Het is voor mij persoonlijk misschien het wel meest frustrerende fenomeen op de werkvloer, zeker bij een startersbaan: collega`s die net iets te goed bevriend lijken te zijn met de baas en ook alles voor elkaar krijgen. Ze krijgen alle leuke projecten, krijgen de kans om zichzelf te ontwikkelen en groeien door. Aan de ene kant heel irritant, aan de andere geeft het een ‘ik zou het ook willen kunnen’-gevoel. Hoe blijf je bij jezelf, maar maak je jezelf wel zichtbaar voor de baas?

1. laat van je horen als armin van buuren: met lawaai

Zeker bij een startersfunctie kennen de hoge heren en dames je waarschijnlijk niet en mag je jezelf zeker laten horen. Kwam je langs werkgerelateerd onderzoek? Deel het met het team en deel je mening erbij. Of misschien heb je zelf net een certificaat gehaald? Of heb je een mijlpaal behaald, bijvoorbeeld dat je alweer een half jaar bij je startersbaan werkt? Grijp iedere kans aan om even van je te laten horen. Houd het subtiel dus geen ‘kijk hoe goed ik ben’, wel ‘er is altijd reden voor taart, een half jaar in dienst dus kom gerust langs’. Zo kweek je naamsbekendheid.

2. poeder je neus en laat hem in iedere belangrijke kamer zien

Houd de gebeurtenissen in het bedrijf goed in de gaten. Je hebt gehoord dat er plannen zijn om een systeem te vervangen? Loop gerust het kantoor van je baas in om te zeggen dat je dat gehoord hebt en je erg geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van programma X, ICT of wat je ook kan bedenken (meen het wel) en dat het je leuk lijkt om er wat meer over te horen. Hij/zij kan je verwijzen naar een bijeenkomst, of misschien heeft hij/zij nog iemand nodig om mee te denken? Wees niet bang om te vragen of hij/zij een keer een kop koffie met je wil drinken om er wat over te vertellen. Zo heb jij voor jezelf weer een mooie kans gecreëerd om van je te laten horen.

3. kijk af bij lady gaga en strooi rond met je persoonlijkheid

Misschien wel de belangrijkste; wees je eigen persoon, ook op je werk. Voer je werkzaamheden uit zoals het hoort uiteraard, maar laat in alles wat je doet je eigen (professionele) persoonlijkheid doorschemeren. Mijn voorbeeld hoef je natuurlijk niet aan te nemen, maar ik maak mijn Power Point presentaties bijvoorbeeld graag roze. Overdrijf het alleen niet. Ik plaats graag pas op mijn laatste sheet iets aparts, zo eindig je de presentatie lachend en blijf je bij de volgende presentatie hangen. 'De vorige keer heb ik gelachen...' Mensen onthouden jou als persoon, dat zorgt dat je veel meer opvalt en niet ‘de zoveelste werknemer’ bent. Zo pop je sneller naar boven in het hoofd van je baas als er iets ‘speciaals’ staat te gebeuren.

Concluderend kan ik eigenlijk zeggen dat opvallen bij je baas vooral betekent: niet achterover zitten. Ga er zelf achteraan en durf van je te laten horen. Het is aan je lieftallige collega's om aan te geven als ze er echt geen behoefte aan hebben. De hogere heren en dames gaan je niet onthouden als je iedere dag braaf doet wat er van je gevraagd wordt en om vijf uur rustig naar huis gaat. Laat ze zien wie je bent, maar blijf altijd professioneel.