Avontuurlijk ingesteld? Ga naar het buitenland, want je leert het beste op locatie. Studeren, stage lopen of gewoon een tussenjaar om te reizen. Ik heb zelf ook ervaring met studeren en reizen in het buitenland. Het is echt een aanrader! Waarom? Ik vertel er meer over in deze blog.
Ready to take off? Stap uit je comfort zone. Er zijn verschillende mogelijkheden om tijdens of na je studie naar het buitenland te gaan:
- buitenlandse minor
- volledige studie (bachelor, master) in het buitenland
- stage in het buitenland
- baan in het buitenland
mijn ervaring met reizen en studeren in het buitenland
Ik ben twee maanden in Cambridge geweest om een Engelse taalcursus te volgen. Tijdens deze periode heb ik veel leuke mensen ontmoet, uit verschillende culturen. Buiten de lessen om trokken we veel met elkaar op. Zo gingen we regelmatig met mooi weer naar een park, uit eten of de kroeg in. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn Engelse taalvaardigheid enorm is verbeterd. Het ondernemen van zulke activiteiten leidt tot leuke gesprekken in de taal die je wil leren. Of het nu Engels, Spaans of Duits is!
Lukt het niet om tijdens je studie naar het buitenland te gaan, dan heb je nog de kans om dit na je studie te doen. Ik ben na het afronden van mijn master naar Zuidoost-Azië gegaan en heb daar een hele gave reis gemaakt. Op academisch gebied is dit minder interessant, maar het zorgt zeker voor een ontwikkeling op persoonlijk gebied.
studeren in het buitenland, een academisch uitdaging
Je blik verbreden en vanuit internationaal inzicht vraagstukken benaderen zorgt ervoor dat jij grote stappen kunt maken op academisch gebied. Vaak vinden studenten die een tijd in het buitenland hebben doorgebracht sneller een baan. Het is dus niet alleen een geweldig avontuur, maar ook een dik pluspunt voor op je cv.
studeren in het buitenland, een persoonlijke uitdaging
Mensen worden vaak heel zelfstandig van studeren en reizen in het buitenland. Je leert verschillende culturen kennen en een andere taal spreken. Bij het schrijven van deze blog moet ik denken aan de Amerikaanse film ‘study abroad’ waarbij drie Chinese studenten in Amerika gaan studeren. Zij ervaren dit compleet verschillend en proberen te overleven in de chaos. Net zoals in de film kan studeren in het buitenland een behoorlijke uitdaging zijn op persoonlijk gebied. Iedereen ervaart het op zijn eigen manier!
wil jij ook naar het buitenland
Bedenk dan eerst naar welke bestemming! Wil je ver weg of dichterbij huis? Hoeveel geld heb je? Om wat voor termijn gaat het? Bedenk bij het maken van deze keuze vooral wat je wil leren en in welke taal. Ik heb voor Cambridge gekozen, omdat ik graag mijn Engelse skills wilde verbeteren. Dit had ik nodig voor de universitaire opleiding die ik wilde volgen in Nederland, maar ook voor internationaal georiënteerde banen in de toekomst. Deze website van de universiteit van Utrecht geeft een duidelijk overzicht met 533 mogelijkheden voor exchange bestemmingen. Denk ook aan het regelen van een accommodatie, een visum en eventueel inentingen. Er staat genoeg informatie op internet om te achterhalen welke voorbereidingen je moet treffen. Bekijk bijvoorbeeld de WilWeg-Checklist die jou in 10 stappen klaarmaakt voor het buitenland. Lees hier ook de ervaringen van veel anderen die in het buitenland gingen studeren, stage lopen of een tussenjaar deden.
inspiratie opdoen
Kijk naar deze leuke travel movies:
- The Bucket List
- Lost in Translation
- Eat Pray Love
- Eurotrip