wat is een open sollicitatie?

Een open sollicitatie is een sollicitatie die je stuurt naar een bedrijf, zonder dat je reageert op een vacature. Het wordt ook wel ongevraagd solliciteren genoemd. Vanwege de krappe arbeidsmarkt hoef jij niet meer in de rij te staan voor een baan, de banen staan nu in de rij voor jou! Dit is dus hét moment om het heft in eigen handen te nemen.

4 redenen om een open sollicitatiebrief te sturen

Als er geen vacature openstaat, waarom zou je het dan toch proberen? Er zijn een aantal redenen waarom een open sollicitatie een goed idee is:

 1. met een open brief val je op
  Grote kans dat je met jouw open brief of -mail een van de weinige (of misschien wel de enige!) bent die op dat moment solliciteert. Hierdoor val je meer op dan wanneer je tegelijk met tientallen anderen reageert op een vacature. Wil je weten hoe je het schrijven van een open brief aanpakt? Bekijk dan onze open sollicitatiebrief voorbeeld.

 2. je toont aan dat je gemotiveerd bent
  Door ongevraagd te solliciteren toon je aan dat je extra gemotiveerd bent om te werken. Ook voor een werkgever is het een mooi compliment dat je graag bij het bedrijf aan de slag wil. Dit wordt zeker gewaardeerd!

 3. door open te solliciteren creëer je je eigen functie
  Aangezien je niet reageert op een vacature, kun je zelf aangeven welke baan je zou willen. Hiermee creëer in feite je eigen functie. 

 4. een open sollicitatie vergroot je kansen op een baan in de toekomst
  Ook wanneer het bedrijf aangeeft geen nieuwe werknemers aan te willen nemen, is je open sollicitatie niet voor niets geweest. Want de eerstvolgende keer dat ze wél een (passende) vacature open hebben staan, ligt jouw sollicitatiebrief al bovenop de stapel.

hoe pak je een open sollicitatie aan? 5 tips

Nu je weet wat een open sollicitatie precies is en waarom het relevant is, ben je vast benieuwd hoe je dat aanpakt. Open solliciteren werkt namelijk net even anders dan wanneer je reageert op een vacature. Met deze 5 tips zorg je voor een succesvolle open sollicitatie:

tip 1: bedenk welke functie je wil

Bij een open sollicitatie is het extra belangrijk dat je duidelijk aangeeft welke functie je wil. Check daarbij welke functietitels het bedrijf zelf gebruikt en zorg dat de beschrijving van jouw ideale functie daarop aansluit. Denk aan ‘customer care medewerker’ in plaats van ‘klantenservicemedewerker’ of ‘talent officer’ in plaats van ‘hr-manager’.

tip 2: geef aan waarom je de geschikte kandidaat bent

Net als bij een gewone sollicitatie is het ook hier belangrijk om duidelijk te maken waarom je de geschikte kandidaat bent. Bedrijven staan in de rij voor nieuw personeel. Dit is je kans, laat jezelf zien! Waar ben je goed in, wat draag je bij het team en wat onderscheidt jou van anderen? Vergeet ook niet om concrete voorbeelden te geven van prestaties die je in je huidige of vorige baan hebt bereikt. Hiermee maak je je potentiële nieuwe werkgever enthousiast.

tip 3: vertel waarom het je bij het bedrijf wil werken

Er is een reden waarom je niet reageert op een vacature, maar besluit open te solliciteren bij dit specifieke bedrijf. Benoem dit dan ook zeker in je sollicitatiebrief! Voor werkgevers is het leuk om te lezen waarom je graag voor ze wil werken.

tip 4: richt je brief aan de juiste persoon

Als je je brief richt aan de persoon die over het sollicitatieproces gaat, vergroot je de kans dat je brief gelezen wordt. Zoek de contactgegevens op de website van het bedrijf, bekijk oude vacatures of check de LinkedIn-pagina. Kun je deze informatie online niet vinden? Bel dan het bedrijf op en vraag om een naam en e-mailadres. 

tip 5: vraag om een persoonlijk gesprek

Sluit je brief af met het verzoek om een persoonlijk gesprek of (video)call. Jezelf in het echt of digitaal presenteren is dé manier om dichterbij die nieuwe baan te komen.

meer weten over solliciteren en de verschillende sollicitatiebrieven?

Bekijk dan eens onze andere pagina's: