Een software engineer is iemand die software maakt, ontwikkelt en installeert. Je werkt aan allerlei projecten: van kleine apps tot grote computersystemen. Je doel? Zorgen dat al alle software goed en efficiënt werkt. Je bent dus een echte held in programmeren en problemen kunnen oplossen.

wat doet een software engineer?

Als software engineer heb je de volgende taken:

 • ontwerpen

 • coderen en programmeren

 • testen

 • systemen updaten

Wil je weten wat je gaat verdienen als software engineer? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als software engineer krijg je meestal een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn fijne extra’s bovenop je salaris. Denk aan een dertiende maand, pensioenregeling en soms zelfs een auto van de zaak. Ook krijg je vaak reiskostenvergoeding en een budget voor persoonlijke ontwikkeling.

Als software engineer kun je kiezen uit verschillende soorten werk in de ict, afhankelijk van wat je leuk vindt en waar goed in bent:

 • front-end developer: deze software engineers maken alles wat je op een app en website ziet. Als je op knoppen klikt, of door pagina’s bladert, dan heeft een front-developer dat gemaakt. Ze zorgen dus dat alles mooi en gebruiksvriendelijk is. 

 • back-end developer: deze software engineers werken aan de zogenoemde ‘achterkant’ van apps en websites. Dit deel zie je niet direct, maar is net zo belangrijk. Want zij zorgen ervoor dat alles werkt zoals het moet. Als je bijvoorbeeld iets bestelt op een website, zorgt de back-end ervoor dat je bestelling goed wordt verwerkt.

 • full-stack developer: deze software engineers zijn echte alleskunners. Ze werken zowel aan de front-end als aan de back-end. Dat betekent dat ze de zichtbare dingen maken én zorgen dat alles op de achtergrond goed loopt.

Een dag uit het leven van een software engineer zit vol afwisseling en uitdagingen:

 • de dag begint op kantoor met een stand-up: iedereen vertelt kort waar ze mee aan de slag gaan en of ze ergens hulp bij nodig hebben. Zo zitten jullie allemaal op één lijn.

 • dan is het tijd voor het belangrijkste deel van de dag: programmeren. Gisteren ben je al een heel eind gekomen, maar vandaag verander je nog wat code om de problemen eruit te halen. Dit is vaak puzzelen, omdat je precies de juiste instructies moet geven aan de computer. Gelukkig ben jij hier een ster in!

 • het programmeren neemt iets meer tijd in beslag dan verwacht. Je zoekt uit waar het probleem zit en haakt hiervoor een collega aan. Samen ontdekken jullie een kleine fout in de code, waardoor je nu weer verder kan. Programmeren is echt teamwork!

 • na de lunch start je met het testen van de software. Na een kleine aanpassing ontdek je dat de software nu echt werkt.

 • je hebt tijd om te werken aan software-updates: je implementeert nieuwe functies die zijn ontwikkeld in bestaande systemen. Natuurlijk zorg je hierbij voor de juiste beveiliging.

 • het einde van de dag komt dichterbij. Je notuleert wat je vandaag hebt gedaan en bereidt je voor op morgen. Waar moet je eerst mee aan de slag? En wat kan nog even wachten? Dit schrijf je op.

 • tijd om het kantoor te verlaten! Je zegt je collega’s gedag en stapt op de fiets naar huis.

dit is je takenpakket als software engineer

 • ontwerpen
  Voordat je begint met coderen, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je gaat bouwen. Daarvoor moet je eerst een ontwerp maken. Je bepaalt hoe de verschillende onderdelen van de applicatie met elkaar communiceren en hoe het er voor gebruikers uit komt te zien.

 • coderen en programmeren
  Dit is het schrijven van instructies die de computer vertellen wat er moet gebeuren. Deze zijn geschreven in programmeertaal, zoals Java, Python en C++. Hiervoor moet je nauwkeurig zijn en goed letten op ieder detail.

