Dit zijn spannende tijden. De maatregelen om het coronavirus in te dammen lijken te werken en daardoor kunnen sommige maatregelen ook weer versoepeld worden. Toch moeten we er rekening mee houden dat we voorlopig nog wel aan bepaalde regels gebonden zijn. We snappen dat je hier vragen over hebt. Wat betekent deze crisis voor je werk? En wat doet dit met je salaris? Je vindt hieronder antwoord op de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Wil je graag voor ons werken? Bekijk onze vacatures. Sollicitatiegesprekken doen we nu gewoon digitaal of telefonisch.

#stayhealthy

7 veelgestelde vragen over het coronavirus en de maatregelen die we nemen

 • 1. welke maatregelen nemen wij?

  Randstad is een mensenbedrijf. Dagelijks werken we voor en met vele mensen. En de gezondheid van onze flexmedewerkers vinden we heel belangrijk. Voor jou gelden de maatregelen van het bedrijf waar je nu werkt. We hebben al onze opdrachtgevers gevraagd om ook voor jou als flexmedewerker passende maatregelen te treffen, in lijn met de richtlijnen van het RIVM en de overheid. 

  Ook bij Randstad volgen we de richtlijnen van het RIVM. We vragen je om deze richtlijnen ook op te volgen. Wijkt je opdrachtgever af van de richtlijnen van het RIVM? Neem dan altijd contact op met je contactpersoon van Randstad.

 • 2. ik ben verkouden maar ik voel me niet ziek, moet ik mij ziekmelden?

  Bij milde verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging tot 38 graden celsius meld je je niet ziek. Je mag ook niet naar het werk komen. Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een mogelijkheid is. Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, kun je weer aan het werk. Als thuiswerken geen optie is kun je samen met je contactpersoon kijken naar een oplossing. 

  Omdat we een beroep hebben gedaan op de NOW, gaan we je loon doorbetalen over de uren die jij niet hebt kunnen werken door de coronacrisis.

 • 3. ik ben ziek, wat moet ik doen?

  Als je ziek bent (hoger dan 38 graden celsius), kun je niet werken. Je meld je ziek zoals je dit altijd gewend bent. ‌

  • heb je een uitzendovereenkomst in fase‌ ‌A‌? Dan ‌ontvang je ‌na‌ 2 wachtdagen‌ ‌(waarvan‌ ‌1 ‌dag‌ ‌is‌ gecompenseerd‌ ‌in‌ je ‌uurloon)‌ ‌een‌ ‌ziektewetuitkering‌ ‌van‌ ‌het‌ ‌UWV,‌ ‌met‌ een ‌aanvulling‌ ‌tot‌ ‌90% van je laatstverdiende loon
  • heb je een arbeidsovereenkomst in fase B of‌ ‌C‌? Dan ‌krijg je ‌na‌ 1 ‌wachtdag‌ ‌de‌ ‌ziekte-uren‌ ‌door‌ ons betaald‌.
 • 4. een gezinslid en/of huisgenoot is ziek, mag ik nog wel naar mijn werk?

  We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Heeft een gezinslid en/of huisgenoot verkoudheidsklachten? (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en/of verhoging tot 38 graden) En daarbovenop benauwdheidsklachten en/of koorts? Dan moet het hele huishouden thuisblijven tot iedereen 24 uur geen klachten heeft. Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een optie is. Kan dit niet? Dan kijk je samen met je contactpersoon naar een andere oplossing. 

  Omdat we beroep doen op de NOW, gaan we je loon doorbetalen over de uren die jij niet hebt kunnen werken door de coronacrisis.

 • 5. ik kan gewoon blijven werken, maar ik maak me toch zorgen: hoe zit het met mijn veiligheid?

  We vinden het belangrijk dat je je goed en veilig voelt op je werkplek. Neem contact op met je contactpersoon bij Randstad om je zorgen te bespreken. Samen met de opdrachtgever kunnen we kijken naar een oplossing. 

  deze eenvoudige maatregelen kan je zelf nemen:

  • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • was je handen regelmatig met water en zeep
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • schud geen handen
 • 6. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik geen opvang voor mijn kinderen heb?

  Het is belangrijk dat iedereen die kan werken, ook gaat werken. We vragen je om thuis goede afspraken te maken over de opvang van kinderen. Mogelijk kan jouw partner wel thuis werken of kan de opvang worden gedeeld. Als dat niet mogelijk is, neem dan contact op met je contactpersoon van Randstad. Maandag 8 juni gaat het basisonderwijs weer volledige dagen open. 

 • 7. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik moet zorgen voor een ziek kind?

  In dit geval kun je aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. Ga hierover in gesprek met je contactpersoon van Randstad. 

10 veelgestelde vragen over je loon en toeslagen

 • 1. ik heb gehoord dat randstad een aanvraag doet voor de now, wat houdt dat in?

