Iedere maand delen we een verhaal van iemand die de ultieme carrièreswitch heeft gemaakt. Deze keer spraken we met Eline over haar persoonlijke verhaal. Zij ging van succesvolle strategy consultant bij een strategisch adviesbureau naar oprichter en CEO van Plugify, een online boekingsplatform voor muzikanten.

Wie: Eline Leijten (29 jaar)
Was voorheen: strategie consultant
Werkt nu als: oprichter en CEO van Plugify

wist je vroeger al wat je wilde worden

“Mijn lange termijn droom is om de politiek in te gaan en de eerste vrouwelijke minister president te worden van Nederland. Om die reden ben ik mezelf in ervaringen onder gaan dompelen en heb ik Economie en Rechten gestudeerd in Rotterdam.”

en wat ben je daarna gaan doen

“Ik heb vanaf de zomer van 2012 tot eind 2014 gewerkt als strategie consultant, waarbij ik op projectbasis advies gaf aan bedrijven over strategische vraagstukken. Het gaf me de kans om snel veel te leren, doordat ik een kijkje in de keuken mocht nemen bij verschillende bedrijven in uiteenlopende vakgebieden. Nadat ik een half jaar bij een start-up had gewerkt, besefte ik dat ik zelf wilde ondernemen.”

was er een moment waarop je dat besefte

“Het begon op een gegeven moment te kriebelen. Ik heb een geweldige tijd gehad in mijn baan als strategie consultant maar miste het kunnen zien van de concrete impact van mijn adviezen. Je maakt als consultant plannen voor bedrijven die zij in werking zetten, maar tegen die tijd zit jij alweer bij een volgende cliënt.”

daarnaast had je al ervaring in de muziekindustrie

“In mijn studententijd zat ik in de Hermes House Band waarmee ik zo’n zeventig keer per jaar optrad in binnen- en buitenland. Op het podium merk je direct aan het publiek of de muziek impact maakt. Dat is heerlijk. Muziek is mijn grote liefde en ik vind het heerlijk om daar dagelijks mee bezig te zijn.”

en kwam daar het idee om in de muziek verder te gaan

“Ik had al heel wat ervaring in de muziekwereld en zag dat het boeken van een artiest nog een enorm gedoe was. Ook in de huidige band waarin ik zing, merkte ik dat wij vooral via-via werden geboekt. Ik dacht bij mezelf dat het boeken van artiesten makkelijker kon, geheel online, zonder tussenpersonen. Ik kwam erachter dat niemand in Europa dit aanbood en dus besloot ik het zelf op te starten. Maar ik kom niet uit een ondernemersfamilie dus dit was allemaal nieuw voor me.”

als eerste ondernemer van de familie, hoe reageerden zij daarop

“Mijn moeder reageerde aanvankelijk wat huiverig. Die vroeg zich af wat ik me nou in m’n hoofd haalde en was aan het begin afwachtend. Mijn vader was direct enthousiast en vond het ook heel stoer. Hij heeft bewondering voor ondernemers die voor werkgelegenheid zorgen en was dus heel positief. Mijn man, toen nog vriend, was extreem aanmoedigend en hij stimuleerde me enorm.”

en toen begon het avontuur. hoe pakte je dat aan

“Er zijn twee weken overheen gegaan voordat ik besloot mijn baan op te zeggen. Vind je dat weinig? Ik had onderzoek gedaan naar wat er op de markt is en of mijn idee groot genoeg kan worden, zoals een strategie consultant dat doet. Ik deed dat in het weekend naast mijn baan en zag al snel dat er nog niks als Plugify bestond. Een marktplaats waar je zonder tussenpersonen geheel online artiesten kunt ontdekken, vergelijken en boeken.”

een sprong in het diepe dus. deed je dat allemaal alleen

“Ik begon de plannen met mijn beste vriendin uit te werken, maar zij besloot toch haar baan niet op te geven. Dat kan ik best begrijpen, maar ik bedacht me dat voor mij het moment daar was. Ik was toen 28 jaar, had (en heb) geen kinderen en was (en ben) overtuigd van dit concept. Ik ging op zoek naar een technische compagnon die de website kon bouwen. Dat was in september 2015. Inmiddels is de website volledig functioneel, genereren we omzet en hebben we net via crowdfunding € 745.690 aan groeikapitaal opgehaald.”

hoe was het om die switch te maken

“Na 1,5 jaar geen salaris, zijn we nu zo ver dat ik mezelf een bescheiden loon kan uitkeren. Mijn levensstijl is veranderd, vooral op financieel gebied. Ik ben gegaan van het gouden kooitje waarin ik op jonge leeftijd veel geld verdiende, naar vrijheid en een zuiniger leven. Het enorme voordeel was dat ik veel energie kreeg van het opbouwen van Plugify, ik doe iets waar mijn hart ligt en ik enthousiast van word.”

is dit het ultieme doel wat je wilde bereiken met plugify

“Over 5 jaar wil ik dat Plugify in heel Europa dé plek is waar je artiesten boekt. Voor nu is het helemaal perfect en mijn absolute droombaan.”

heb je nog tips voor iemand die eraan denkt om van carrière te switchen

“Probeer alle risico’s, voor- en nadelen helder voor jezelf op een rijtje te zetten en schroom niet om advies te vragen aan een ervaringsdeskundige. Leg jouw overwegingen voor en laat iemand met je meedenken. Onderschat ook vooral niet wat het met je doet, ik krijg veel energie van doen waar mijn hart ligt.”