kom alles te weten over analytisch vermogen:

wat is analyseren?

Analyseren is het onderzoeken en ontleden van informatie, gegevens of problemen. Iemand met een analytisch denkvermogen denkt in oplossingen en kan informatie efficiënt verwerken. Een analytische collega die voor een probleem komt te staan lost dit stapsgewijs op. Dit betekent dat hij of zij nooit voor de meest voor de hand liggende oplossing kiest of direct een conclusie trekt. Een echte analyticus verzamelt eerst alle relevante informatie en data om een goede afweging te kunnen maken. Deze informatie ordent hij of zij netjes, zodat alle nuttige informatie overblijft en gebruikt kan worden door andere collega’s.

wat maakt analytisch vermogen zo belangrijk op de werkvloer?

Analyserend te werk gaan heeft een aantal voordelen. Zo helpt analytisch denken om duurzame en kwalitatieve beslissingen te nemen. Of het nu gaat om het aandragen van een oplossing van een probleem, het ontwikkelen van een strategie of het trekken van een conclusie over een vraagstuk - analyseren bevordert de uitkomst. De analytische denker zorgt er namelijk voor dat feiten en meningen van elkaar gescheiden worden en informatie vanuit verschillende invalshoeken bekeken wordt. 

Voor werkgevers is het heel waardevol om analytische werknemers te hebben, omdat zij grondig onderzoek doen en snel tot de kern van een vraagstuk komen. Dit is erg belangrijk wanneer er bijvoorbeeld belangenverstrengelingen spelen of ergens emoties bij komen kijken. De analyticus focust zich op de feiten en bekijkt een probleem of vraagstuk met een objectieve blik. 

Analyseren komt op je werk vaak van pas. Bijvoorbeeld wanneer je voor een probleem komt te staan en dit zelfstandig moet oplossen. Analytisch denken helpt ook om je overtuigingskracht een boost te geven, bijvoorbeeld wanneer je een plan moet presenteren. Je hebt immers alle waardevolle informatie verzameld en gefilterd om je idee kracht bij te zetten. Bovendien heb je consequenties overwogen en heb je een antwoord op eventuele bezwaren.

wanneer sla je erin door?

In veel gevallen is het heel goed om niet direct een conclusie te trekken, maar eerst informatie te verzamelen en verschillende invalshoeken te bekijken. Toch moet je wel oppassen dat je niet teveel analyseert. Soms is het simpelweg onmogelijk om alle beschikbare informatie te verzamelen. Of word je gedwongen om snel een beslissing nemen. Juist in zo’n geval is het essentieel dat je als analytische denker hoofd- en bijzaken van elkaar scheidt en gauw de kern van het probleem boven tafel krijgt. Kritisch zijn blijft belangrijk, maar oneindig voors- en tegens afwegen is ook niet de bedoeling.

zo ontwikkel je je analytisch denkvermogen

 1. kijk naar de voor- en nadelen
  Niet alleen op de werkvloer, maar ook in je privéleven komt analytisch denken van pas. Probeer de volgende keer dat er een probleem of vraagstuk op je pad komt eerst een aantal oplossingen op te schrijven, voordat je er direct een kiest. Of maak een lijstje met de voor- en nadelen van een bepaalde keuze. Dit helpt je om analytisch denkvermogen te ontwikkelen. Tot slot kun je ook vrienden vragen om input. Let er goed op dat je een onderscheid maakt tussen meningen en feiten.

 2. kijk naar de lange termijn
  Een andere manier om je analyses te verbeteren is door naar de lange termijn te kijken. Wat zijn de gevolgen van een bepaalde keuze over 2 jaar en sluit dat aan bij het doel van het project? Door op deze manier naar keuzes en oplossingen te kijken, krijg je steeds meer gevoel voor de gevolgen van een bepaalde keuze en kan je jouw analyses daarmee aanscherpen.

 3. volg een gratis online training ‘kritisch denken’
  Wil je vaker een analytische denkwijze loslaten op je werk? Of vind je analyserend te werk gaan lastig? Kijk dan eens naar de training Kritisch denken. Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan

functies waarbij analyseren belangrijk is

Bij deze beroepen is analyseren en analytisch denkvermogen een belangrijke competentie om te hebben:

 • analist: een analist onderzoekt en analyseert resultaten of data. Dit kan in de zorg, maar ook in de financiële wereld of in een laboratorium.  Als analist draag je iedere dag bij aan belangrijk onderzoek. Met jouw scherpe oog zie je snel verbanden en geef je gegrond advies.

 • projectmanager: bij een leidinggevende functie als projectmanager bereid je projecten voor, houd je overzicht tijdens het proces en zorg je dat het project uiteindelijk goed wordt afgerond. Je stuurt een team aan en houdt de planning nauwlettend in de gaten Hierbij is het belangrijk dat je anticipeert op eventuele problemen en verstoringen in de voortgang, maar ook zelfstandig oplossingen aandraagt en beslissingen kan nemen. 

 • financieel adviseur: als financieel adviseur geef je advies over financiële zaken. Bijvoorbeeld over beleggen, sparen of lenen. Om mensen te helpen om de juiste keuzes te maken is het belangrijk dat je de persoonlijke situatie goed in kaart kan brengen en eventuele consequenties vooraf overziet. 

Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je analytisch denkvermogen aan tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je een functie op het oog waarbij analyseren een van de taken is? Of wordt analytisch denkvermogen gezien als een pré? Zo zorg je ervoor dat jij in je motivatiebrief of sollicitatiebrief laat blijken dat je analytisch vermogen hebt:

 • Analyseren van problemen: doet er zich een probleem voor op de werkvloer? Jij deinst er niet voor achteruit en gaat niet voor de eerste, beste oplossing om er vanaf te zijn. Zorgvuldig verzamel je nuttige informatie, overweeg je de voors- en tegens en kom je snel tot de kern van het probleem. Door voorbeelden te geven van de manier waarop jij problemen oplost, toon jij aan dat je een analytische werkwijze hanteert.

 • Adviserende rol: het doel van analyseren is vaak om tot een advies te komen. Hiervoor moet je de juiste informatie verzamelen, snel verbanden kunnen leggen en eventuele consequenties kunnen overzien. Vertel over jouw adviserende rol op de werkvloer en wat de (positieve) gevolgen hiervan zijn geweest.

 • Analyseren op je cv: tenzij je eerder als analist of onderzoeker hebt gewerkt, kan het best lastig zijn om analyserend vermogen uit te drukken op je cv. Maar vergeet niet dat je tijdens een studie vaak ook onderzoeken en analyses uitvoert! Ook dit draagt bij aan het ontwikkelen van je analyserende vermogen.

zo help je anderen zich te ontwikkelen met analyseren

Ben je al gevorderd in analytisch denken? Mooi, want dan kan je je collega’s of vrienden misschien helpen om deze competentie verder te ontwikkelen. Wellicht kan het verbeteren van deze competentie het juiste duwtje in de rug zijn naar een promotie.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door een fictief probleem te verzinnen en te laten zien hoe je het op zou lossen. Of door ze tips te geven hoe ze hoofd- en bijzaken eenvoudig van elkaar kunnen scheiden, zodat  ze niet overspoeld raken met informatie.

gelijksoortige competenties

Iemand met een analytisch denkvermogen is meestal ook kritisch. Iemand die kritisch is, analyseert en beoordeelt informatie zelfstandig. Critici nemen niet alles voor waar aan en bekijken vraagstukken van verschillende invalshoeken.

Daarnaast is analyseren een belangrijke competentie in leidinggevende functies. Iemand die goed leiding kan geven, neemt zelfstandig beslissingen en stuurt een team aan op basis van weloverwogen informatie. De competentie leidinggeven overlapt daarmee deels met analyseren.

Bovendien kun je analyserend vermogen inzetten om goed te argumenteren. Om iemand te overtuigen van jouw mening, moet je de juiste informatie paraat hebben en eventuele tegenargumenten kunnen verwerpen.

Ben je benieuwd welke functies matchen met jouw competenties? Onze intercedenten analyseren graag de mogelijkheden met jou. Zij begeleiden je met je zoektocht én tijdens je gehele dienstverband.

veelgestelde vragen over analyseren

 • wat is analyseren?

  Analyseren is het onderzoeken en ontleden van informatie, data of problemen. Een analytische denker doet dit heel systematisch en komt snel tot de kern. Alle beschikbare informatie wordt waarbij kritisch bekeken, geordend en beoordeeld. Lees hier meer over de betekenis van analyseren.

 • wat maakt analyseren belangrijk op de werkvloer?

  Analyseren helpt om problemen efficiënt aan te pakken en duurzame oplossingen aan te dragen. Daarnaast is het analyseren van informatie belangrijk om een goed en objectief advies te kunnen geven. Lees hier meer over het belang van analyseren.

 • wanneer sla je erin door?
 • zo ontwikkel je je analytisch denkvermogen

  Analyserend vermogen kun je ontwikkelen door bewuster met informatie om te gaan. Dit kun je doen door voors- en tegens van een bepaalde keuze of oplossing op te schrijven, mogelijke consequenties uit te werken en anderen te vragen om je te helpen met informatie verzameling. Ontdek hier hoe je analytisch denkvermogen kan ontwikkelen.

 • functies waarbij analyseren belangrijk is

  In leidinggevende en adviserende functies komt analytisch denkvermogen vaak goed van pas. Denk aan managers of projectleiders, die zelfstandig beslissingen moeten nemen en een team aan moeten sturen. Maar ook financieel adviseurs hebben baat bij analytisch vermogen. Om een goed advies te kunnen geven moet je namelijk de juiste informatie verzameld hebben. Bekijk hier in welke functies analyseren belangrijk is.

 • zo toon je analytisch denkvermogen aan tijdens een sollicitatiegesprek

  In je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek kun je op meerdere manieren laten zien dat je goed kan analyseren. Denk bijvoorbeeld aan momenten waarop je een weloverwogen advies hebt gegeven aan collega’s, of problemen die je succesvol hebt opgelost. Uit deze werkervaringen blijkt dat je een analytisch denkvermogen hebt. Het is goed om dit verder toe te lichten in je motivatiebrief. Lees hier hoe jij de competentie analyseren kunt aantonen tijdens een sollicitatiegesprek.

 • zo help je anderen zich te ontwikkelen met analyseren
 • gelijksoortige competenties