  Met een noodpakket aan maatregelen zoals de NOW heeft de overheid er de afgelopen maanden aan bijgedragen om zo goed mogelijk de banen en inkomens van mensen tijdens deze coronacrisis te beschermen. We zijn dankbaar voor deze steun van de overheid. Hierdoor waren wij in staat om flexmedewerkers die niet konden werken toch door te betalen tot 21 juni. Op 15 juni heeft Randstad besloten geen gebruik te maken van de tweede ronde van de NOW. We gaan een volgende fase in zonder gebruik te maken van het nieuwe pakket steunmaatregelen. Alle flexmedewerkers worden hierover persoonlijk geïnformeerd. 

 • 2. wij vragen geen tweede ronde van de now aan, wat merk ik als flexmedewerker hiervan?

  Als flexmedewerker heb jij je loon t/m 21 juni ontvangen. Ook als je niet of minder kon werken als gevolg van de coronacrisis. Afhankelijk van je contract heeft het eindigen van de NOW verschillende gevolgen. Je contactpersoon van Randstad nformeert je hier persoonlijk over.

 • 3. waarom stopt de now?

  We zijn dankbaar voor de steun van de overheid die we hebben gekregen in de vorm van de eerste NOW-regeling. Hierdoor waren wij in staat om flexmedewerkers die niet konden werken toch uit te betalen. Inmiddels zien we een licht positieve ontwikkeling in de arbeidsmarkt. Randstad gaat de volgende fase in zonder gebruik te maken van het nieuwe pakket steunmaatregelen.

 • 4. wat als ik onverhoopt niet terug kan keren van mijn vakantie in een ander land?

  Vanaf 15 juni mag je van de overheid op vakantie naar landen binnen Europa met een geel reisadvies. Reizen naar landen of gebieden met een oranje of rood reisadvies en naar landen buiten Europa wordt sterk afgeraden. Ga je toch op vakantie naar zo’n land? Dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. 

  Het kan zijn dat je onverhoopt in een land (zowel binnen als buiten Europa) vast komt te zitten. Of je kunt bij terugkeer niet in staat zijn om te werken, bijvoorbeeld omdat je vanwege het verblijf in het buitenland in quarantaine moet. Je neemt dan je verlofdagen (betaald of onbetaald) op.

 • 5. wat zijn de regels om op vakantie te gaan naar landen met een oranje of rood reisadvies?

  Op de website van Rijksoverheid over het coronavirus staat daarover het volgende:

  'Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar 'oranje landen'. Voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Als werknemers naar landen met een oranje of rood reisadvies op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om op tijd terug te zijn om de volledige quarantaine af te maken voordat ze weer aan het werk gaan'. 

  Wij verwachten van je dat je je aan de adviezen van Rijksoverheid houdt. Op hun website staat overigens ook dat, als je na een vakantie in een oranje of rood land in quarantaine moet en je niet thuis kunt werken, dat je werkgever dan niet verplicht is om loon te betalen. e moet dan dus verlof (betaald of onbetaald) opnemen.

 • 6. kan ik de kosten voor de aanschaf van mondkapjes declareren?

  Vanaf 1 juni ben je verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Randstad vergoedt de kosten voor de aanschaf van een mondkapje niet. Wist je dat je ook zelf een mondkapje kan maken? Hoe dat precies moet, lees je op deze website.

 • 7. mijn overeenkomst bij randstad eindigt: wat kan ik nu het beste doen?

  Als je de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken hebt gewerkt én voor tenminste 5 uur per week werkloos wordt, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. De weken die je tijdens de coronacrisis niet hebt gewerkt, maar wel loon hebt ontvangen van Randstad, tellen mee als gewerkte weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij UWV. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze uitkering kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont.

 • 8. kan ik ook gratis online trainingen volgen als mijn opdracht al is gestopt?

  Het is altijd goed om je nog verder te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij Randstad Boost. Met Randstad Boost kun je groeien in wie je bent, in wat je kunt én in je kansen. Door opleidingen, gratis online trainingen en coaching als je advies nodig hebt in het nemen van een volgende stap. Dit kan ook als je opdracht al gestopt is. 

 • 9. ik kan thuiswerken, maar wat betekent dit voor mijn reiskostenvergoeding?

  Of thuiswerken invloed heeft op je reiskosten hangt af van de afspraken met je huidige opdrachtgever. Bij de meeste opdrachtgevers geldt dat je geen reiskostenvergoeding meer krijgt als je thuiswerkt. Mocht dit voor jou aan de orde zijn, hoor je dat via je contactpersoon van Randstad.

 • 10. ik heb gehoord dat flexmedewerkers een vaste tegemoetkoming kunnen ontvangen als zij ontslagen zijn?

  Ja, dat is een regeling voor flexmedewerkers die (gedeeltelijk) werkloos zijn geworden en niet voldoen aan de voorwaarden voor WW of bijstand: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Op de website van UWV lees je wat de voorwaarden zijn om voor de TOFA in aanmerking te komen en kun je een digitale aanvraag doen.