De zomervakantie is een goede periode om als scholier of student flink bij te verdienen. Maar het ene vakantiebaantje is net even wat leuker dan het andere. We hebben daarom een lijst gemaakt met een aantal toffe vakantiebanen. Welke lijkt jou wel wat?

1. dierenoppas 

Niet elke vakantiebestemming is een geschikte plek voor huisdieren. En dus laten veel mensen hun trouwe viervoeter of kleine tijger thuis. Een dierenpension is vrij prijzig; zo’n 15 euro per dag. Daar springen bedrijven op in. Van hondenuitlaters tot fulltime kitten sitters: een bijbaan als huisdierenoppas is bij lange na niet ondenkbaar. Iets voor jou? 

2. vakantieoppas

Nog leuker (als je van kinderen houdt) is een bijbaan als vakantieoppas. Je gaat dan gratis en voor niets mee op vakantie en krijgt daar heerlijk te eten en drinken. Het enige dat je moet doen is tachtig keer van de glijbaan, af en toe een broodje smeren en ‘s avonds voorlezen. Niet slecht, toch? 

3. medisch testpersoon 

Minder gezellig is het zijn van medisch testpersoon. Maar ben je net degene die ze zoeken, dan kan de vergoeding erg hoog oplopen. En omdat het middel meestal al uitgebreid is getest, is het risico dat je loopt vaak erg gering. Een beetje lef is er wel voor nodig! 

4. energieadviseur

Ben jij een goede prater en haal jij graag het beste uit jezelf? Dan is energieadviseur de ideale bijbaan voor jou! Je salaris is ook nog eens afhankelijk van je prestaties. Hoe beter je bent, hoe meer je verdient. Praatjes vullen dus wel gaatjes (in je portemonnee)!

5. gids

Een andere baan voor praatjesmakers is gids. In onze hoofdstad, maar ook op andere toeristische plekken kunnen hordes toeristen heel goed iemand gebruiken die hen de weg wijst en vertelt wat ze zien. Goed Engels, Duits of Frans kunnen spreken is uiteraard een must. 

6. brugwachter

Je hebt luxepaarden en werkpaarden. Tot de eerste categorie behoren brugwachters toch wel een beetje. Lekker in het zonnetje (geen garantie in Nederland) aan de waterkant zitten en zo nu en dan een brug bedienen. Wegdutten mag alleen absoluut niet, want brugwachter zijn is wel een serieuze zaak. 

7. sjouwer

Bezuinig op je sportschoolabonnement en ga aan de slag als sjouwer. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het ophalen van huisafval, maar ook om het tillen van bouwmaterialen. 

8. tuinieren

Lekker met je handen werken is een verademing voor wie het hele jaar met z’n neus in de boeken zit. Onkruid wieden, struiken snoeien en planten water geven bij mensen thuis, maar je kunt ook bloemen plukken of bollen pellen bij de boer. Hard werken, maar met een mooi resultaat!

9. glazenwasser

Laat bedrijfspanden weer mooi shinen en ga aan de slag als glazenwasser. Nadeel: als familie/vrienden weten dat je hier handigheid in hebt gekregen, dan sta je elk weekend in ruil voor een kop koffie en een gevulde koek ergens anders thuis te lappen.

Maar eerlijk is eerlijk: de werkzaamheden die je in de zomer verricht maken niet veel uit als je dáár gaat werken waar je graag bent. Bijvoorbeeld op een evenement, in het voetbalstadion of simpelweg buiten. Geniet ervan!