.
grip op inhuur - de musical
Na de eerste ronde workshops kan iedereen even ontspannen bij cabaretier Kool, die een grappig en creatief intermezzo verzorgt. Ze is gevraagd de middag op originele wijze samen te vatten. Daarvoor zoekt ze eerst een vorm. “Wat dacht je van Grip op inhuur: de musical? Dan krijg jij de hoofdrol”, zegt ze tegen iemand in het publiek. “Heb je daar ervaring mee? Nee? Gaan we aan werken!”
Dat doet ze tijdens de workshops toch vooral zelf, met pianist Nicolaas Duin. Samen schrijven ze een enorme oorwurm, die ze daarna als afsluiting van de succesvolle middag opvoeren. Met de scherpe en toepasselijke tekst in beeld zingen alle aanwezigen uit volle borst met haar mee: “Maar we hebben wél grip op inhuur – grip op inhuur, dat geeft glans!”
publiceren whitepaper
Tijdens de borrel wordt er volop doorgepraat, vooral over de workshops. De aanwezigen hebben veel stof tot nadenken gekregen, dat is duidelijk. Om meer mensen van deze waardevolle inzichten te laten profiteren, werken onze aanwezige schrijvers alle workshops uit tot informatieve artikelen. Die bundelen we na de zomer in een whitepaper.