Dit zijn spannende tijden. De maatregelen om het coronavirus in te dammen lijken te werken en daardoor kunnen sommige maatregelen ook weer versoepeld worden. Toch moeten we er rekening mee houden dat we voorlopig nog wel aan bepaalde regels gebonden zijn. We snappen dat je hier vragen over hebt. Wat betekent deze crisis voor je werk? En wat doet dit met je salaris? Je vindt hieronder antwoord op de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Wil je graag voor ons werken? Bekijk onze vacatures. Sollicitatiegesprekken doen we nu gewoon digitaal of telefonisch.

#stayhealthy

6 veelgestelde vragen over het coronavirus en de maatregelen die we nemen

 • 1. welke maatregelen nemen wij?

  Randstad is een mensenbedrijf. Dagelijks werken we voor en met vele mensen. En de gezondheid van onze flexwerkers vinden we heel belangrijk. Voor jou gelden de maatregelen van het bedrijf waar je nu werkt. We hebben al onze opdrachtgevers gevraagd om ook voor jou als flexwerker passende maatregelen te treffen, in lijn met de richtlijnen van het RIVM en de overheid. 

  Ook bij Randstad volgen we de richtlijnen van het RIVM. We vragen je om deze richtlijnen ook op te volgen. Wijkt je opdrachtgever af van de richtlijnen van het RIVM? Neem dan altijd contact op met je contactpersoon van Randstad.

 • 2. ik ben verkouden maar ik voel me niet ziek, moet ik mij ziekmelden?

  Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een mogelijkheid is. Als thuiswerken geen mogelijkheid is, kun je samen met je contactpersoon van Randstad kijken naar een oplossing. Blijf in ieder geval thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Als je getest bent en geen corona hebt, kun je weer aan het werk. Mocht je positief getest worden dan ontvang je informatie van de GGD bij de uitslag van de test.

 • 3. ik ben ziek, wat moet ik doen?

  Als je ziek bent, kun je niet werken. Je meld je ziek zoals je dit altijd gewend bent. ‌Als je een uitzendovereenkomst hebt in fase‌ ‌A‌ ‌ontvang je ‌na‌ ‌twee‌ ‌wachtdagen‌ ‌(waarvan‌ ‌één‌ ‌dag‌ ‌is‌ gecompenseerd‌ ‌in‌ je ‌uurloon)‌ ‌een‌ ‌ziektewetuitkering‌ ‌van‌ ‌het‌ ‌UWV,‌ ‌met‌ een ‌aanvulling‌ ‌tot‌ ‌90% van je laatstverdiende loon.‌ Heb je een arbeidsovereenkomst in fase B of‌ ‌C‌ dan ‌krijg je ‌na‌ ‌één‌ ‌wachtdag‌ ‌de‌ ‌ziekte-uren‌ ‌door‌ ons betaald‌.

 • 4. een gezinslid en/of huisgenoot is ziek, mag ik nog wel naar mijn werk?

  We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Heeft een gezinslid en/of huisgenoot klachten dan moet het hele huishouden thuisblijven tot je gezinslid/huisgenoot is getest. Wanneer hij/zij geen corona heeft, mag je weer naar je werk. Heeft je gezinslid en/of huisgenoot wel corona dan moet het hele huishouden 10 dagen in quarantaine. Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een mogelijkheid is. Is dit niet het geval dan kun je samen met je contactpersoon kijken naar een andere oplossing.

 • 5. ik kan gewoon blijven werken, maar ik maak me toch zorgen: hoe zit het met mijn veiligheid?

  We vinden het belangrijk dat je je goed en veilig voelt op je werkplek. Neem contact op met je contactpersoon bij Randstad om je zorgen te bespreken. Samen met de opdrachtgever kunnen we kijken naar een oplossing. 

  deze eenvoudige maatregelen kan je zelf nemen:

  • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • was je handen regelmatig met water en zeep
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • schud geen handen
 • 6. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik moet zorgen voor een ziek kind?

