Onlangs ben ik verslaafd geraakt aan de serie House of Cards. Na enkele dagen urenlang achtereen het leven van echtpaar Underwood gevolgd te hebben (en de woorden ‘doorzettingsvermogen’ en ‘timemanagement’ aan mijn LinkedIn-profiel toegevoegd te hebben), voelde ik een goede dosis werklust opborrelen. Want als er één ding is waar House of Cards goed in is, is het wel laten zien dat je met de juiste trucjes overal terecht kunt komen. Hoe dubieus die ook zijn. Iedere keer wanneer ik naar de serie keek, voelde ik me bijna lui, omdat ik geen onschuldige burgers weg laat werken om mezelf naar de top te krijgen. Vandaar mijn besluit het roer om te gooien en net zo effectief als de Underwoods door het leven te gaan. Lees hier wat we van House of Cards kunnen leren.

"Maar gaat hij op zijn tweedehands bank met een biertje in de hand op z’n luie reet wachten op de studiefinanciering? Nee natuurlijk niet!"

carrièretip 1: blijf doelgericht

Het is het begin van de hele serie. Frank had een sneaky pact gesloten voor een functie, maar werd afgewezen. Net als wij, armzalige studenten, wordt zelfs Frank wel eens de deur gewezen dus. Maar gaat hij op zijn tweedehands bank met een biertje in de hand op z’n luie reet wachten op de studiefinanciering? Nee natuurlijk niet! Die knul sluit direct een volgend pact met zijn vrouw, haalt wat banden aan en elimineert wat andere banden… Hij werkt zich zelfs naar een functie die hoger is dan de functie die hij eerder in gedachten had. Laat je dus niet ontmoedigen door tegenslagen, hou je doel voor ogen en haal alles uit de kast om daar te komen!  

carrièretip 2: netwerken is alles

Wat in House of Cards vooral naar voren springt is hoe makkelijk Frank en Claire Underwood iedereen kunnen manipuleren. Is er één iemand tegen ze, dan weten zij wel weer een manier om diens volledige vriendenkring om hun vingers te winden en de sociale groepsdruk haar werk te laten doen. Maar ook de grootte van hun netwerk is ontzagwekkend: hoe verder de serie vordert, hoe meer mensen van het bestaan en de status van de Underwoods afweten en hoe meer nuttige linkjes er gelegd worden.

"Het is moeilijk binnenkomen in de Tweede Kamer als je na je afstuderen eigenlijk helemaal geen vrienden hebt gemaakt: wie gaat je dan helpen met de vriendjespolitiek?"

Ook in je studententijd kun je niet hard genoeg aan je netwerk werken. Of je dat nou doet door iedere idioot op LinkedIn toe te voegen, door vrijwilligerswerk of stages te doen in je toekomstige werkveld of door lid te worden van een studievereniging… Bouw die (het liefst ook nog relevante) connecties op! Het is moeilijk binnenkomen in de Tweede Kamer als je na je afstuderen eigenlijk helemaal geen vrienden hebt gemaakt: wie gaat je dan helpen met de vriendjespolitiek? Daarnaast is netwerken natuurlijk eigenlijk een duur woord voor borrelen met mate(n), dus laten we eerlijk zijn: zo zwaar is het allemaal ook weer niet.

carrièretip 3: gebruik je cv

De Underwoods laten altijd zien wat ze kunnen. Ieder sprankje ervaring dat ze ergens hebben opgedaan komt terug om ze te helpen met de volgende stap. Zoiets is absoluut prima om zelf ook te doen. Neem nou eens een kritisch kijkje naar je eigen cv. Is je cv relevant voor wat je wil bereiken? Bekijk wat er weg kan (misschien is die twee maanden krantenwijkervaring van je twaalfde iets wat er na een bachelor in International Business Administration wel eens vanaf mag), maar kijk vooral ook naar wat je kunt toevoegen. Doe je aan sport? Dat kan impliceren dat jij goed bent in samenwerken en een waardevolle teamplayer bent voor het bedrijf waar je solliciteert. Doe je veel aan vrijwilligerswerk? Dit kan duiden op doorzettingsvermogen en passie voor je vak. Neem de tijd om je cv door te nemen en denk goed na over hoe jij je cv kan opbouwen, specifiek naar wat jij ermee wilt bereiken. 

Hoewel ik deze blog het liefst afsluit met een kaartenhuisgrap, laat ik deze toch maar achterwege. Wat ik wel nog kwijt wil is het advies om eens goed na te denken over waar je nou heen wilt en, vooral, hoe je daar zou willen komen. Het toeval wil dat Randstad een hoop testen aanbiedt die ik zou aanraden om te ontdekken wie je bent en wat je kunt. Ben je daar achter? Ga dan werken aan dat cv, bouw je netwerk op en strijd voor je doel! Yes you can. YOU for president!