fit & betrokken 

Ontdek waarom de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers de volle aandacht moet krijgen. 

5 goede redenen

aanpak duurzame inzetbaarheid

Hoe pak je duurzame inzetbaarheid eigenlijk aan? We geven 7 tips om je op weg te helpen.
check de 7 tips

thuiswerken & managen op afstand

Zo doe je dat: 5 tips om goed leiding te geven aan je thuiswerkteam.
ontdek onze tips

aanvraag SLIM-subsidie vanaf 2 maart

Tussen 2 en 31 maart kun je weer subsidie voor leren en ontwikkelen in jouw bedrijf aanvragen.
lees er hier meer over

10 vragen over de transitievergoeding

Per 1 januari 2021 is het maximumbedrag voor de transitievergoeding omhooggegaan, van € 83.000 naar € 84.000. Lees hier meer over de transitievergoeding.

check de Q&A

3 trends en tips voor 2021

Wat kun je in 2021 doen om je bedrijf weer een gezond toekomstperspectief te bieden? Wij helpen je graag op weg.

ontdek onze tips

paper: update wet- en regelgeving 2021

In deze nieuwe paper lees je wat er in 2021 verandert op het gebied van (arbeids)wetgeving en regels, met dit keer speciale aandacht voor thuiswerken. Handig om één oogopslag te zien waar je rekening mee moet houden.

download de paper

webmodule zzp-ers van start

Huur je zzp'ers in? Dan kun je sinds 11 januari via een online webmodule van de overheid checken of jullie werkrelatie voldoet aan de regels. Het gaat nog om een pilot. Hoe ziet die module eruit? En wat heb je eraan? 

lees hier meer

De 6 veelgestelde vragen over het minimumloon

In 2021 stijgt het minimumloon weer. Maar aan welke medewerkers moet je het minimumloon eigenlijk betalen? We geven antwoord op deze en nog vijf werkgeversvragen.

check de Q&A >

coronamaatregelen? zet ze in je ri&e

Heb je maatregelen genomen om verspreiding en besmetting met het coronavirus binnen je organisatie tegen te gaan? Neem ze dan ook op in je risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). 

lees er meer over >

focus op fysieke arbeidsbelasting

Bijna een half miljoen werkenden hebben serieuze gezondheidsklachten door fysieke belasting op hun werk. Tijd voor actie, vindt de overheid. De nieuwe TOP-campagne geeft je tips en tools. 

bekijk de tips >

 

lees ook de vorige arbeidsmarktupdates terug

 • blijf up-to-date over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

  De 5 veelgestelde vragen over corona en (ziek) personeel

  Wat moet je doen als je medewerker besmet is met COVID-19? Of als hij op vakantie gaat naar een oranje gebied? Check nu de 5 belangrijkste vragen en antwoorden rondom corona en werk.

  ga naar de veelgestelde vragen > 

  checklist thuiswerken: zo zorg je voor een productieve thuiswerkplek

  Thuiswerken: hoe bewaak je de productiviteit van je thuiswerkende medewerkers nu thuiswerken voorlopig de norm blijft? Met onze aandachtspunten en praktische tips helpen we je personeel om vol te houden. 

  lees onze tips > 

  9 trends om je personeel te ontwikkelen

  Online leren is niet meer weg te denken uit ons werkende leven. Maar in welke vorm gebeurt dat? En hoe stimuleer jij de ontwikkeling van je medewerkers? Deze 9 trends rondom de ontwikkeling van je personeel wil je als werkgever in de gaten houden.

  check de 9 trends in leren en ontwikkelen >

 • arbeidsmarktupdate oktober 2020

  nieuw corona-steunpakket vanaf 1 oktober 2020

  Vanaf 1 oktober komt het kabinet met  een derde noodpakket aan steunmaatrgelen vanwege de coronacrisis voor ondernemers en werkenden.  De meeste huidige regelingen blijven tot 1 juli 2021 bestaan, maar worden wel geleidelijk afgebouwd. Wat betekent dit voor jou? We hebben de belangrijkste info voor jou op een rijtje gezet. 

