Vanuit de bijstand een nieuwe kans op de arbeidsmarkt, mét een jaarcontract op zak. Dat is wat het tekenen van een contract bij Randstad betekent voor zes West-Brabantse deelnemers aan de pilot Sociale Innovatie. In het bijzijn van de Zundertse wethouder Twan Zopfi, Randstad-directeur Suzanne Oostveen en WVS-bedrijfsleider Ruud de Vreede, ondertekenden zij 7 juni hun arbeidscontract.

Een half jaar geleden gingen vier andere deelnemers hen al voor. Bedoeling van de pilot is om binnen een jaar nog eens twintig mensen meteen vanuit de uitkering een jaarcontract aan te bieden, voorafgegaan door een leerwerktraject op maat.

werkzekerheid en een marktconform maandsalaris

Als je langdurig een uitkering hebt ontvangen en weinig relevante werkervaring bezit, dan zijn er niet veel werkgevers die je meteen voor langere tijd een arbeidscontract aanbieden. Toch is dat de inzet bij de pilot sociale innovatie van Randstad, leerwerkbedrijf WVS en de zes gemeenten van het Werkplein Hart van West-Brabant.

Deze sociale innovatie biedt de deelnemers werkervaring, werkzekerheid en een marktconform maandsalaris. Die hulp is nodig om deze mensen de volledige stap te laten maken naar uitkeringsonafhankelijkheid. Ze ervaren nu vaak dat de arbeidsmarkt hen enkel losse opdrachten te bieden heeft, en dat een langdurige arbeidsovereenkomst met een werkgever niet haalbaar blijkt. Daarnaast is er veel vraag naar mensen met ervaring, maar weinig aanbod. Met de sociale innovatie krijgen deelnemers de kans om die ervaring op te doen.

van leerwerktraject naar jaarcontract

Aan de nieuwe arbeidscontracten is een intensief leerwerktraject van ruim zes maanden bij WVS voorafgegaan. Randstad is intensief betrokken bij dit traject, dat ruimte biedt om vaardigheden verder te ontwikkelen en in het werkritme te komen. Wekelijks evalueert Randstad met de klant en deelnemer, met het doel bij te sturen, te motiveren en te complimenteren.

Na het leerwerktraject volgt een jaarcontract, met de garantie  van minimaal 32 uur per week, met bijbehorend inkomen. Daardoor zijn deelnemers niet meer afhankelijk van het Werkplein voor levensonderhoud. Randstad kan de werkzekerheid garanderen doordat het de kandidaten kan plaatsen bij de vele opdrachtgevers in de regio. Het uiteindelijke doel is dat ze na een jaar op eigen benen kunnen staan en zelfstandig aan het werk blijven.

over de pilot sociale innovatie

In deze unieke proef voor Nederland werken de zes gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant samen met WVS en Randstad om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt langdurig werk te bieden, met minstens een jaar inkomens- en arbeidszekerheid volgens marktconforme voorwaarden.

over het werkplein hart van west-brabant

Het Werkplein Hart van West-Brabant helpt werkzoekenden en werkgevers om dichter bij elkaar te komen. Dit gebeurt vanuit het geloof en het streven dat iedereen een blijvende bijdrage kan leveren. Het Werkplein is er voor de ruim 230.000 inwoners van Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert en voor de 18.000 actieve bedrijven die werkgelegenheid bieden aan ruim 104.000 personen. Het Werkplein biedt informatie en advies over werk, inkomensondersteuning, advies en ondersteuning op maat om 'naar vermogen' te participeren en te werken of om uit schulden, armoede of sociaal isolement te komen en te blijven.

over randstad

Randstad is pionier en marktleider in de hr-dienstverlening, zowel in Nederland als wereldwijd. Onze missie is om de wereld van werk te ontwikkelen, en mensen door werk vooruit te helpen in het leven. Wij noemen dat: Human Forward. Wij helpen onze klanten met flexibele oplossingen, en onze kandidaten om het beste uit zichzelf te halen. De arbeidsmarkt verandert snel door ontwikkelingen als globalisering, technologisering en digitalisering. Dat vraagt om nieuwe oplossingen. Randstad zet daarbij steeds de mens centraal. We kijken niet alleen naar een baan voor vandaag, maar vragen ook: wat doe jij morgen?

over wvs

WVS gelooft in kansen. Een kans om te leren en te groeien. Een kans om deel te nemen áán en iets te betekenen vóór de maatschappij. En een kans om samen te werken. Omdat WVS weet wat werk doet voor mens en maatschappij. Als leerwerkbedrijf helpt WVS mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun ontwikkeling om de kans op werk te vergroten. Dit doen ze door begeleiding, werk, opleiding en training aan te bieden. In dit proces van ontwikkeling ontzorgen ze ondernemers met een breed en professioneel scala van producten en diensten. Denk hierbij aan individuele detachering, arbeidsontwikkeling, schoonmaak, zakelijke post, stratenmakers, groenvoorziening, value added services en meer. Door zaken met WVS te doen dragen werkgevers dus ook bij aan de ontwikkeling van mensen richting regulier werk. En zo ontwikkelt iedereen mee.