Het zijn spannende tijden en we begrijpen dat je hier vragen over hebt. Check voor alle actuele informatie over de maatregelen de site van de overheid. Je leest de veelgestelde vragen en antwoorden hier. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met je contactpersoon van Randstad.

8 veelgestelde vragen over vaccineren

 • 1. krijg ik een uitnodiging van randstad zorg voor de vaccinatie?

  Ja, als jij werkzaam bent in een zorginstelling kom je in aanmerking voor een uitnodiging om je te vaccineren. Deze uitnodiging wordt verstuurd door Randstad Zorg. Ben jij werkzaam in een verpleeghuis of in een kleinschalige woonvorm en heb je geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van Randstad Zorg.

 • 2. mag randstad zorg of de opdrachtgever mij vragen of ik ben ingeënt?

  Nee, dat mogen wij niet vragen. Ook mogen wij hier niets over registreren of delen met de opdrachtgever.

 • 3. mag randstad zorg of de opdrachtgever mij verplichten om me te vaccineren?

  Nee, jij beslist zelf of jij je laat vaccineren. Wij of de opdrachtgever mogen jou daartoe niet verplichten. Het doel van de vaccinatie is dat jij jezelf beschermt tegen het virus.

 • 4. moet ik me laten testen als ik klachten heb nadat ik gevaccineerd ben?

  Ja, je moet je ook dan laten testen. Na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. De kans dat je corona krijgt na vaccinatie is klein, maar dus wel aanwezig.

 • 5. moet ik me nog aan de maatregelen houden als ik gevaccineerd ben?

  Ja, ook als je gevaccineerd bent blijven alle basisregels gelden.

 • 6. Ik woon in Duitsland en werk in Nederland. Moet ik een negatieve coronatest hebben?

  Per 6 april 2021 gelden er verdere inreisbeperkingen voor Duitsland. Zo moet je je voor aankomst aanmelden via een speciale website, moet je een certificaat van een negatieve coronatest kunnen overleggen en geldt er een quarantaineperiode. Voor grensarbeiders geldt een belangrijke uitzondering: zij moeten een negatieve test overleggen bij binnenkomst in Duitsland, maar het testresultaat blijft 72 uur geldig. In de praktijk betekent dit dat je je eens in de drie dagen moet laten testen. De aanmeldplicht en de quarantaineperiode gelden niet. Woon je in Duitsland dan vragen wij je om zelf te zorgen voor een certificaat van een negatieve test. Deze test kun je in de meeste gevallen één keer per week gratis doen in Duitsland. 
  Ben je grenswerker? Dan dien je een document bij je te hebben waaruit blijkt dat je een grenswerker bent. De Duitse autoriteiten hebben hier geen voorwaarden aan gesteld. Als je iets van een document bij je hebt waaruit blijkt dat je bij een bedrijf werkt, dan wordt dit als aannemelijk gezien. Denk hierbij aan een contract, een salarisstrook maar ook een recent ontvangen brief met het logo van het bedrijf waarvoor je werkt. Hetzelfde geldt voor het aannemelijk maken dat je in Duitsland woont. 

 • 7. Ik woon en werk in Nederland maar ik moet soms/regelmatig in Duitsland zijn. Moet ik een negatieve corontest hebben?

  Per 6 april 2021 gelden er verdere inreisbeperkingen voor Duitsland. