Als docent op de basisschool geef je les in het basisonderwijs. Je leert daar kinderen tussen vier en twaalf jaar oud alles over de verschillende schoolvakken, zoals taal, rekenen, lezen, schrijven, maar ook handwerk en spelen. Het ligt aan de groep en leeftijd van de kinderen in welke vakken je precies lesgeeft.

wat doet een docent basisonderwijs?

Een basisschooldocent, oftewel leerkracht basisonderwijs, is meer dan alleen een leraar. Je geeft uiteraard les, maar dat is niet je enige taak. Als leerkracht basisonderwijs ben je namelijk een belangrijk gezicht in het leven van de kinderen. Tijdens hun eerste levensjaren maken zij veel ontwikkelingen door, zowel privé als op school. Als leraar help je de kinderen hierbij door ze een luisterend oor te bieden en ze zo een veilig gevoel te geven. 

Administratieve taken als cijfers invoeren en oudergesprekken horen ook bij je baan. Zo is er in ieder geval genoeg afwisseling! 

 

werken als docent basisonderwijs

werken als basisschoolleraar

Werken als leerkracht basisonderwijs? Dan draag je iedere dag bij aan de ontwikkeling van kinderen. Geef jij graag les aan kinderen en weet je hoe je hun aandacht erbij houdt? Dan heb jij het misschien wel in je om leraar op een basisschool te worden! Met jouw vaardigheden en persoonlijkheid maak je je klas dag in dag uit enthousiast om naar school te komen. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als basisschooldocent? De volgende zaken zijn goed om te weten:

taken docent basisonderwijs

 • lessen voorbereiden en geven

Als basisschooldocent sta je natuurlijk veel voor de klas. Jij leert je leerlingen allerlei verschillende dingen! Een goede voorbereiding is dan heel belangrijk. Jij weet hoe je je lessen het beste voorbereidt en bent een kei in plannen. Goed zijn in presenteren en dit leuk vinden, komt dan ook heel goed van pas in deze rol.

 • toetsen maken en nakijken

De lessen die je geeft zitten vol informatie over allerlei vakgebieden. Dan is het belangrijk om te weten wat je leerlingen ervan hebben opgestoken. Als leerkracht weet je hoe je toetsen maakt op het goede niveau om erachter te komen wie misschien nog extra hulp nodig heeft en wie goed is in welk vak. Hierdoor krijg je een goed beeld van elke leerling en stoom je ze klaar voor de volgende groep of het voortgezet onderwijs.

 • overleggen en vergaderen

Elk kind is uniek en heeft een eigen leertempo. Je bent natuurlijk niet de enige leerkracht op school. Je woont daarom vaak vergaderingen bij over de ontwikkeling van de kinderen aan wie je lesgeeft en over andere ontwikkelingen in het onderwijs. Oudergesprekken zijn ook een belangrijk onderdeel van je werk. 

 • vertrouwenspersoon zijn voor kinderen

Elke dag zie je dezelfde gezichten in je klas. Het is niet gek dat je wordt gezien als iemand waar kinderen hun verhalen bij kwijt kunnen en aan wie ze vragen kunnen stellen. Je bent een vertrouwenspersoon en kan je goed inleven in de leefwereld van de kinderen aan wie je lesgeeft. Je hebt als leerkracht basisonderwijs als het ware een adviserende rol én een voorbeeldfunctie. Ben je goed in je vak? Dan onthouden je leerlingen je voor altijd. In positieve zin natuurlijk! 

wie zijn je collega’s?

Als je als leerkracht op een basisschool werkt, heb je veel collega’s. Er zijn acht groepen in totaal die allemaal minstens één docent hebben. Daarnaast heb je ook veel contact met de directeur, die een leidinggevende rol heeft en taken uitvoert vanuit het schoolbestuur. En natuurlijk werk je ook samen met andere medewerkers op school, zoals de onderwijsassistent en de conciërge. 

werkdag van een basisschooldocent

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als basisschooldocent? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Wil je weten wat je gaat verdienen als leerkracht basisonderwijs? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je als leerkracht in het basisonderwijs werkt via Randstad, word je betaald volgens de cao basiszonderwijs (cao po). Ook je overige arbeidsvoorwaarden zijn op die manier prima geregeld. 

In vergelijking met andere startersfuncties verdien je als beginnende leraar op de basisschool een vrij hoog salaris. En elk jaar groei je door en verdien je meer! Wil je meer verantwoordelijkheid? Dan is het mogelijk om directeur van een basisschool te worden. Heb je zin om les te geven aan oudere kinderen, dan is het een goede keuze om een extra bevoegdheid te halen, zodat je ook mag lesgeven op het voortgezet onderwijs of op mbo- en hbo-scholen.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als leerkracht basisonderwijs leer je kinderen in feite alle vakken. Je hebt alle kennis paraat en draagt die over aan je kinderen. Soms worden er extra docenten aangenomen om de volgende vakken apart te geven:

 • gymdocenten

Apenkooien, trefbal en iedereen een kwartier laten rennen: gymdocenten zorgen dat de kinderen genoeg bewegen! De kinderen zitten namelijk veel binnen, dus dit is een les waarbij ze al hun energie kwijt kunnen. 

 • muziekdocenten 

Een les waarin kinderen hun muzikale talenten ontdekken en ook ontspanning vinden, dat is de muziekles! Deze les wordt vaak een uurtje per week gegeven. Als muziekdocent ga je met kinderen zingen en leer je hen de basis van een instrument aan. Dit instrument is vaak de xylofoon. 

 • leerkracht speciaal basisonderwijs

Als je leerkracht bent in het speciale basisonderwijs dan zien je dagen er anders uit dan wanneer je op een andere basisschool werkt. Je werkt namelijk met kinderen die een lichte verstandelijke beperking of psychische problemen hebben. De manier waarop je lesgeeft en hoe je in je schoenen staat is een stuk intensiever en anders dan wanneer je leerkracht bent op een reguliere basisschool. 

je werkplek: werken op een basisschool

Het is geen verrassing waar je gaat werken: als leerkracht basisonderwijs ga je natuurlijk aan de slag op een basisschool! Je werkt elke dag in hetzelfde lokaal, dat je samen met je leerlingen kan inrichten. Tijdens de pauzes ga je met de kinderen mee naar buiten of praat je bij met andere leraren in de docentenkamer. 

de werktijden van een basisschooldocent

Als leraar of lerares in het basisonderwijs geef je meestal les van half negen ‘s ochtends tot ongeveer drie uur ‘s middags. Maar dat betekent niet dat je daarna klaar bent: na lestijd bereid je lessen voor en kijk je toetsen na. Je precieze werktijden verschillen daarom vaak. 

Een voordeel van het werken als leraar: je geeft natuurlijk geen les tijdens de schoolvakanties. Veel vrije dagen dus! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je aan de slag als leerkracht op een basisschool, dan heb je een erkend pabo-diploma nodig op hbo-niveau. Met dit diploma ben je bevoegd om alle groepen les te geven. Wil je toch liever lesgeven op een middelbare school? Dan heb je extra bevoegdheden nodig die je kan halen door andere opleidingen te volgen. Lees hier alles over werken als docent in het voortgezet onderwijs.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Waar moet je sowieso goed in zijn? Precies, in uitleggen! Met de passie die je voor je vak hebt, komt dit helemaal goed. De volgende eigenschappen en competenties komen ook goed van pas als je aan het werk gaat als docent in het basisonderwijs:

 • didactisch vaardig: je weet goed hoe je met kinderen omgaat en hoe je in begrijpelijke taal iets aan de kinderen overbrengt.

 • leiding nemen: soms moet je streng optreden in de klas. Het kan best lastig zijn om een groep van 25 kinderen rustig te houden. Is het een zooitje en praat iedereen door elkaar? Dan weet je als geen ander wat je moet doen om iedereen weer rustig te krijgen

 • opmerkzaam: niet ieder kind komt uit een gezin waar alles vlot verloopt of is goed in nieuwe dingen leren. Het is daarom belangrijk dat je het ziet wanneer een van je leerlingen niet lekker in zijn vel zit of moeite heeft om iets te begrijpen. Is er iets serieuzers gaande? Jij hebt het in een mum van tijd door

 • presenteren: lesgeven is een vorm van presenteren. Je moet de aandacht van alle leerlingen erbij houden en zorgen dat alles wat je zegt voor iedereen interessant genoeg is. Zo breng je de meeste kennis over!

 • goed luisteren: soms gebeurt het dat er na de les een leerling in de klas blijft zitten, omdat hij misschien graag wat kwijt wil. Jij staat altijd voor je leerlingen klaar en luistert naar hun verhalen. Je zorgt ervoor dat iedereen zich fijn voelt in de klas

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als leerkracht basisonderwijs via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over basisschooldocenten

 • welke opleiding heb je nodig als basisschooldocent?

  Kan je niet wachten om als leerkracht op een basisschool voor de klas te staan? Dan heb je wel een pabo-diploma nodig. Dit is een diploma dat je haalt via een hbo-opleiding die in totaal vier jaar duurt. Meer weten over werken op een basisschool? Lees er alles over op deze pagina.

 • wat verdien je gemiddeld als basisschooldocent?

  Als fulltime leerkracht in het basisonderwijs ga je gemiddeld 2.863 bruto per maand en 37.104 euro bruto per jaar verdienen. Elk jaar ga je een salaristrede omhoog, waardoor je steeds meer verdient. Lees alles over wat werken als leraar op een basisschool precies inhoudt op deze pagina.

 • waarom is het leuk om te werken als basisschooldocent?

  Als leerkracht basisonderwijs heb je iedere dag contact met kinderen. Zo zie je ze, mede dankzij jouw harde werk, steeds verder opgroeien! Daarom geeft een baan als basisschooldocent je heel veel voldoening. Meer weten over werken als leraar op een basisschool? Check dan snel deze pagina!

 • hoe moet ik solliciteren op een basisschooldocent vacature?

  Solliciteren als basisschooldocent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!