Op het moment dat je besloten hebt om te gaan starten met een eigen bedrijf moet je gaan uitzoeken wat je eigenlijk allemaal moet gaan regelen. Een ondernemingsplan moet schrijven? Financiering? Een kantoor? Ik ben van mening dat dit als zelfstandig ondernemer wel komt, maar dit is in eerste instantie niet noodzakelijk.

Als je echt een bedrijf op wil gaan zetten met personeel, is dit zeker belangrijk. Ga jij echter voor een zelfstandig onderneming? Dan zijn andere dingen essentieel.

1. een doel

Je hebt niet perse een heel ondernemingsplan nodig om een eigen bedrijf te starten, maar je moet wel een doel voor ogen hebben. Wat wil je gaan doen? Wie is jouw doelgroep en waar ga jij je klanten vinden? Door dit van te voren scherp te hebben voor jezelf scheelt het veel druk en stress op het moment dat je begonnen bent. Ik heb zelf gemerkt dat de eerste paar maanden prima zijn, vaak heb je al een paar klanten op het moment dat je begint. Misschien is dat zelfs de reden dat je begint. Echter komt daarna het moeilijke deel, je moet zelf op zoek gaan naar klanten. Op dat moment is het fijn als je weet wie jij als klant wilt hebben. Voor wie wil jij werken en wat wil je gaan doen? Of wil je zelf een plan uitwerken en heb je daar de juiste mensen voor nodig? Bedenk dan wie je nodig hebt en breid je netwerk uit. Ik heb gemerkt dat netwerken een belangrijk onderdeel is van ondernemen. Om te netwerken hoef je niet perse naar netwerkborrels, je kunt ook online netwerken. Meld je aan bij Facebook- of LinkedIngroepen, laat zien wie je bent en wat je doet. Mensen zullen je onthouden, naar je toekomen of zelf klanten naar je toe sturen. Houd dit dus warm!

2. een plek om te werken

Je hoeft niet meteen een mooi kantoor voor jezelf te huren om een eigen bedrijf te starten, maar je moet wel een rustig plekje hebben om te kunnen werken. Zet in de woonkamer een extra kast neer waar je alles van je bedrijf in kwijt kunt. Denk ook eens aan werken in een café, door in nieuwe omgevingen te werken word je geïnspireerd!

Zorg er in ieder geval voor dat je een plek hebt waar je goed kunt zitten en niet te veel afgeleid wordt door troep, vervelende geluiden of andere ergernissen. Dit kun je natuurlijk niet gebruiken als je aan het werk bent.

3. inschrijving bij de kvk

Op het moment dat jij een bedrijf gaat starten is het belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zorg dat je voor het inschrijven van jouw bedrijf weet wat je mee moet nemen, zoals legitimatie. Ook is het belangrijk dat je al weet wat jouw bedrijfsnaam is en dat je ook al een website door kunt geven. Op je website hoeft nog niets te staan, maar ik raad je wel aan om alvast de domeinnaam te kopen. Het zal je maar gebeuren dat iemand anders er mee vandoor gaat. Check dus gauw of jouw gekozen bedrijfsnaam nog vrij is.

4. aanmelding bij de belastingdienst (en de daarbijhorende administratie)

Door je aan te melden bij de Belastingdienst krijg je jouw BTW-nummer. Helaas hoort hier ook administratie bij. Vind je het leuk om je hierin te verdiepen en om zelf alles bij te houden? Dit is heel goed mogelijk! Als je dit niet ziet zitten raad ik je aan om een boekhouder te zoeken. Dit is een investering, maar in de tijd dat de boekhouder voor jou bezig is kun jij dingen doen waar jij goed in bent. Ik heb dit gedaan en vind het heerlijk! Win-winsituatie toch?

5. een bedrijfsrekening

Nu heb je nog de keuze om alle bankzaken via je persoonlijke rekeningen te laten lopen of om een bedrijfsrekening te openen voor je eigen bedrijf. Als je een bedrijfsrekening opent heb je beter overzicht, kun je zakelijk geld opzij zetten en kun je jezelf een salaris geven elke maand. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan waardoor je privégeld voor je bedrijf uit hoeft te geven. Dit is mooi gescheiden.

6. ga starten

Nu ben je er klaar voor! Een eigen bedrijf! Ga van start! Zet een mooie website neer voor jouw bedrijf en ga klanten scoren.

Denk ook eens aan samenwerkingen met andere ondernemers, samen heb je vaak nog leukere en betere ideeën. Op het moment dat je ondernemer bent merk je hoe gedreven ondernemers zijn. Ik vind het zelf heel fijn om eens in de zoveel tijd te praten over mijn onderneming met anderen. Dit geeft mij een frisse kijk op mijn eigen bedrijf. Sta open voor alles wat op je afkomt, maar neem geen opdrachten aan waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je bent zelfstandig ondernemer geworden om te doen wat jij graag wilt doen!