Het zijn spannende tijden en we begrijpen dat je hier vragen over hebt. Check voor alle actuele informatie over de maatregelen de site van de overheid. Hieronder lees je de meestgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met je contactpersoon van Randstad.

6 veelgestelde vragen over vaccineren

 • 1. krijg ik een uitnodiging van randstad zorg voor de vaccinatie?

  Ja, als jij werkzaam bent in een zorginstelling kom je in aanmerking voor een uitnodiging om je te vaccineren. Deze uitnodiging wordt verstuurd door Randstad Zorg. Ben jij werkzaam in een verpleeghuis of in een kleinschalige woonvorm en heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van Randstad Zorg.

 • 2. mag randstad zorg of de opdrachtgever mij vragen of ik ben ingeënt?

  Nee, dat mogen wij niet vragen. Ook mogen wij hier niets over registreren of delen met de opdrachtgever.

 • 3. mag randstad zorg of de opdrachtgever mij verplichten om me te vaccineren?

  Nee, jij beslist zelf of jij je laat vaccineren. Wij of de opdrachtgever mogen jou daartoe niet verplichten. Het doel van de vaccinatie is dat jij jezelf beschermt tegen het virus.

 • 4. moet ik me laten testen als ik klachten heb nadat ik gevaccineerd ben?

  Ja, je moet je ook dan laten testen. Na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt na vaccinatie is klein, maar dus wel aanwezig.

 • 5. moet ik me nog aan de maatregelen houden als ik gevaccineerd ben?

  Ja, ook als je gevaccineerd bent blijven alle basisregels gelden.

 • 6. meer weten over vaccineren?

  Wil je meer weten over de vaccinatie tegen COVID-19? bekijk hier de website van de overheid over de vaccinatie.

13 veelgestelde vragen over het coronavirus en de maatregelen die we nemen

 • 1. welke maatregelen nemen wij?

  Randstad is een mensenbedrijf. Dagelijks werken we voor en met vele mensen. En de gezondheid van onze flexwerkers vinden we heel belangrijk. Voor jou gelden de maatregelen van het bedrijf waar je nu werkt. We hebben al onze opdrachtgevers gevraagd om ook voor jou als flexwerker passende maatregelen te treffen, in lijn met de richtlijnen van het RIVM en de overheid. 

  Ook bij Randstad volgen we de richtlijnen van het RIVM. We vragen je om deze richtlijnen ook op te volgen. Wijkt je opdrachtgever af van de richtlijnen van het RIVM? Neem dan altijd contact op met je contactpersoon van Randstad.

 • 2. zijn de vestigingen/kantoren van Randstad geopend?

  Onze vestigingen en kantoren zijn beperkt geopend en uitsluitend beschikbaar op afspraak. Sollicitatiegesprekken organiseren we digitaal.

 • 3. ik ben verkouden maar ik voel me niet ziek, moet ik mij ziekmelden?

  Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een mogelijkheid is. Als thuiswerken geen mogelijkheid is, kun je samen met je contactpersoon van Randstad kijken naar een oplossing. Blijf in ieder geval thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Als je getest bent en geen corona hebt, kun je weer aan het werk. Mocht je positief getest worden dan ontvang je informatie van de GGD bij de uitslag van de test.

 • 4. ik ben ziek, wat moet ik doen?

  Als je ziek bent, kun je niet werken. Je meld je ziek zoals je dit altijd gewend bent. ‌Als je een uitzendovereenkomst hebt in fase‌ ‌A‌ ‌ontvang je ‌na‌ ‌twee‌ ‌wachtdagen‌ ‌(waarvan‌ ‌één‌ ‌dag‌ ‌is‌ gecompenseerd‌ ‌in‌ je ‌uurloon)‌ ‌een‌ ‌ziektewetuitkering‌ ‌van‌ ‌het‌ ‌UWV en een ‌aanvulling‌ ‌tot‌ ‌90% van je laatstverdiende loon.‌ Heb je een arbeidsovereenkomst in fase B of‌ ‌C‌ dan ‌krijg je ‌na‌ ‌één‌ ‌wachtdag‌ ‌de‌ ‌ziekte-uren‌ ‌door‌ ons betaald‌.

