Hoog bezoek bij DSV in Moerdijk (25-10-2023); onze eigen koning Willem-Alexander en demissionair minister Karien van Gennip kwamen langs om te praten over arbeidsmigratie. Heel bijzonder!

arbeidsmigratie bij dsv

Arbeidsmigratie is te omschrijven als ‘de trek naar een ander gebied om daar werk te vinden’. In de afgelopen jaren is de arbeidsmigratie naar Nederland flink gestegen naar ongeveer 767.516 mensen in 2019. Maar waarom gaat koning Willem-Alexander dan langs bij DSV

Nou, bij DSV is het grootste deel van de werknemers internationaal. Wanneer deze mensen in het buitenland gaan werken, kunnen zij moeite hebben met de taal, de andere manier van werken, en alle andere zaken die bij werken in het buitenland komen kijken. Daarom zet DSV zich in om deze internationals wegwijs te maken in Nederland en zorgen ze voor een goede begeleiding. Dit is heel belangrijk! Tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander sprak hij met meerdere internationale werknemers van DSV over hun ervaringen. Daarnaast ging hij ook in gesprek met een aantal directieleden over hoe DSV het werknemersbeleid voor internationals aan het verbeteren is. 

DSV Moerdijk ligt in West-Brabant waar veel bedrijven afhankelijk zijn van internationale werknemers. Daarom heeft West-Brabant als de eerste Nederlandse regio een afsprakenkalender voor internationale werknemers ondertekend. Hierin beloven zij de rechtspositie en huisvesting te verbeteren, problemen aan te pakken en draagvlak te vergroten. Door DSV Solutions wordt er momenteel zelfs een huisvestings afdeling opgezet!

Het opzetten van de huisvestings afdeling doen ze niet alleen voor DSV zelf, maar ook voor andere kleinere bedrijven. Kleinere  bedrijven kunnen namelijk vaak geen huisvesting betalen of bieden aan hun werknemers. Wat ook bij een goede huisvesting hoort is het aanbod in sport en ontspanning. Daarom zorgt de DSV-campus er ook voor dat er een goede verbinding is met een dorp of wijk, ondanks dat de campus op een bedrijventerrein kan liggen. Mooi he?