Netwerken, netwerken, netwerken: de tip die je áltijd hoort als het over je carrière gaat… Je kan er niet omheen, maar wat is het? En hoe pak je het aan?

de 3 basisprincipes van netwerken

Netwerken is voornamelijk het geven en nemen van (professionele) tips en connecties. De volgende drie principes kunnen je helpen met succesvol netwerken:

  1. bereid je voor als je naar een (netwerk)event gaat. Wie loopt er rond? Wat kunnen zij jou bieden? Wat heb jij hun te bieden?
  2. geef meer dan je neemt. Idealiter krijg je er (ooit) iets voor terug, maar help in eerste instantie anderen.
  3. follow-up en laat het niet bij die ene ontmoeting. Stuur bijvoorbeeld een bedankje of maak een vervolgafspraak. Vertel ook altijd wat je met de gekregen tips gedaan hebt.

Waar het uiteindelijk op neerkomt bij netwerken is praten. En dat gebeurt niet overal op dezelfde manier. Hoe moet je netwerken in jouw stad?

netwerken in amsterdam

In Amsterdam vind je mensen uit alle branches en gebeurt er elke dag wel wat: openingen, lanceringen, presentaties... Houd dus je ogen open voor events die jou aanspreken om gelijkgestemden tegen te komen. (Bijvoorbeeld bij Pakhuis de Zwijger). 

netwerken in utrecht

Na Amsterdam vind je in (het veel kleinere) Utrecht de meeste studenten. Hierdoor lijkt het alsof ze overal zijn. De hele stad is gemaakt voor en door studenten, dus dompel je onder in die studentikoze cultuur. Ga bijvoorbeeld bij een studentenvereniging. Binnen verenigingen zijn de lijntjes erg kort, dus je komt snel in contact met veel mensen.

netwerken in groningen

Ook in deze studentenstad kan je bijna niet zonder verenigingen. Kies er eentje die aansluit bij jouw interesses om gelijkgestemden te vinden. In het kleine Groningen beweegt men zich al gauw in groepsverband, maar vergeet niet om af en toe buiten je vereniging te kijken. De echte Groninger is qua communicatie soms een beetje stug, maar met een slokje Hooghoudt achter de kiezen gaat het al snel de goede kant op met dat netwerken.

netwerken in tilburg

Tilburg is volgens studenten “net een groot dorp”. En in een dorp leert iedereen elkaar snel kennen. Het is een relaxte stad, waar je niet per se bij een vereniging hoeft om mensen te ontmoeten. Dat doe je in Tilburg op festivals en events bij de Spoorzone. Of gewoon ouderwets in de kroeg. Je wordt omgeven door gezellige Brabanders die wel van een praatje en drankje houden, dus netwerken gaat bijna vanzelf.

netwerken in rotterdam

De Rotterdamse universiteiten en hogescholen organiseren veel netwerkborrels voor mensen die het bedrijfsleven in willen. Internationale contacten doe je natuurlijk op tijdens het International Film Festival Rotterdam of North Sea Jazz festival. Het Rotterdamse netwerken is no-nonsense en recht voor z’n raap. Door haar skyline noemt men Rotterdam soms het Manhattan van de Maas, maar in tegenstelling tot de overdreven Amerikanen zijn Rotterdammers ontzettend nuchter. Ja toch.

wees jezelf, waar je ook bent

Uiteindelijk kun je natuurlijk in geen enkele regio iedereen over één kam scheren. Netwerken is tenslotte gewoon een gesprek tussen twee individuen. Dus wees vriendelijk. Luister goed en vraag door. Wees geïnteresseerd, professioneel en -vooral- jezelf.