Als er één ding is wat 2020 ons wel geleerd heeft, is het hoe belangrijk flexibiliteit is. De pandemie heeft er voor gezorgd dat we massaal thuis kwamen te werken en dat we ineens ons werk op een compleet andere manier moesten gaan doen. Deze crisis heeft ons laten zien hoe belangrijk het is dat jij en je werknemers wendbaar zijn. Wanneer je je werknemers goed leert te anticiperen op onverwachte en nieuwe situaties, zal het hele bedrijf sterker in zijn schoenen staan. Deze flexibiliteit van werknemers noemen wij talent mobility.

wat is talent mobility?

Talent Mobility richt zich op het flexibel bewegen van mensen binnen en buiten je organisatie. Door ervoor te zorgen dat hun kracht en vaardigheden in lijn zijn met de behoeften van het bedrijf, stimuleer je de groei van je werknemer maar ook van de organisatie. Je zet mensen dus in waar zij en hun talent op dat moment nodig zijn. 

Door je werknemer de mogelijkheid te geven om andere talenten te ontdekken en te ontwikkelen, creëer je werknemers die voortdurend inzetbaar zijn. Ook wanneer de behoefte van werk ineens veranderd, bijvoorbeeld door een wereldwijde pandemie. 

Waarom zou je ten slotte maar focussen op één talent van je werknemers? Denk er bijvoorbeeld aan hoe waardevol het kan zijn als jouw verkoopmedewerker ook enorm handig is met ICT.

een aantal voordelen van talent mobility:

  • lagere wervingskosten;
  • openstaande vacatures worden sneller vervuld;
  • een hogere productiviteit van nieuwe medewerkers;
  • een grotere tevredenheid over de loopbaan;
  • een betere aansluiting op de bedrijfscultuur;
  • voorkomt ontslag bij plotselinge veranderingen.

laat functiebeschrijvingen los

Stop met het zoeken naar de ideale kandidaat! Je hebt veel meer aan een werknemer die bereid is zichzelf verder te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Leergierige werknemers zijn vaak erg wendbaar. Zij zullen constant op zoek gaan naar mogelijkheden om zichzelf en hun rol binnen het bedrijf te kunnen verbeteren. 

Zorg dat je op de hoogte bent van de talenten van je werknemers en geeft ze de vrijheid deze te ontwikkelen. Wanneer de behoefte binnen het bedrijf dan verandert, kun je deze werknemer gemakkelijk binnen het bedrijf herplaatsen. De werknemer weet tenslotte alles van het bedrijf af, en heeft daarnaast al bewezen ook andere rollen te kunnen vervullen. Zo voorkom je een onnodig ontslag, een onnodige sollicitatieprocedure, én een onnodig inwerktraject.

creëer een talent mobility cultuur

Het is belangrijk dat iedereen op de werkvloer het belang inziet van het talent mobility programma. Het kan namelijk voorkomen dat managers bang zijn om ‘hun talent’ kwijt te raken aan een andere afdeling. Open en eerlijk zijn is hierbij erg belangrijk. Laat je managers weten dat het mes altijd aan twee kanten snijdt, want ook wanneer er op hun afdeling nieuw talent nodig is, zal dat via deze weg makkelijker en sneller gevonden worden.

Om talent mobility mogelijk te maken, is het belangrijk om een cultuur te creëren die het delen van talent op alle niveaus en in alle afdelingen van een organisatie aanmoedigt. 

de kracht van flexibele scholing

Het World Economic Forum voorspelt dat er in de aanloop naar 2022 ongeveer 133 miljoen nieuwe banen zullen worden gecreëerd en dat 42% van de kernvaardigheden die nodig zijn om bestaande banen uit te voeren verandert. Als jij je als bedrijf nu al flexibeler opstelt, zorg je dat je in de toekomst makkelijker en sneller op zulke veranderingen kunt inspringen. Door constant te werken aan de talenten en vaardigheden van je werknemers, creëer je een vaste groep die meegroeit met het bedrijf. 

Dit hoeft niet altijd via officiële trainingen en cursussen. Laat je werknemers zich juist ook ontwikkelen door middel van projecten en uitdagende opdrachten op de werkvloer. Zo doet de werknemer direct praktijkervaring op.

Wel is een goede begeleiding van je werknemers van groot belang. Denk hierbij aan het opstellen van een leerplan, iets dat wij een strategische skilling roadmap noemen. Hierin kunnen werknemers hun interesses en capaciteiten op de organisatie kunnen afstemmen. Met zo’n leerplan creëer je houvast voor jezelf en voor je werknemer.