jongerenreis Clipper Stad Amsterdam 2017

een unieke zeilervaring

Stichting Zeezeilen voor jongeren, de Gemeente Amsterdam en Randstad organiseren dit jaar opnieuw een unieke zeilzwerftocht voor jongeren op het klassieke zeilschip Stad Amsterdam. Een onvergetelijke ervaring!

Is uw zoon of dochter tussen de 17 en 25 jaar? En vindt hij of zij het leuk om samen met andere jongeren op de Clipper Stad Amsterdam mee te varen? Zeilervaring is niet nodig, wel de wil om de handen uit de mouwen te steken.

de Clipper Stad Amsterdam

De Clipper Stad Amsterdam is een uniek schip: een moderne ‘extreme’ clipper, gebouwd in historisch perspectief en daarmee een eerbetoon aan de snelzeilende clippers uit de 19e eeuw. Zowel in thuishaven Amsterdam als tijdens grote zeilmanifestaties over de hele wereld is de Clipper een bezienswaardigheid voor bezoekers. De Stad Amsterdam is een zeilend passagiersschip voor meer dan 50 passagiers. De vaste bemanning bestaat uit een kapitein, stuurlieden, werktuigkundigen, een bootsman, kwartiermeesters en matrozen. Benedendeks bestaat de kernbemanning uit een hotelmanager, een chef-kok en bedienend personeel. Meer weten over de Clipper Stad Amsterdam? Kijk dan op www.stadamsterdam.nl.

wanneer?

Zondag 13 augustus tot en met zondag 20 augustus.

de reis

De Clipper Stad Amsterdam vaart van IJmuiden naar Duinkerken (F). Tijdens de reis draaien jongeren tussen de 17 en 25 jaar mee met de bemanning, wat betekent dat ze zo’n tien uur per dag in touw zijn om de historische driemaster zeilend te houden. Uiteraard onder leiding en ervaring van de vaste bemanning.

een ervaring om nooit te vergeten

Het schip is een 24-uursbedrijf, er wordt in ploegen de klok rond gewerkt: van wachtlopen en dekbemanning tot corveedienst. Een leven dat volkomen anders is dan het leven thuis, aan wal. En dat is precies wat de jongeren als onvergetelijk omschrijven. Iedereen die na een week de loopplank af gaat, heeft ervaringen opgedaan die altijd bijblijven.

het vaarschema

Op 13 augustus ligt de Clipper Stad Amsterdam klaar voor vertrek in IJmuiden richting open zee.

De reis begint met een training aan boord en het verdelen van de taken. Iedereen werkt even hard mee! Het belooft een echte zeilzwerftocht te worden. Op 20 augustus komen we aan in de haven van Duinkerken, van waar uit we met een touringcar terug naar Nederland reizen.

kosten

€ 300 per persoon, inclusief busreis, eten en drinken. Uitgaven van persoonlijke aard zijn voor eigen rekening.

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam en Randstad.

clipper stad amsterdam

Jongeren varen mee als bemanningslid op de Clipper Stad Amsterdam: ‘Wat me er vooral leuk aan leek? Een week op zee met zo’n hele groep. Met zeilen had ik niks speciaals toen ik aan boord kwam. Maar dat heeft deze reis allemaal veranderd. Het is gewoon heel bijzonder om met z’n allen dat enorme schip te besturen. Een ongelofelijk gevoel, ik kan het niet anders beschrijven. Het is flink aanpakken, maar daar wen je snel aan. Ik had van tevoren gewoon geen idee hoe uniek deze ervaring zou zijn. Maar nu weet ik zeker dat ik deze week nooit zal vergeten.’ Mariecke, 18 jaar.