  check de maatregelen >

  9 tips voor een succesvol thuiswerkteam

  Thuiswerken: voorlopig is het advies van ons kabinet om hiermee door te gaan.  Hoe kan je in deze tijden de binding met je thuiswerkende medewerkers behouden? Wij geven je 9 tips die je helpen bij het succesvol  managen van je team(s)-op-afstand. 

  bekijk de 9 tips >

  thuiswerken: wat vinden we ervan?

  Uit recent onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).blijkt dat de meeste thuiswerkers positief zijn over hun ervaringen met thuiswerken tijdens de coronacrisis. En meer dan de helft denkt het voorlopig te blijven doen. Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? 

  lees de samenvatting >

  maximumbudget NL leert door bereikt

  Het maximale aantal ontwikkeladviezen dat mensen via NL leert door konden aanvragen, is bereikt. Volgens het ministerie van SZW is er in 2021 weer nieuw budget. 

 • arbeidsmarktupdate augustus 2020

  ook na corona blijven we meer thuiswerken

  Het aandeel thuiswerkers dat verwacht ook na de coronacrisis vaker te gaan thuiswerken is toegenomen van ongeveer 25% naar 45%. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Vergaderen op afstand is waarschijnlijk ook een blijvertje.

  nieuwe aanvraagperiode slim-regeling: subsidie voor leren en ontwikkelen in het mkb 

  Per 1 september a.s. start het volgende tijdvak voor de SLIM-regeling, een stimuleringsregeling waarmee bedrijven in het MKB subsidie kunnen krijgen voor verschillende activiteiten die met leren en ontwikkelen te maken hebben.

  lees meer over de slim-subsidie >

  interne mobiliteit: voordelen & praktische tips

  Het aantal bedrijven dat investeert in interne mobiliteit is gestegen van 39% in 2016 naar 47% in 2020. En dat is niet voor niets, want investeren in interne mobiliteit is een win-winsituatie voor je bedrijf. We zetten de voordelen voor je op een rij en geven je praktische tips voor de uitvoering.

  check de voordelen & tips >

  een goede werk-privébalans? voldoende rust nemen is een must.

  Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n 60% van de Nederlandse werknemers tijdens de coronacrisis geen goede werk-privébalans hebben. Om burn-outs te voorkomen is het belangrijk dat je werknemers op tijd rust nemen van het werk. Waarom is voldoende rust nemen zo belangrijk? En hoe kan je dat als werkgever het beste en het meest effectief doen? Je leest ‘t in deze blog. 

  ga naar de blog >

  een burn-out voorkomen: wat kan je als werkgever doen?

  Naast de financiële gevolgen zorgt de coronacrisis voor meer stress- en burn-outklachten bij je personeel. Wat kan je als werkgever doen om een burn-out bij je werknemers te voorkomen? Lees meer over de signalen en oorzaken van een burn-out en check de 10 praktische tips om uitval van je personeel te (helpen) voorkomen.

  check de 10 tips om een burn-out te voorkomen> 

 • arbeidsmarktupdate juli 2020

  noodpakket 2.0: financiële noodmaatregelen vanaf juni

  In juni heeft het kabinet een nieuwe pakket steunmaatregelen bekend gemaakt. Het doel van de tijdelijke financiële regelingen in het noodpakket 2.0 is om zo veel mogelijk banen en inkomens te beschermen. De regelingen helpen werkgevers, ondernemers en werkenden zich aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. We hebben de belangrijkste (extra) wijzigingen voor je samengevat.

  bekijk het overzicht >

  nieuwe wetgeving zzp’ers: de stand van zaken

  Een tijdje waren er plannen om een minimumtarief voor zzp’ers in te stellen. Deze zijn inmiddels van de baan, en ook de zelfstandigenverklaring komt er niet meer. Lees hier meer over de nieuwe plannen.

