op deze pagina

wat is een krappe arbeidsmarkt?

Een krappe arbeidsmarkt betekent dat er meer vacatures dan werkzoekenden zijn. Hierdoor is de vraag naar werk groter dan het aanbod. Bij een krappe arbeidsmarkt zijn er dus extreem veel openstaande vacatures en weinig werkzoekenden. Daardoor moeten werkgevers harder hun best doen om het juiste personeel te werven, maar is het voor jou juist makkelijker om een baan te vinden die perfect bij je past

welke voordelen heeft de krappe arbeidsmarkt voor jou?

Je staat er misschien niet gelijk bij stil, maar de personeelstekorten hebben voordelen voor jou! Want hoe meer vacatures er in je vakgebied openstaan, des te meer keuze je hebt. En dat is fijn. Check deze voordelen maar eens:

  • je krijgt meer verantwoordelijkheid: de meeste werkgevers staan nu veel meer open voor de ‘je weet het nog niet, maar we leren het je wel-mentaliteit’. Zo krijg je dus meer kansen! Doordat ze zo hard op zoek zijn naar mensen, nemen ze genoegen met minder ervaring en skills, omdat je dit ook kan aanleren.

  • in een heel ander vakgebied werken gaat makkelijker: door de hoeveelheid vacatures geven werkgevers je sneller een kans, zelfs wanneer je geen ervaring hebt in hun vakgebied. Wanneer je besluit je loopbaan te veranderen, is de kans groot dat je snel een baan vindt. Je gaat dan gewoon werkend leren.

  • betere onderhandelingspositie: in je huidige baan geeft de krapte je meer onderhandelingsruimte. Wil je meer verantwoordelijkheden of een hoger salaris? Dan is dit hét moment om daarover te beginnen! Je werkgever wilt je waarschijnlijk niet kwijt en is juist blij om te horen dat je meer taken op je wilt nemen. 

  • je kan kritisch zijn tijdens een sollicitatie: heb je een baan aangeboden gekregen, maar twijfel je of het bedrijf wel bij je past? Dan is het nu makkelijker om nee te zeggen. De werkgevers staan tegenwoordig namelijk voor jou in de rij!

  • open solliciteren: droom jij er je hele leven al van om bij een specifiek bedrijf te werken? Dan is dit je kans! Stuur een open sollicitatie. Niet alleen waarderen werkgevers eigen initiatief, maar vanwege de krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat ze je er graag bij hebben. Check voor het solliciteren deze 8 kritische vragen die je kan stellen!

Dus, doe er nu je voordeel mee. De werkgevers staan voor jou in de rij en solliciteren bij jou. Benieuwd hoe? Check dan onze  Andersom Sollicitatie. Of kijk direct bij onze vacatures. Er zit vast en zeker iets voor je bij.

krappe sectoren: hier zijn ze op zoek naar jou!

Nu vraag je je vast af of er in jouw vakgebied ook sprake is van een krappe arbeidsmarkt? Eigenlijk is er in alle sectoren op het moment krapte, maar sommige sectoren barsten echt uit hun voegen van vacatures. Wie weet is het een sector waar je al aan het werk bent, of is die carrièreswitch die je in hoofd had perfect! 

Krapste sectoren op dit moment:

zo grijp je je kans op de krappe arbeidsmarkt

Oke, er zitten dus veel voordelen aan deze arbeidsmarkt… Maar hoe begin je de weg naar de baan van je dromen? Wij hebben een stappenplan gemaakt!

  1. Start met kijken naar je huidige baan (als je die hebt) en maak de beslissing of en vooral ook hoe je ermee verder wil. Hoe je dat checkt? Lees hier de 5 tekenen die aangeven dat het tijd is voor een andere baan.

  2. Zie je meer salaris of verantwoordelijkheden wel zitten? Dan is dit hét moment om een gesprek met je werkgever aan te gaan. Kies je ervoor om in hele andere branche te gaan werken? Dan is dit dé tijd om stappen te zetten...

  3. Wordt het andere loopbaan? Beslis dan welke functie in welke sector bij je past. Test jezelf om hierachter te komen!!

  4. Wil je solliciteren op een baan die totaal niet bij je achtergrond past? Beslis dan of je eerst nog een opleiding gaat doen of werkend gaat leren...

  5. En dan… solliciteren maar! Kies voor jezelf en scoor die droombaan. Zeker op deze arbeidsmarkt heb je een grote kans dat het lukt. Pssst… check hier alvast alle openstaande vacatures.

Zo. Nu weet je precies wat een krappe arbeidsmarkt inhoudt en hoe je er voor jezelf het meeste voordeel uithaalt. Aan de slag!