8 onmisbare eigenschappen in de zorg 

Elke zorgverlener is anders. Maar er zijn een aantal competenties die zorgverleners gemeen hebben. We zetten ze voor je op een rijtje!

1. proactief zijn 

Werken in de zorg is aanpakken! Een échte zorgverlener deinst daar niet voor terug, maar ziet wat er moet gebeuren en gaat er gelijk mee aan de slag. Proactief zijn is een belangrijk onderdeel van assertief werken.

2. zorgen voor collega’s

Zoals gezegd is het vaak hard werken in de zorg. Als je ziet dat je collega vandaag overloopt van de zorgtaken, is het belangrijk om die hierin te ondersteunen. Diegene doet dat ook voor jou! Dat noemen we collegialiteit!

3. oog voor detail hebben 

Loopt die meneer op te kleine schoenen? En trilt die mevrouw als ze haar arm optilt? Als hulpverlener heb je een signalerende functie. Je helpt iemand aan schoenen die wél goed passen en licht de arts in als een patiënt last krijgt van bijwerkingen. Hiervoor moet je de situatie goed analyseren.

4. communicatief vaardig zijn 

Als zorgverlener sta je de hele dag in contact met allerlei mensen. Denk: familie, artsen en natuurlijk patiënten. Het is daarbij belangrijk om alle informatie juist en begrijpelijk over te brengen. Snap je wat ik daarmee bedoel? Goed communiceren is superbelangrijk als zorgverlener.

5. oplossingsgericht werken 

In de zorg moet snel gehandeld worden. Geen tijd voor getreuzel dus! Wanneer een probleem ontstaat, heb jij de oplossing al klaar. Ook als er onverwachte veranderingen zijn, weet je er raad mee. 

6. stressbestendigheid

Je maakt soms nogal wat mee in de zorg. Om daar tegen opgewassen te zijn, moet je in stressvolle situaties het hoofd koel houden. Zo kun je snel en doelgericht te werk gaan, óók er spoed is. 

7. flexibel werken 

Als zorgverlener wordt vaak flexibiliteit van je verwacht. Maar bij Randstad bieden we ook flexibiliteit: werken in de zorg waar en wanneer je wilt. Check hier onze openstaande vacatures!

8. goed luisteren 

Wat heeft iemand nodig? Oftewel: wat is de zorgvraag precies? Om dit goed in kaart te brengen, heeft een zorgverlener goede luistervaardigheden. Ken je de methode: ‘luisteren, samenvatten, doorvragen’? Check de training hieronder!

tips om vaardigheden voor de zorg te ontwikkelen 

Werken aan bovenstaande vaardigheden? Of zin om je nóg verder te ontwikkelen? Dat kan! Via Mijn Ontwikkeling volg je gratis trainingen, zoals:

Leren in de zorg kan ook via opleidingen en trainingen in de zorg. Daarvoor heb je meestal werk- en denkniveau mbo-2 of -3 nodig. Of je hieraan voldoet, wordt bepaald met een opdracht. Ook zonder diploma kom je dus in aanmerking voor een opleidingsplek! Heb je de ambitie om door te groeien tot verzorgende? Maar nog niet de juiste papieren? Dan is een opleiding tot helpende een mooie kans als voorschakel project!

vacatures in de zorg 

Herken je je in de belangrijkste eigenschappen om te werken in de zorg? Dat is mooi! Want overal in Nederland zijn zorgverleners nodig. Bij ons werk je daarom waar én wanneer je maar wilt. Zie bijvoorbeeld de vacatures voor:

Heb je (nog) geen diploma? Geen zorgen, dat is lang niet altijd nodig. In zogenoemde werk-leertrajecten wordt je opgeleid tot zorgverlener, terwijl je werkt. Check hier het aanbod van opleidingen in de zorg!

Een overzicht van alle mogelijkheden vind je op onze speciale pagina over werken in de zorg!