Online leren is niet meer weg te denken: bijna iedere organisatie maakt er wel op een of andere manier gebruik van. En door de coronacrisis  zijn de mogelijkheden voor e-learning alleen maar groter geworden. Dat is een mooie ontwikkeling, want door te blijven  leren kunnen je medewerkers een eventuele skill gap overbruggen en werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Dat is broodnodig in deze snel veranderende tijden. Maar er zijn nog meer voordelen van online leren. We noemen er zeven.

wat is online leren?

We spreken over online leren als we via internet nieuwe kennis opdoen of nieuwe vaardigheden leren. Er zijn heel veel verschillende vormen van e-learning, bijvoorbeeld e-learning modules, webinars, certificeringstrainingen of YouTubes met Powerpoints. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Er zijn veel voordelen verbonden aan e-learning:

  1. tijdbesparend
  2. altijd en overal beschikbaar
  3. eigen tempo
  4. goedkoper
  5. duurzaam
  6. kwaliteitsborging
  7. voor elk wat wils

1. tijdbesparend

Veel mensen laten zich afschrikken door de hoeveelheid tijd die het volgen van een opleiding van hen vraagt. Maar e-learning kost juist minder tijd dan leren in een traditionele klasomgeving, alleen al vanwege de bespaarde reistijd. Bij microlearning hoeft zelfs het gewone werk niet onderbroken te worden. 

2. altijd en overal beschikbaar

Met e-learning krijgen je medewerkers in één keer toegang tot alle informatie. Het materiaal is met een paar klikken bereikbaar en gemakkelijk toegankelijk vanaf hun smartphones, laptops, tablets of desktops. Ze kunnen op iedere plek leren: comfortabel thuis, onderweg of juist op kantoor. 
Daarnaast kunnen je medewerkers de tijd die ze in de cursus steken zelf gemakkelijk verdelen zoals het hen het beste uitkomt. Studeren hoeft meestal ook geen lange periodes achter elkaar; het werkt net zo goed als ze elke dag een half uurtje voor de opleiding vrijmaken.

3. eigen tempo

Dat online cursussen altijd en overal beschikbaar zijn, brengt ons meteen op het volgende voordeel: je medewerkers hebben zelf volledige controle over hun eigen leerproces. Daardoor kunnen ze in hun eigen tempo werken. Als je medewerkers met een cursus beginnen, zitten ze waarschijnlijk niet allemaal op hetzelfde niveau. Sommigen zullen al enige voorkennis hebben, terwijl anderen misschien nog nooit van het onderwerp hebben gehoord. Met e-learning kunnen ze het leerproces eenvoudig versnellen of vertragen volgens hun eigen tempo. Groot voordeel is dan ook dat niemand onder druk wordt gezet.

4. goedkoper

Kosten kunnen vaak een belemmerende factor zijn voor werkgevers die hun medewerkers willen stimuleren om te blijven leren, maar niet veel budget hebben voor opleiding en training. Online cursussen zijn goedkoper dan trainingen op locatie.
Een ander voordeel is dat zodra de online cursus of training is ontwikkeld, deze kan worden uitgerold naar zoveel medewerkers als nodig is.

5. duurzaam

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar online leren is ook een veel groenere optie. De Open University in Groot-Brittannië heeft berekend dat online cursussen gemiddeld 90% minder energie en 85% minder CO2-uitstoot per student opleveren dan traditionele klassikale cursussen. 
Door online leren te promoten en eraan deel te nemen, kunnen zowel jouw medewerkers als je organisatie bijdragen aan een beter milieu.

6. kwaliteitsborging

Zodra de inhoud van het e-learning programma voor je medewerkers is ontwikkeld, is je organisatie 100% verzekerd van de kwaliteit en inhoud van de training. Iedereen die bij je bedrijf werkt, krijgt dezelfde training, ongeacht hun werkplek. Dit betekent ook dat je je geen zorgen hoeft te maken of in de volgende trainingssessie wel alle kernpunten aan de orde komen. En omdat het vrij eenvoudig is om wijzigingen door te voeren, kun je ervan uitgaan dat het online lesmateriaal altijd up-to-date is. ​​

7. voor elk wat wils

Niet iedereen leert op dezelfde manier. Sommigen leren graag van papier, anderen zijn overtuigd van de praktische voordelen van de e-reader of luisteren juist liever naar gesproken lesmateriaal (een podcast of luisterboek). Hetzelfde geldt voor leermethoden. Sommigen vinden video's aansprekend, terwijl anderen kiezen voor infographics. E-learning dekt alle soorten behoeften. Video's, infographics, notities, e-books, quizzen, games, casestudy's: alles is mogelijk als het gaat om het maken van inhoud.

meer weten over trends in opleiding en ontwikkeling?

Wil je meer informatie over personeel ontwikkelen en opleiden? Met Randstad opleidingen en trainingen zorgen we met opleiden en ontwikkelen dat onze flexwerkers en opdrachtgevers altijd klaar zijn voor het werk van nu en in de toekomst. Wil je voorbereid zijn op de toekomst? Kijk dan naar de potentie, houding en motivatie van je medewerkers: hun groeikracht. In deze paper lees je er alles over.

download de paper >