op deze pagina

wat is jobhoppen eigenlijk?

Jobhoppen betekent dat iemand regelmatig van baan verandert. Een jobhopper doet dit op vrijwillige basis. Niet omdat diegene is ontslagen, maar gewoon om een frisse start te maken! Veelgenoemde redenen om te switchen van baan zijn:

  • meer salaris

  • meer uitdaging 

  • betere arbeidsvoorwaarden

  • persoonlijke ontwikkeling

  • kortere reistijd 

Vooral onder de jongste generaties op de arbeidsmarkt (millennials en Gen-Z) is jobhoppen populair. Oudere generaties verbazen zich soms om de gemakkelijke banenswitch van deze jongeren. Ondanks de voordelen zijn er ook veel millennials en Gen-Z’ers die zich soms afvragen of jobhoppen slecht is voor hun cv. Het antwoord? Jobhoppen is juist goed voor je! Hieronder geven we 5 redenen.

5 redenen om regelmatig van baan te veranderen

Nu de banen voor jou in de rij staan, is dit hét moment om op zoek te gaan naar je droombaan. We geven je hieronder 5 goede redenen waarom het zinvol is om aan een nieuwe baan te beginnen. 

1. je blijft jezelf uitdagen

Een nieuwe baan houdt je scherp. Je ontmoet nieuwe mensen, werkt in een nieuwe omgeving en krijgt misschien een compleet nieuw takenpakket. Dit zorgt voor een frisse wind, nieuwe inspiratie én meer creativiteit. Hierdoor krijg je meer energie en meer plezier in je werk! 

2. je bouwt een groter netwerk op 

Door geregeld van baan te wisselen, leer je steeds meer mensen kennen. Vooral wanneer je in dezelfde branche blijft werken, zorgt dit voor nieuwe kansen. Ook in je verdere loopbaan!  Blijf je warme banden onderhouden met oud-collega’s, dan ben je sneller op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden in het werkveld. Je kent tenslotte meer mensen in de branche!

3. je doet meer ervaring op

Door het jobhoppen doe je automatisch meer ervaring op. Geen enkele werkgever is namelijk hetzelfde. Werken in verschillende omgevingen maakt je veerkrachtig en flexibel. En het geeft je ook nog eens een kijkje in verschillende werkvelden.  

4. je ontdekt welke baan het beste bij je past

Jobhoppers ontdekken sneller wat ze wel en niet leuk vinden. Je leert dit namelijk het beste door het zelf te ervaren. Door op onderzoek uit te gaan en verschillende banen uit te proberen trek je waardevolle conclusies. Hierdoor beland je vaak sneller bij de baan die het beste bij je past. Het eindresultaat? Meer werkgeluk! Je doet tenslotte wat je leuk vindt. 

5. kans op hoger brutoloon

Wist je dat jobhoppers vaak 10 tot 15 procent meer verdienen dan werknemers die loyaal blijven aan één werkgever? Dit komt doordat jobhoppers vaker rond de tafel gaan om te onderhandelen over hun salaris. Vooral nu veel bedrijven grote personeelstekorten hebben, zijn werkgevers bereid om akkoord te gaan met een hoger salaris. 

Benieuwd wat je gemiddelde salaris wordt bij je nieuwe baan? Doe nu de salarischeck! 

wat zijn de risico’s van jobhoppen?

Jobhoppen kent veel voordelen, maar er zijn ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we samen kijken naar mogelijke gevolgen door jobhoppen: 

1. je maakt minder snel promotie

Werknemers die langer voor hetzelfde bedrijf werken, maken eerder kans op promoties. Dit komt doordat zij meer interne kennis en ervaring opbouwen, daarnaast is promotie vaak een blijk van waardering van de werkgever. Loyaliteit speelt hierin ook een rol. 

2. minder verantwoordelijkheid

Je moet eerst ingewerkt worden, en daarna duurt het altijd een aantal maanden voordat je alles helemaal zelfstandig kan uitvoeren. Hierdoor krijg je als jobhopper vaak minder verantwoordelijkheden. Het duurt vaak een aantal maanden of zelfs jaren voordat je deze vertrouwensband opbouwt.