Je bent net afgestudeerd, hebt een goed idee voor een startup. Je wilt alleen een startup beginnen of met mensen die je kent vanuit je studie. Een heel goed idee, maar heb je daar geld voor nodig of kan het ook zonder geld? Kun je een bedrijf opstarten zonder geld, zonder startkapitaal?

Wat wil jij gaan doen? Wil je jouw diensten, jouw expertise aanbieden aan mensen? Dat is vrij gemakkelijk vanuit huis, café of bij jouw klanten thuis te realiseren. Hiervoor heb je niet veel nodig. Een website, eventueel social media kanalen en visitekaartjes en dan kun je aan de slag. Natuurlijk moet de website wel gebouwd worden, dit kun je zelf doen om geld te besparen of in je omgeving rondvragen wie jou daarbij kan helpen voor een leuke prijs.

slim produceren

Wil je echter producten gaan verkopen dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Je hebt met inkoop te maken. Toch kun je dit op zo’n manier draaien dat je eerst ontdekt wat de vraag is en daarna verder over gaat op de inkoop. Op die manier kan je zonder geld jouw bedrijf starten. Ik zal je een voorbeeld geven.

Jij hebt een t-shirt ontworpen. Je hebt er één laten drukken om te kijken of de kwaliteit goed is, of jouw design mooi overkomt en om te passen. Als dit t-shirt door jou goedgekeurd is, maak je mooie foto’s. Deze foto’s zet je op jouw website. In plaats van dat mensen het shirt meteen kunnen kopen kunnen zij hem reserveren. Op die manier weet jij hoeveel interesse er is in het shirt en kun je de shirts gericht laten produceren. Als er echt maar een paar mensen interesse hebben dan weet je dat je waarschijnlijk niet veel zal verkopen en is het de moeite niet waard om de shirts in veelvoud in te kopen.

maak slimme deals

Wees daarom slim en kijk goed om je heen. Waarschijnlijk ken je wel iemand die voor jou een mooie website kan maken of bijvoorbeeld mooie foto’s. Je kunt met deze persoon een dealtje sluiten. Hij doet iets voor jou en jij doet iets terug waar jij goed in bent. Ik heb bijvoorbeeld laatst een fotograaf geholpen met haar website en zij heeft voor mij mooie foto’s gemaakt die ik kan gebruiken op mijn website en social media pagina’s. Goede deal toch? Op deze manier doe je beiden waar je goed in bent en help je elkaar.

Een startup beginnen zonder geld is dus te doen, als je slim omgaat met de middelen en mensen om je heen. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je moet investeren in programma’s en middelen die je nodig hebt als je groeit, maar het is fijn als je dan al een buffertje hebt opgebouwd. Dan wordt investeren in je startup ook echt leuk!