Rotterdam, 18 april 2019 - Dertien ‘baanswitchers’ uit de regio starten vandaag bij Rotterdamse zorginstelling Antes een opleiding tot Verzorgende IG. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen Randstad en Antes en is bedoeld voor mensen die als zij-instromer de overstap willen maken naar de geestelijke gezondheidszorg. De aanwas van nieuwe verzorgenden IG is hard nodig vanwege de grote tekorten in de zorg.

De kandidaten volgen gedurende vijftien maanden een opleiding met baangarantie en toekomstperspectief. In die periode combineren zij werken en leren. De 32-urige week bestaat uit drie dagen werken bij Antes en een dag in de week theorie. De opleiding op MBO niveau 3 wordt ter plekke verzorgd door docenten van NCOI.

wachtlijsten ggz

Meer arbeidskrachten in de geestelijke gezondheidszorg zijn hoog nodig. Landelijk staan bijna 90.000 mensen op een wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg. Bovendien krijgt 50% van de Nederlanders op enig moment te maken met psychische klachten. Tegelijk komen mensen in andere beroepen aan de kant te staan door ontwikkelingen als digitalisering.

Randstad speelt met de Vakschool in op deze mismatch, en op de behoefte aan meer opgeleide vakmensen door maatwerkopleidingen aan te bieden in kansrijke beroepen, onder meer in de zorgsector. Het mes snijdt aan twee kanten: kandidaten krijgen een opleiding met baangarantie en doen relevante werkervaring op en zorginstellingen worden ontzorgd.

baangarantie

In samenwerking met opleidingspartners faciliteert Randstad het opleidingstraject en helpt kandidaten bovendien met adviesgesprekken na te denken over hun toekomst en het uitstippelen van hun loopbaanpad. Na het behalen van het diploma ontvangen kandidaten een contract voor minimaal 24 uur als Verzorgende IG.

Tijdens de opleiding leren deelnemers hoe ze ondersteuning kunnen bieden op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding. Ze leren mensen te activeren en hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Bovendien zijn ze met het diploma op zak in staat en bevoegd om verpleegtechnische handelingen uit te voeren.

interesse in ggz?

Geïnteresseerden die ook de overstap willen maken naar de gezondheidszorg en in aanmerking willen komen voor een opleiding tot Verzorgende IG of een andere zorgopleiding, kunnen contact opnemen per e-mail.