De eerste indruk wordt al in de eerste vijf minuten van een ontmoeting gevormd. Deze vijf minuten hebben dus een grote invloed op de rest van het sollicitatiegesprek. Naast je houding en wat je zegt, spelen je kleding en uiterlijke verzorging een grote rol in de eerste indruk die je maakt. Maar hoe kies je de juiste kleding voor je sollicitatiegesprek? Met onderstaande tips helpen we je op weg.

kies kleding die past bij het bedrijf waarbij je solliciteert

Je kiest andere kleding wanneer je op gesprek gaat bij een fabriek dan wanneer je op gesprek gaat bij een accountantskantoor. Bekijk de website en social mediakanalen van het bedrijf. Hoe zijn de mensen op de foto's gekleed? Heeft iedereen een pak aan met een stropdas? Grote kans dat deze kleding dan ook op de sollicitatiegesprek gewaardeerd wordt. Zien de mensen op de foto er meer casual uit? Dan is een nette spijkerbroek met een blouse of poloshirt een goede keuze. Kies bij twijfel altijd voor een nette outfit. Kleed je liever te netjes, dan dat je niet serieus overkomt.

kies kleding uit waarin jij je goed voelt

Als jij je goed voelt, ben je zelfverzekerder. En dat helpt weer bij het maken van een goede eerste indruk. Trek kleding aan die goed past en niet te strak of te los zit. Ook voor schoenen geldt: zorg dat je schoenen er schoon uit zien en dat ze goed lopen. Slippers of sandalen kun je beter thuis laten. Pumps zijn mooi, maar kies een hakhoogte waar je goed op kunt lopen. En plak vast een blarenpleister op je hiel als je bang bent voor blaren van je nette schoenen.

kies de juiste kleuren en stoffen

Houd de kleuren van je kleding het liefst rustig. Wit en blauw zijn altijd een goede keuze. Pas op met felgekleurde en grijze shirts. Een sollicitatiegesprek kan heel spannend zijn en bij deze kleuren vallen zweetvlekken sneller op. Draag je een overhemd of blouse? Doe hier dan een hemd of shirt onder, zodat je minder snel zweetvlekken ziet. Ook kunnen felgekleurde shirts of kleding met hele drukke print afleiden. Kijk ook hier goed naar het type bedrijf waarbij je solliciteert.

kledingtips voor een sollicitatiegesprek in de zomer

Kies ook wanneer het lekker warm en zonnig is altijd voor een lange broek. Denk aan een nette pantalon, spijkerbroek zonder gaten of rafels of een mooie chino. Een jurk of rok is ook leuk, maar let op dat deze niet korter is dan net boven de knieën en dat er geen bh-bandjes of een te diep decolleté te zien zijn. Heb je het snel warm? Kies dan voor goed ademende kleding en niet iets synthetisch of iets met strakke mouwen. Zo voorkom je zweetvlekken.

kledingtips voor een sollicitatiegesprek in de winter

Kies bij koud weer voor een net shirt of een nette blouse met lange mouwen. Kleed je je liever nog iets warmer? Kies dan voor een blouse met een nette pullover. Een jasje is ook altijd goed. Kijk ook hier weer wat er goed past bij het bedrijf waarbij je op sollicitatiegesprek gaat.

kledingtips voor een online sollicitatiegesprek

Tegenwoordig werken we veel vanuit huis. Het kan natuurlijk zo zijn dat je sollicitatiegesprek ook online is. Check dan altijd goed hoe je kleding op beeld overkomt: een stipjes- of streepjesprint kan afleiden en storen op beeld.

tot slot, zorg voor een goede persoonlijke verzorging

Tanden gepoetst? Zitten je haren netjes? Heb je een lekker luchtje en goede deodorant op? Zijn je jas en tas ook schoon? Check, check, dubbelcheck? Dan ben je helemaal klaar voor die goede eerste indruk.