  check de nieuwe zzp-wetgeving >

  kabinet en sociale partners zijn het eens over pensioenakkoord

  Het kabinet heeft een akkoord bereikt met werkgevers- en werknemersorganisaties voor een ‘toekomstbestendig en evenwichtig pensioenstelsel’. Met dit akkoord wordt de Nederlandse oudedagsvoorziening gemoderniseerd, stijgt de AOW-leeftijd minder snel en komt er ruimte om eerder te stoppen met werken. 

  lees er meer over in de werkpocket >

  welke impact heeft corona op je werknemers? de feiten & cijfers        

  Hoe ervaren je medewerkers de gevolgen van de coronacrisis? En welke rol speel je daarbij als werkgever? Randstad deed er wereldwijd onderzoek naar en de belangrijkste uitkomsten hebben we voor je op een rij gezet.

  bekijk de resultaten >

  reboarding na corona: 5 tips voor een goede start

  Na een lange periode van thuiswerken, komen je medewerkers terug naar hun werkplek. Maar door de nieuwe regels voelt die niet meer zo vertrouwd als voorheen. Hoe zorg je dat je medewerkers meegaan in de regels voor ‘het nieuwe normaal’?

  check onze 5 tips >

  6 tips om discriminatie bij werving te voorkomen

  Als werkgever kun je discriminatie helpen te voorkomen. Dat begint al bij de werving van nieuwe medewerkers. We geven je inzicht in de wet- en regelgeving en tips om met een open blik mensen te werven.

  met deze 6 tips voorkom je discriminatie bij werving en selectie >

  vind in de werkpocket actuele wet- en regelgeving

  De wereld van werk verandert continu. Dat geldt ook voor de wetten en regels rondom werk. In de Werkpocket zie je in één handig overzicht wat de nieuwste wetswijzigingen en aanpassingen voor jou betekenen.

  ga naar de werkpocket >

 • arbeidsmarktupdate juni 2020

  now: verlengd tot 1 oktober, wel met nieuwe voorwaarden

  Het kabinet verlengt het hele noodpakket aan financiële maatregelen ter ondersteuning van ondernemers tot 1 oktober. Er is een nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB en de voorwaarden voor de NOW- en Tozo-regeling worden aangepast.

  vergoeding van mondkapjes mag onbelast

  Je mag de mondkapjes die je werknemers verplicht moeten dragen in het openbaar vervoer onbelast vergoeden of verstrekken. Deze kosten horen tot de kosten van reizen met het openbaar vervoer. Onbelaste vergoedingen zijn onderdeel van de werkkostenregeling.
  alles wat je moet weten over de werkkostenregeling >

  aanvullend geboorteverlof per 1 juli 

  Op 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof voor medewerkers waarvan hun partner is bevallen met maximaal 5 weken uitgebreid. Hoe lang duurt dit verlof? En moet je dit als werkgever doorbetalen? We geven antwoord op 10 veelgestelde vragen over het aanvullend geboorteverlof. 
  check nu de 10 veelgestelde vragen >

  let op: regel vaste arbeidsovereenkomst voor 1 juli

  Werkgevers hebben nog tot 1 juli de tijd om de arbeidsovereenkomst (of een addendum) van vaste medewerkers schriftelijk vast te leggen, als zij gebruik willen maken van de lage WW-premie
  meer info over lagere ww-premie bij vast contract >

  corona & vakantie: dit moet je weten

  Doordat de coronamaatregelen weer een beetje versoepeld worden, kan je weer denken aan iets wat lijkt op een normale bedrijfsvoering. Zo staat de zomervakantie voor de deur. Wat mag je van je medewerkers vragen rondom het opgeven, doorschuiven of aanpassen van hun welverdiende vakantie?
  ga naar de veelgestelde vragen & onze tips >

  coronavirus: straks iedereen weer veilig naar werk

  Hoe zorg je voor een goede balans tussen het economische en het menselijke belang in jouw onderneming? We geven in de paper: Safely Back to Work antwoord op deze en vele andere vragen. Daarnaast helpen we je met praktische tips en handige checklists om de weg terug te vinden naar een werkbare en succesvolle invulling van ‘het nieuwe normaal’.
  download nu de paper >

