In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker. JacFriesland BV (Drachten), Leenstra B.V. (Drachten) en Solidd Steel Structures (Sumar) faciliteren de leerwerkplekken. Op 2, 3 en 4 juli openen zij hun deuren voor rondleidingen en presentaties.

Er is een enorm tekort aan vakmensen: de nieuwe instroom via het reguliere technisch onderwijs is onvoldoende om openstaande vacatures in de sector te vervullen. Alleen al in Friesland staan momenteel meer dan 2.900 vacatures open. Het werk- en leertraject richt zich juist ook op mensen die geen enkele achtergrond in de metaalsector hebben, maar die zich wel als zij-instromer kunnen laten omscholen richting een duurzame baan.

inspelen op mismatches arbeidsmarkt

Er is in een aantal beroepen te weinig aanbod van arbeidskrachten ten opzichte van de vraag. Bij andere beroepen daalt de vraag juist, en is er teveel aanbod. Die mismatch resulteert in spanningen op de arbeidsmarkt. Randstad speelt hierop in door samen met partners maatwerkopleidingen aan te bieden in kansrijke beroepen. Het mes snijdt aan twee kanten: kandidaten krijgen een opleiding, doen relevante werkervaring op en bedrijven worden ontzorgd. In samenwerking met opleiders faciliteert Randstad het opleidingstraject bij bedrijven en helpt kandidaten bovendien met adviesgesprekken bij het bepalen hun toekomst en het uitstippelen van hun loopbaanpad.

de opleiding

Aangezien elk bedrijf zijn eigen specialiteit heeft, wisselen de leerlingen elke vier maanden van werkgever en werkplek. Zo krijgen zij de kans om in een andere omgeving kennis en ervaring op te doen in de metaaltechniek. Het traject bestaat wekelijks uit vier dagen werken en een dag naar school in Drachten (ROC Friese Poort). De leerlingen krijgen gedurende de opleiding twee keer een jaarcontract bij Randstad Techniek en na afloop een erkend MBO diploma (niveau 2 of 3). Ook maken zij kans op een vaste baan bij JacFriesland, Leenstra of Solidd Steel Structures.

open dagen

Voor de start van het traject is er de mogelijkheid om bij de bedrijven binnen te kijken, zodat mensen zelf een goed beeld krijgen van de werkzaamheden. Op 2, 3 en 4 juli vinden er open dagen plaats bij de Friese bedrijven om kennis te maken met het vak en een goed beeld te krijgen van de werksfeer. Op drie verschillende dagen worden er rondleidingen en presentaties gegeven over werken in de metaal en het aangeboden opleidingstraject.

 

2 juli - Leenstra BV (Drachten): Leenstra levert kwalitatief hoogwaardig en constructief sterk laswerk. Bij Leenstra leren kandidaten om, vanaf tekening, componenten en onderdelen van machines samen te stellen én te controleren op een dusdanige wijze dat het aan de klanteisen voldoet. Veilig werken en goed samenwerken met de collega’s is een belangrijk onderdeel van het leerproces.

3 juli - Sollid Steel Structures (Sumar): Bij Solidd Steel Structures leren kandidaten materialen voor te bewerken door middel van snijden, zagen, boren en zetten om vervolgens deze onderdelen samen te bouwen (hechten) tot een brug, sluisdeur of offshore constructie. Ook leren kandidaten te meten met diverse meetmiddelen om aan te tonen dat de constructies voldoen aan de gevraagde maatvoering.

4 juli - JacFriesland (Drachten): Bij Jacfriesland leren kandidaten met behulp van moderne machines het snijden, zetten en bewerken van Roestvaststaal, nikkel en titanium platen.

Wie zich wil aanmelden voor de open dagen of het opleidingstraject, kan contact opnemen met Patrick Scheepstra via 06-83140712patrick.scheepstra@nl.randstad.com

Meer informatie over de technische opleidingen van Randstad is hier te vinden.