 • 5. een gezinslid en/of huisgenoot is ziek, mag ik nog wel naar mijn werk?

  We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Heeft een gezinslid en/of huisgenoot naast milde klachten ook last van koorts en/of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis tot de testuitslag. Wanneer hij/zij geen corona heeft, mag je weer naar je werk. Heeft je gezinslid en/of huisgenoot wel corona dan kunnen alle huisgenoten zich na 5 dagen laten testen. De GGD zal hen hierover informeren. Als de testuitslag negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Laat je je niet testen? Dan blijft de quarantaineperiode van 10 dagen wel van toepassing.
   

 • 6. ik kan gewoon blijven werken, maar ik maak me toch zorgen: hoe zit het met mijn veiligheid?

  We vinden het belangrijk dat je je goed en veilig voelt op je werkplek. Neem contact op met je contactpersoon bij Randstad om je zorgen te bespreken. Samen met de opdrachtgever kunnen we kijken naar een oplossing. 

  de maatregelen die je zelf kunt nemen zijn eenvoudig:

  • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • was je handen regelmatig met water en zeep
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • schud geen handen
 • 7. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik moet zorgen voor een ziek kind?

  In dit geval kun je mogelijk aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. Ga hierover in gesprek met je contactpersoon van Randstad. 

 • 8. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik geen kinderopvang heb. Wat moet ik doen?

  Kijk samen met je partner of je de zorg voor de kinderen kan verdelen. Lukt dit niet en heb je een cruciaal beroep (bijvoorbeeld in de zorg)? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Randstad. 

  Het kan zijn dat je hiervoor niet in aanmerking komt, dit niet wil of geen oppas kunt vinden. Dan zal je voor de dagen waarvoor je geen opvang hebt, vakantiedagen of onbetaald verlof moeten opnemen.
   

 • 9. wat als ik onverhoopt niet terug kan keren van mijn vakantie in een ander land?

  Op de website van Rijksoverheid staat het volgende: ‘Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten’. Alle informatie van Rijksoverheid rondom reizen vind je hier

  Ga je toch op vakantie naar het buitenland? Dan is dat op eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je onverhoopt in een land (zowel binnen als buiten Europa) vast komt te zitten of bij terugkeer niet in staat bent om te werken (bijvoorbeeld omdat je vanwege het verblijf in het buitenland in thuis quarantaine moet en niet thuis kan werken), moet je verlof (betaald of onbetaald) opnemen. 

 • 10. wat zijn de regels om op vakantie te gaan?

  Wij verwachten van je dat je je houdt aan de richtlijnen van de Rijksoverheid. Ga je toch op vakantie naar het buitenland, dan staat op de website van de Rijksoverheid dat je na een vakantie in een oranje of rood land in quarantaine moet. Als je niet thuis kunt werken, is je werkgever niet verplicht om loon te betalen. Je moet dan betaald of onbetaald verlof opnemen.

 • 11. mijn overeenkomst bij Randstad eindigt: wat kan ik nu het beste doen?

  Als je de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken hebt gewerkt én voor tenminste 5 uur per week werkloos wordt, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. De weken die je tijdens de coronacrisis niet hebt gewerkt, maar wel loon hebt ontvangen van Randstad, tellen mee als gewerkte weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij UWV. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze uitkering kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont.

 • 12. kan ik ook gratis online trainingen volgen als mijn opdracht al is gestopt?

  Het is altijd goed om je nog verder te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij Randstad Boost. Met Randstad Boost kun je groeien in wie je bent, in wat je kunt én in je kansen. Door opleidingen, gratis online trainingen en coaching als je advies nodig hebt in het nemen van een volgende stap. Dit kan ook als je opdracht al gestopt is. 

 • 13. hoe werk ik op een gezonde manier thuis?

  We vinden het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, ook als je thuiswerkt. Hier vind je inspiratie.