 • arbeidsmarktupdate april 2020

  pakket coronamaatregelen voor getroffen werkgevers aangepast

  De overheid helpt werkgevers en ondernemers die door het coronavirus in financiële moeilijkheden komen met een pakket coronamaatregelen. Dit pakket wordt continu aangepast, zo heeft het ministerie van Economische Zaken laten weten. Zo is de lijst met ondernemers die aanspraak op compensatie kunnen maken uitgebreid. Ook is onder meer het garantieplafond van de GO-regeling verder verhoogd en de premie voor de BMKB-regeling verlaagd. Het noodloket voor werkgevers die een beroep doen op de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) is van 6 april t/m 31 mei 2020 opengesteld. Meer informatie over de inhoud en de voorwaarden staat op Rijksoverheid.nl
  check alle coronamaatregelen >

  5 tips voor thuiswerken volgens de arbowet

  Thuiswerken: in ieder geval werken we t/m 20 mei zoveel mogelijk vanuit huis. Maar wat zijn de regels voor thuiswerken? Waar hebben je medewerkers recht op? En wat moet je als werkgever regelen?
  check nu onze tips >

  corona en calamiteitenverlof: zo zit het

  Calamiteitenverlof: hiermee kunnen werknemers de opvang van hun kind regelen. Hoe zit dat? En moet je hun loon dan doorbetalen? We zetten de regels en richtlijnen voor je op een rij.
  lees meer over calamiteitenverlof >

  thuiswerken: zo blijven je medewerkers betrokken

  Thuiswerken: als werkgever moet je goed in de gaten houden hoe je thuiswerkende personeel zich door de crisis heen slaat. Hoe houd je binding met je teams als iedereen ‘op afstand’ werkt? En hoe zorg je dat de thuiswerkers zich betrokken blijven voelen bij elkaar en het bedrijf? Met deze 5 tips behoud je de sociale binding met je medewerkers en team op afstand.
  bekijk nu deze 5 tips >

 • arbeidsmarktupdate maart 2020

  steun voor door het coronavirus getroffen werkgevers

  Ondernemers en werkgevers die in zwaar weer verkeren door de impact van het coronavirus kunnen een beroep doen op een pakket met noodmaatregelen van de overheid. Voor de doorbetaling van lonen is er de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) en deze vervangt de werktijdverkortingsregeling. Ook worden er enkele miljarden euro’s uitgetrokken voor de tijdelijke ondersteuning van ondernemers, waaronder zzp'ers.

  Meer info hierover vind je op Rijksoverheid.nl. En check hier antwoord op veelgestelde vragen van werkgevers en werknemers over COVID-19.

  wat zijn de talent acquisition trends voor 2020?

  Welke trends gaan in 2020 een grote rol spelen in de wereld van werk? Randstad Sourceright vroeg het aan ruim 800 executives en HR-professionals in 17 landen. Van Upskilling en Reskilling tot Recruitmenttechnologie: we hebben het rapport voor je samengevat. 

  bekijk nu de talent trends 2020 >

  vernieuwde nvp sollicitatiecode: privacywetgeving en nieuwe technologie

  Op 3 maart 2020 is de nieuwe NVP Sollicitatiecode gepubliceerd. De gedragscode voor werving en selectie is in lijn gebracht met de vernieuwde privacywetgeving en gaat ook in op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, die steeds meer voor recruitment wordt gebruikt.
  check de belangrijkste wijzigingen in de sollicitatiecode > 

