Steeds vaker gaat solliciteren digitaal: je stuurt je cv en sollicitatiebrief online in en je moet een assessment doen. Maar het is vrij nieuw om het gehele sollicitatieproces digitaal te doen. Veel bedrijven gaan over op een online video-interview, via Skype, Zoom of Google Hangout. En dan is het aan jou de taak om zo óók een indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Met deze 5 tips moet dat sowieso lukken!

de 5 tips voor digitaal solliciteren zijn: 

  1. test al je technologie uit
  2. check je omgeving
  3. kleren maken de man/vrouw
  4. focus op je gesprekspartner
  5. rond het gesprek goed af

1. test al je technologie uit

Bij het online solliciteren is het natuurlijk handig dat alles blijft werken: de wifi, je laptop, webcam, microfoon en het programma waarmee je videobelt. Het zou zonde zijn als je middenin een goed sollicitatiegesprek opeens wegvalt of niet te verstaan bent. Houd dus een oplader bij de hand en check of je internetverbinding goed is op de plek waar je gaat videobellen.

2. check je omgeving

Je staat in de spotlight tijdens het sollicitatiegesprek, dus de focus moet ook op jou zijn. Zorg er daarom voor dat je op een rustige plek zit: eentje waar het stil is en waar je een rustige achtergrond achter je hebt. Paraderende katten en ratelende wasmachines zijn een no-go, het blijft een écht sollicitatiegesprek.

3. kleren maken de man/vrouw

Net als bij een sollicitatiegesprek ‘in het echt’ is het van belang om netjes gekleed te gaan. Kies kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Liever iets te formeel dan dat je niet serieus overkomt. Test vooraf ook altijd hoe je kleding op beeld overkomt: een stipjes- of streepjesprint kan behoorlijk afleiden. En tenslotte, kies natuurlijk altijd kleding waar je je fijn in voelt en blijf jezelf. Meer kledingtips nodig? Check ze hier.

4. focus op je gesprekspartner

Tijdens het videobellen zie je vaak je gesprekspartner op groot scherm, en jezelf in een hoekje. Ook al zit je zelf in een klein scherm, laat je niet afleiden door je eigen beeld en focus je op degene waarmee je aan het praten bent door in de camera te blijven kijken.

5. rond het gesprek goed af

Net zoals bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek rond je het gesprek meestal af met een korte samenvatting van de belangrijkste punten die jullie besproken hebben. Bedank ook zeker je gesprekspartner even voor zijn of haar tijd, en vraag wat de eventuele vervolgstappen zijn. Verlaat het gesprek en je bent klaar!

bonustips

Voor nog meer tips over hoe je goed overkomt op beeld tijdens je digitale sollicitatie, bekijk dan de onderstaande video.

tips over hoe je goed overkomt op beeld tijdens je digitale sollicitatie

Digitaal solliciteren