Als starter gaat er een wereld voor je open. De kantoorinrichting en de werksfeer bij het bedrijf waar jij voor het eerst een ‘echte’ fulltime baan krijgt, kan zomaar van invloed zijn op jouw succes. Waarschijnlijk heb je hier nooit bij stil gestaan. Ik ook niet, totdat ik 5 weken geleden als brand specialist bij Bol.com begon. Hip, jong en inspirerend? Een organisatie waar je een potje FIFA speelt en een bootcamp les volgt? Of een formele zakelijke omgeving, vaste werkplekken en weinig mogelijkheden tot ontspanning? De omgeving waarin jij terecht komt is bepalend voor de productiviteit van jou en jouw collega’s. Dit is voor veel starters tegenwoordig belangrijker dan direct op korte termijn veel geld verdienen!

belangrijkste reden van starters voor baankeuze

Salaris is de nummer één reden om te kiezen voor een bepaalde baan. Echter is ook de sfeer op de werkvloer voor veel mensen doorslaggevend. Voor mij als starter was de werksfeer ook een echte trigger, in combinatie met de grote bedrijfsnaam die aantrekkelijk staat op mijn cv. Tegenwoordig kiezen starters niet meer blind voor het grote geld. Veel mensen willen graag dat hun kantoor er uitziet als een inspirerende ontmoetingsplek. Een plek waar je graag komt!

kantoorinrichting en bedrijfscultuur

Het is algemeen bekend dat werknemers productiever worden van een goede kantoorinrichting. Kleur zorgt ervoor dat mensen vrolijk worden. Vroeger werd hier niet zo over nagedacht. Tegenwoordig is dit wel anders! Veel jonge, opkomende organisaties hebben dit goed begrepen. Informeel kunnen samenwerken is belangrijk. Even bijkletsen met een collega, een uurtje knallen in de sportschool of je energie eruit gooien door je collega uit te nodigen voor een potje tafeltennis. Echter zijn er ook steeds meer grotere bedrijven die dit inzien.

de werksfeer bij bekende organisaties

Werknemers bij Apple krijgen de mogelijkheid om dagelijks het nieuwste technologische speelgoed te ontdekken. Daarnaast hebben zij een grote cafetaria, Caffe Macs, die wordt gezien als belangrijke ontmoetingsplek. 

Ik werk zelf sinds kort fulltime bij Bol.com. Ons kantoor in Utrecht staat in de top 10 coole kantoren in Nederland. Elke verdieping is ingericht zoals de webwinkel. Zo liggen er op de afdeling Toys & Elektronica verschillende spellen en op de afdeling Beauty & Care diverse soorten lippenstift en mascara’s voor de dames. Elke afdeling heeft zijn eigen ‘woonkamer’, waar men koffie kan halen, op de loungebank neer kan ploffen en een gezellig praatje kan maken met collega’s. Verder is er elke vrijdagmiddag een gezellige borrel. Bij CoolBlue hangt een gelijkwaardige sfeer. Werknemers krijgen de tijd om een frisse neus te halen en op allerlei manieren te ontspannen.

Dit soort bedrijven geloven dat wanneer werknemers hun eigen tijd indelen en zich kunnen ontspannen, zij beter presteren en beter werk afleveren. Uit onderzoek blijkt dat veel stress op werk even schadelijk is als passief roken. Daarnaast zorgt de mogelijkheid om voor of na kantooruren te sporten ervoor dat men buiten de files en drukte kan reizen.

Helaas zijn er ook bedrijven die hier geen kaas van hebben gegeten. Misschien willen zij gewoon vasthouden aan de oude principes. Die mensen zien een hippe werksfeer als een manier om werknemers op kantoor te houden en zo weinig mogelijk thuis te laten zijn. Ik ben het daar absoluut niet mee eens!

geld verdienen als starter

Tip! Ga werken voor een bedrijf waar jij je goed voelt. Houd je als starter niet vast aan het doel om op korte termijn veel geld te verdienen, maar zorg dat jij je thuis voelt in de organisatie en dat de werksfeer bij je past. Ik merk zelf dat het erg belangrijk is.