  5 redenen om te werken aan duurzame inzetbaarheid

  Bij duurzame inzetbaarheid gaat het erom dat je personeel ook in de toekomst gezond en productief kunnen blijven werken. Zodat je langer plezier van elkaar hebt. Dat is niet alleen belangrijk vanwege de technologische ontwikkelingen die de wereld van werk veranderen. Er zijn nog meer redenen waarom je nu moet investeren in de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.
  bekijk nu de 5 redenen om te werken aan duurzame inzetbaarheid >

 • arbeidsmarktupdate februari 2020

  eindrapport commissie-borstlap: arbeidsmarkt moet ingrijpend veranderen om verstoord evenwicht te herstellen

  Op 23 januari verscheen het langverwachte eindrapport van de Commissie Regulering van werk (Commissie-Borstlap) over de toekomst van de arbeidsmarkt. Volgens minister Koolmees, opdrachtgever van de commissie, geeft het rapport een evenwichtige analyse van de toekomst. Het kabinet gaat met de uitkomsten en aanbevelingen van het rapport aan de slag.

  lees hier wat je als werkgever moet weten over het rapport >

  flexwerk net zo gezond als vaste baan

  Flexibel werk leidt niet tot meer gezondheidsklachten dan vast werk. Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussen 2007 en 2017 vroeg het CBS 112.000 mensen tussen de 20 en 65 jaar verschillende keren naar hun gezondheid. Het CBS wilde weten of flexwerk leidt tot meer stress en een slechtere gezondheid. Daarvoor heeft het CBS echter weinig aanwijzingen gevonden. Wel lijkt het erop dat aan het werk zijn en blijven - of dat nu flexwerk is of vast werk - juist samenhangt met een betere gezondheid. 

  ga naar het onderzoeksrapport van het cbs >

  slim-subsidie voor opleiding en ontwikkeling in het mkb

  De overheid vindt het belangrijk dat er een leercultuur in het mkb ontwikkeld wordt en heeft daarom een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen: de SLIM-regeling. Met deze stimuleringsregeling kunnen mkb’ers subsidie aanvragen voor verschillende activiteiten die met leren en ontwikkelen te maken hebben.  

  kom meer te weten over de slim-subsidie >

  meldingsplicht buitenlandse werknemers

  Per 1 maart 2020 komt er een online meldloket voor zelfstandigen en buitenlandse werkgevers die met hun eigen werknemers tijdelijk in Nederland werkzaamheden komen verrichten. Zij moeten aangeven om welke werkzaamheden in Nederland het gaat, waar dit gebeurt, bij welke dienstontvanger in Nederland, hoe lang de werkzaamheden zullen duren en welke werknemers daarbij gedetacheerd worden. Werk je met een buitenlandse dienstverrichter, dan ben je vanaf 1 maart 2020 verplicht te controleren of hij zich heeft gemeld én of deze melding juist is. 

  lees in de werkpocket meer over werknemers uit het buitenland > 

  fiets van de zaak: 10 vragen en antwoorden

  Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor een fiets van de zaak gewijzigd. De administratie is eenvoudiger geworden: er geldt nu een forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van de bedrijfsfiets. De bedoeling is dat er nu meer mensen met de fiets naar het werk gaan. Maar is de nieuwe regeling wel echt financieel aantrekkelijk voor je medewerkers? Of is de ‘oude’ reiskostenvergoeding toch voordeliger? En wat is er eigenlijk precies veranderd?
  check deze10 vragen over een fiets van de zaak >

  vind in de werkpocket actuele wet- en regelgeving

  De wereld van werk verandert continu. Dat geldt ook voor de wetten en regels rondom werk. In de Werkpocket zie je in één handig overzicht wat de nieuwste wetswijzigingen en aanpassingen voor jou betekenen.
  ga naar de werkpocket >