  In dit geval kun je aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. Ga hierover in gesprek met je contactpersoon van Randstad. 

7 veelgestelde vragen over je loon en toeslagen

 • 1. wat als ik onverhoopt niet terug kan keren van mijn vakantie in een ander land?

  Sinds 15 juni mag je van de overheid op vakantie naar landen binnen Europa met een geel reisadvies. Reizen naar landen of gebieden met een oranje of rood reisadvies en naar landen buiten Europa wordt sterk afgeraden. Ga je toch op vakantie naar zo’n land? Dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. 

  Het kan zijn dat je onverhoopt in een land (zowel binnen als buiten Europa) vast komt te zitten. Of je kunt bij terugkeer niet in staat zijn om te werken, bijvoorbeeld omdat je vanwege het verblijf in het buitenland in quarantaine moet. Je neemt dan je verlofdagen (betaald of onbetaald) op.

 • 2. wat zijn de regels om op vakantie te gaan naar landen met een oranje of rood reisadvies?

  Op de website van Rijksoverheid over het coronavirus staat daarover het volgende:

  'Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar 'oranje landen'. Voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. Als werknemers naar landen met een oranje of rood reisadvies op vakantie gaan, is het hun eigen verantwoordelijkheid om op tijd terug te zijn om de volledige quarantaine af te maken voordat ze weer aan het werk gaan'. 

  Wij verwachten van je dat je je aan de adviezen van Rijksoverheid houdt. Op hun website staat overigens ook dat, als je na een vakantie in een oranje of rood land in quarantaine moet en je niet thuis kunt werken, dat je werkgever dan niet verplicht is om loon te betalen. e moet dan dus verlof (betaald of onbetaald) opnemen.

 • 3. kan ik de kosten voor de aanschaf van mondkapjes declareren?

  Sinds 1 juni ben je verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in sommige door de veiligheidsregio’s/gemeenten aangewezen (winkel)gebieden. Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Randstad vergoedt de kosten voor de aanschaf van een mondkapje niet. Wist je dat je ook zelf een mondkapje kan maken? Hoe dat precies moet, lees je op deze website.

 • 4. mijn overeenkomst bij randstad eindigt: wat kan ik nu het beste doen?

  Als je de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken hebt gewerkt én voor tenminste 5 uur per week werkloos wordt, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. De weken die je tijdens de coronacrisis niet hebt gewerkt, maar wel loon hebt ontvangen van Randstad, tellen mee als gewerkte weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij UWV. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze uitkering kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont.

 • 5. kan ik ook gratis online trainingen volgen als mijn opdracht al is gestopt?

  Het is altijd goed om je nog verder te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij Randstad Boost. Met Randstad Boost kun je groeien in wie je bent, in wat je kunt én in je kansen. Door opleidingen, gratis online trainingen en coaching als je advies nodig hebt in het nemen van een volgende stap. Dit kan ook als je opdracht al gestopt is. 

 • 6. ik kan thuiswerken, maar wat betekent dit voor mijn reiskostenvergoeding?

  Of thuiswerken invloed heeft op je reiskosten hangt af van de afspraken met je huidige opdrachtgever. Bij de meeste opdrachtgevers geldt dat je geen reiskostenvergoeding meer krijgt als je thuiswerkt. Mocht dit voor jou aan de orde zijn, hoor je dat via je contactpersoon van Randstad.

 • 7. ik heb gehoord dat flexwerkers een vaste tegemoetkoming kunnen ontvangen als zij ontslagen zijn?

  Ja, dat is een regeling voor flexwerkers die (gedeeltelijk) werkloos zijn geworden en niet voldoen aan de voorwaarden voor WW of bijstand: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Op de website van UWV lees je wat de voorwaarden zijn om voor de TOFA in aanmerking te komen en kun je een digitale aanvraag doen.