De weg naar je droombaan heeft vaak meer weg van een trap: tree voor tree omhoog, richting je doel. Opleidingen zijn daarbij onmisbaar. Door bezig te zijn met je eigen ontwikkeling haal je het beste uit je carrière, maar vooral uit jezelf. Blijven leren betekent overigens niet dat je in het wilde weg cursussen en opleidingen moet volgen. Deze 4 tips helpen je bij het maken van slimme keuzes.

1. wat voegt de opleiding toe aan je carrière

Bedenk wat je wilt bereiken met de opleiding. Wil je beter worden in je vak? Of wil je juist een stap maken naar een ander beroep? 
Hoe effectief een opleiding voor je loopbaan is, hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Maar je kunt altijd je licht opsteken bij mensen die op hetzelfde loopbaanpad zitten als jij, en vragen wat zij aan de gevolgde cursus of training gehad hebben.

2. weet wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn

Wil je een opleiding gaan volgen omdat je iets anders wilt? Dan is het goed te weten in welke beroepsgroepen je het meeste kans maakt je nieuwe baan te vinden. Randstad zocht voor je uit naar welke functies in 2017 het meeste vraag zal zijn. En nog een stapje verder gaat de arbeidsmarktwaardescan: een nieuw instrument om te weten waar je staat en welke stappen je toekomstperspectief kunnen verbeteren.

3. leer proactief: wacht niet tot het echt moet

Blijven leren is nodig in elke baan. Wie dat niet doet, loopt het risico die baan te verliezen aan iemand die wel zorgt dat hij bijblijft. De meeste werkgevers hebben een opleidingsbudget en willen graag een persoonlijk opleidingsplan (POP) voor hun werknemers opstellen - dat is tenslotte ook in hun eigen belang.
Maar ook zonder stimulans van je werkgever is het slim om vooruit te kijken. Zeker als je een stap in je loopbaanontwikkeling wit zetten, wilt switchen of wilt specialiseren. Proactief leren is goed voor je huidige - en je toekomstige - baan.

4. wees kritisch bij het kiezen

De kwaliteit van een opleiding kan een groot verschil maken in de mate waarin die bijdraagt aan het doel dat je wilt bereiken. Het is dus belangrijk dat je de goede kiest uit het grote aanbod dat er bestaat. Ook als je werkgever de opleiding voor je betaalt.

Waar moet je op letten? Een paar basispunten:

  • is het opleidingsinstituut gecertificeerd en is het diploma erkend?
  • weet je precies wat het gaat kosten of komen er achteraf nog extra kosten bij?
  • hoe worden de trainers beoordeeld door de cursisten?
  • wat kun je vinden aan reviews online (en niet op de website van de opleiding zelf)?
  • ken je mensen die de opleiding volgen? Vraag ze naar hun ervaringen.

Verlies je droombaan nooit uit het oog, maar het kan echt geen kwaad je volgende cursus of opleiding onder een vergrootglas te leggen, voordat je eraan begint.

Inspiratie opdoen? Kijk eens rond bij Randstad Opleidingen.