Werkgevers worden overladen met cv’s als ze een vacature plaatsen. De eerste taak; top cv’s te scheiden van de niet-zo-top cv’s. Hoe komt jouw cv bij de top cv’s? De ultieme tip: maak gebruik van juiste steekwoorden. Cv steekwoorden zijn hetzelfde als andere steekwoorden - belangrijke woorden die opvallen in de rest van het document. Die woorden springen eruit als de werkgever jouw cv scant. Dat is wat de meeste werkgevers en recruiters doen: ze scannen snel elke cv voordat ze de motivatiebrief en het cv grondig doornemen. Daarom is het belangrijk om gelijk de aandacht te trekken. 

hoe gebruik je steekwoorden in een cv

Je gebruikt steekwoorden in een cv net zoals je dat ergens anders zou doen. En, geloof het of niet, er is zelfs een proces om te beslissen welke steekwoorden te gebruiken en hoe.

zoek de beste steekwoorden voor jouw cv

Belangrijke steekwoorden verschillen van baan tot baan. Accountants gebruiken niet dezelfde steekwoorden als IT’ers, omdat de banen zo verschillend zijn. Een accountant zal bijvoorbeeld de woorden ‘inboedel’, ‘audits’ en ‘balans’ gebruiken. Een IT consultant gebruikt woorden als ‘hardware’, ‘software’ en ‘servers’. In het algemeen geldt dat steekwoorden zelfstandig naamwoorden zijn, wel staat er vaak een zin met werkwoord voor.

Als je onzeker bent welke steekwoorden het beste werken voor jouw cv, kijk dan naar de vacaturetekst van de baan waar jij interesse in hebt. Gebruik dezelfde steekwoorden als in de omschrijving van de baan. 

voeg steekwoorden op natuurlijke plekken toe aan jouw cv

De volgende stap is om de steekwoorden zo te verwerken in jouw cv dat ze opvallen, maar ook goed in het geheel passen. Dat is niet zo moeilijk als het klinkt. Je schrijft eenvoudigweg zinnen met deze woorden op plaatsen waar deze logisch staan. Als een algemene regel geldt: de steekwoorden moeten makkelijk herkenbaar zijn, zelfs bij een snelle scan van je cv.  Ze moeten echter óók in de gehele tekst passen, omdat de werkgever (hopelijk) op zeker moment alle tekst leest. 

Een goede manier om te testen of jouw steekwoorden genoeg opvallen is om een vriend of familielid te vragen om je cv te lezen. Geef deze persoon een pen en vraag hem of haar om de belangrijkste steekwoorden te onderstrepen. Zijn dit de woorden die jij hebt toegevoegd, dan ben je goed bezig!

gebruik steekwoorden online om op te vallen in zoekresultaten

Vandaag de dag gaat bijna alles digitaal. Jouw cv zou dat ook moeten zijn. Als je jouw kans op een baan écht wilt vergroten, post dan je cv online met steekwoorden erin verwerkt. Je kunt jouw cv bijvoorbeeld plaatsen op Linkedin of Monsterboard. Als werkgevers op zoek zijn naar kandidaten (en dat zijn ze!) zoeken ze vaak ook op steekwoorden. Op deze manier komt jouw cv bovenaan in de resultaten te staan.

conclusie

Als jij op zoek bent naar de ideale baan, gebruik dan steekwoorden om jouw cv op de ‘op gesprek’ stapel te krijgen. Onthoud: gebruik wel steekwoorden waar jij je in kan vinden. Niet alleen jouw cv moet matchen, maar de vacature moet ook bij jou passen.