 • testen
  Als de software is ontwikkeld, moet je controleren of het allemaal goed werkt. Dat doe je door te testen. Bijvoorbeeld met unit tests (die kleine stukjes van de code controleren) en integratietests (die kijken of verschillende onderdelen van de applicatie goed samenwerken). Dit helpt om fouten op te sporen en te verbeteren. 

 • systemen updaten
  Een software engineer helpt ook met het onderhouden en updaten van systemen. Je voegt nieuwe functies toe, of maakt aanpassingen. Zo voldoen de systemen aan de nieuwste technologie en veiligheidsregels.

wie zijn je collega’s?

Als software engineer bestaat je team vaak uit andere programmeurs, projectmanagers, ict support medewerkers en soms klantenservice medewerkers. Je hebt ook veel te maken met testers die jouw code controleren. In sommige bedrijven ben je zelf de tester.

je werkplek op kantoor

Als software engineer werk je meestal op een kantoor, waarbij het makkelijk is om naar je collega’s toe te lopen. Zo kun je altijd snel schakelen. Vergaderen doe je vaak in een aparte ruimte, maar het grootste deel van je tijd breng je door achter je bureau. 

leuke bedrijven om te werken als software engineer

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers.

de werktijden van een software engineer

Je werkt als software engineer tijdens kantoortijden, vaak tussen 8:00-17:30 uur. Je hebt hierdoor lekker veel regelmaat, en bent de avonden en het weekend vrij. Genoeg tijd dus om andere leuke dingen te doen!

flexibele of vaste baan als software engineer?

Vaak heb je als software engineer een vaste baan en werk je fulltime. In overleg met je werkgever is parttime ook een optie.

Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om software engineer te worden, heb je een opleiding nodig in een technisch veld op hbo- of wo-niveau, zoals ict, informatica of software engineering. Vaak heb je ervaring nodig met programmeren, dus kennis van programmeertalen zoals Java, Python of C++ is belangrijk. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Deze competenties komen van pas als je solliciteert als software engineer:

 • samenwerken
  Als software engineer werk je vrijwel nooit alleen. Je maakt deel uit van een team dat aan één project werkt. Goed samenwerken is dus belangrijk: luisteren naar de ideeën van anderen, jouw ideeën duidelijk overbrengen en samen tot projecten afronden.

 • analyseren
  Stel dat een app niet goed werkt, dan spoor jij de fout op. Dit doe je door stap voor stap door de code te gaan, tests uit te voeren en de informatie die je krijgt goed te analyseren.

 • oplossingsgericht
  Bij het maken van software kom je weleens problemen tegen. Denk aan een programma dat vastloopt. Gelukkig denk jij in oplossingen en heb je de boel snel weer aan het draaien.

 • doorzettingsvermogen
  Soms is het lastig uit te vinden waar iets misgaat. Maar gelukkig ben jij geen opgever, ook niet als het moeilijk wordt. Je zoekt problemen graag tot op de bodem uit!

is werken als software engineer wat voor jou?

Zeker weten of een baan als software engineer bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.

Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen

 • de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • 8,33% vakantiegeld en 25 vakantiedagen 

veelgestelde vragen over software engineer

 • wat doet een software engineer?

  Een software engineer is iemand die software maakt, ontwikkelt en installeert. Je werkt aan allerlei projecten: van kleine apps tot grote computersystemen. Je doel? Zorgen dat al alle software goed en efficiënt werkt. Lees hier alle werkzaamheden van een software engineer.

 • wat verdien je gemiddeld als software engineer?

  Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een software engineer? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van software engineer is.

 • hoe moet ik solliciteren op een software engineer vacature?

  Solliciteren als software engineer is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als software engineer?
 • hoe lang duurt een opleiding tot software engineer?

  Om software engineer te worden, heb je een opleiding nodig in een technisch veld op hbo- of wo-niveau, zoals ict, informatica of software engineering. Ervaring met programmeren is vaak vereist, dus kennis van programmeertalen zoals Java, Python of C++ is belangrijk. Lees hier alles over werken als software engineer.