steun voor door het coronavirus getroffen werkgevers

Ondernemers en werkgevers die in zwaar weer verkeren door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op een pakket met noodmaatregelen van de overheid. Voor de doorbetaling van lonen is er de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) en deze vervangt de werktijdverkortingsregeling. Ook worden er enkele miljarden euro’s uitgetrokken voor de tijdelijke ondersteuning van ondernemers, waaronder zzp'ers.

Meer info hierover vind je op Rijksoverheid.nl. En check hier antwoord op veelgestelde vragen van werkgevers en werknemers over COVID-19.

wat zijn de talent acquisition trends voor 2020?

Welke trends gaan in 2020 een grote rol spelen in de wereld van werk? Randstad Sourceright vroeg het aan ruim 800 executives en HR-professionals in 17 landen. Van Upskilling en Reskilling tot Recruitmenttechnologie: we hebben het rapport voor je samengevat. 

bekijk nu de talent trends 2020 >

vernieuwde nvp sollicitatiecode: privacywetgeving en nieuwe technologie

Op 3 maart 2020 is de nieuwe NVP Sollicitatiecode gepubliceerd. De gedragscode voor werving en selectie is in lijn gebracht met de vernieuwde privacywetgeving en gaat ook in op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, die steeds meer voor recruitment wordt gebruikt.
check de belangrijkste wijzigingen in de sollicitatiecode > 

vraag vanaf 1 april de compensatie transitievergoeding aan

Werkgevers die een werknemer ontslaan of hebben ontslagen vanwege langdurige ziekte, kunnen vanaf 1 april 2020 een compensatie aanvragen voor (een deel van) de betaalde transitievergoeding. De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.

lees verder over de compensatie transitievergoeding >

5 redenen om te werken aan duurzame inzetbaarheid

Bij duurzame inzetbaarheid gaat het erom dat je personeel ook in de toekomst gezond en productief kunnen blijven werken. Zodat je langer plezier van elkaar hebt. Dat is niet alleen belangrijk vanwege de technologische ontwikkelingen die de wereld van werk veranderen. Er zijn nog meer redenen waarom je nu moet investeren in de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.
bekijk nu de 5 redenen om te werken aan duurzame inzetbaarheid >

vind in de werkpocket actuele wet- en regelgeving

De wereld van werk verandert continu. Dat geldt ook voor de wetten en regels rondom werk. In de Werkpocket zie je in één handig overzicht wat de nieuwste wetswijzigingen en aanpassingen voor jou betekenen.

ga naar de werkpocket >

lees ook de vorige arbeidsmarktupdates terug

 • arbeidsmarktupdate februari 2020

  eindrapport commissie-borstlap: arbeidsmarkt moet ingrijpend veranderen om verstoord evenwicht te herstellen

  Op 23 januari verscheen het langverwachte eindrapport van de Commissie Regulering van werk (Commissie-Borstlap) over de toekomst van de arbeidsmarkt. Volgens minister Koolmees, opdrachtgever van de commissie, geeft het rapport een evenwichtige analyse van de toekomst. Het kabinet gaat met de uitkomsten en aanbevelingen van het rapport aan de slag.

  lees hier wat je als werkgever moet weten over het rapport >

  flexwerk net zo gezond als vaste baan

  Flexibel werk leidt niet tot meer gezondheidsklachten dan vast werk. Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussen 2007 en 2017 vroeg het CBS 112.000 mensen tussen de 20 en 65 jaar verschillende keren naar hun gezondheid. Het CBS wilde weten of flexwerk leidt tot meer stress en een slechtere gezondheid. Daarvoor heeft het CBS echter weinig aanwijzingen gevonden. Wel lijkt het erop dat aan het werk zijn en blijven - of dat nu flexwerk is of vast werk - juist samenhangt met een betere gezondheid. 

  ga naar het onderzoeksrapport van het cbs >

  slim-subsidie voor opleiding en ontwikkeling in het mkb

  De overheid vindt het belangrijk dat er een leercultuur in het mkb ontwikkeld wordt en heeft daarom een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen: de SLIM-regeling. Met deze stimuleringsregeling kunnen mkb’ers subsidie aanvragen voor verschillende activiteiten die met leren en ontwikkelen te maken hebben.  

  kom meer te weten over de slim-subsidie >

  meldingsplicht buitenlandse werknemers

  Per 1 maart 2020 komt er een online meldloket voor zelfstandigen en buitenlandse werkgevers die met hun eigen werknemers tijdelijk in Nederland werkzaamheden komen verrichten. Zij moeten aangeven om welke werkzaamheden in Nederland het gaat, waar dit gebeurt, bij welke dienstontvanger in Nederland, hoe lang de werkzaamheden zullen duren en welke werknemers daarbij gedetacheerd worden. Werk je met een buitenlandse dienstverrichter, dan ben je vanaf 1 maart 2020 verplicht te controleren of hij zich heeft gemeld én of deze melding juist is. 

  lees in de werkpocket meer over werknemers uit het buitenland > 

  fiets van de zaak: 10 vragen en antwoorden

  Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor een fiets van de zaak gewijzigd. De administratie is eenvoudiger geworden: er geldt nu een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. De bedoeling is dat er nu meer mensen met de fiets naar het werk gaan. Maar is de nieuwe regeling wel echt financieel aantrekkelijk voor je medewerkers? Of is de ‘oude’ reiskostenvergoeding toch voordeliger? En wat is er eigenlijk precies veranderd?

  check deze10 vragen over een fiets van de zaak >

  vind in de werkpocket actuele wet- en regelgeving

  De wereld van werk verandert continu. Dat geldt ook voor de wetten en regels rondom werk. In de Werkpocket zie je in één handig overzicht wat de nieuwste wetswijzigingen en aanpassingen voor jou betekenen.

  ga naar de werkpocket >