IT wordt steeds belangrijker voor je bedrijfsvoering - daar kun je niet omheen. Tegelijkertijd moet je, als werkgever/recruiter, de technologische ontwikkelingen proberen bij te houden als je IT-talenten wilt binnenhalen. Dit zijn de trends waar je rekening mee moet houden bij het aantrekken van IT-talent.

houd rekening met deze 5 trends bij het vinden van talentvolle IT’ers:

  1. sommige skills zijn nog steeds schaars
  2. de vraag naar talent is groter dan het aanbod
  3. meer focus op soft skills
  4. over de grenzen kijken
  5. bewezen talent opnieuw inhuren

1. sommige skills zijn nog steeds schaars

Het blijft lastig om IT’ers te vinden die gespecialiseerd zijn in niches zoals cryptologie, beveiliging, artificial intelligence (AI) en machine learning. Dat geldt ook voor datawetenschappers, cloudspecialisten en hardcoders. Bedrijven zoeken daarom niet alleen naar vaste medewerkers, maar ook naar flexibele oplossingen, bijvoorbeeld door freelancers in te schakelen.

2. de vraag naar IT talent is groter dan het aanbod

Vroeger was IT een sector die vrijwel op zichzelf stond, maar inmiddels moeten IT-bedrijven flink concurreren met een grote verscheidenheid aan sectoren. Zowel grote als kleine bedrijven maken nu gebruik van redelijk nieuwe technologieën, zoals de cloud. En iedere organisatie heeft hiervoor IT’ers nodig. Hoewel er ieder jaar veel nieuwe medewerkers in de IT-sector bijkomen, blijft de vraag naar talent groter dan het aanbod. Dit betekent dat IT-bedrijven goed moeten bedenken wat ze kandidaten kunnen bieden als ze de beste mensen willen aantrekken.

3. meer focus op soft skills

De meeste organisaties hebben inmiddels standaard procedures ontwikkeld om mensen met de beste technische vaardigheden te werven. De laatste tijd zien we echter dat er meer aandacht is gekomen voor de soft skills. Vanwege het snel veranderende technologische landschap én de economische ontwikkelingen is het lastiger geworden om voor de lange termijn te werven. Banen veranderen razendsnel en medewerkers hebben in de toekomst andere, digitale vaardigheden nodig. Soft skills, zoals goed kunnen organiseren, communiceren, samenwerken en flexibiliteit, worden daarom steeds belangrijker voor een succesvolle wervingsstrategie van je organisatie.

4. over de grenzen kijken

Een manier om met de grote vraag naar IT-talent om te gaan, is door naar het buitenland te kijken. De wereld is steeds kleiner geworden en werknemers hoeven niet meer altijd in het kantoor of zelfs land te werken waar je bedrijf is gevestigd. Wil je een echt global bedrijf worden, dan moet je hier bij je recruiting rekening mee houden. Bijvoorbeeld door kandidaten te werven die kunnen/willen reizen en verschillende talen spreken. Op die manier vergroot je je vermogen om internationaal te groeien en te concurreren met de beste organisaties in jouw sector.

5. bewezen talent opnieuw inhuren

Het opnieuw aannemen van ex-werknemers is een kosteneffectieve manier om talent te werven. De zogeheten ‘boomerang-medewerkers’ zijn namelijk bewezen teamleden die in een tweede dienstverband nog meer kunnen bijdragen aan je organisatie. Ze hebben kennis en ervaring opgedaan tijdens hun tijd bij andere werkgevers, zijn bekend met je bedrijf en begrijpen de missie ervan. Kortom, ze zijn bewezen performers in je organisatie, cultuur en sector.

meer weten over employer branding?

Hoe blijf jij een aantrekkelijke werkgever voor talent? Voor het beste IT-talent in je bedrijf moet je altijd goed je best doen. Hoe je dat doet en waarmee, lees je in ons employer branding onderzoek.

download nu het employer branding onderzoeksrapport >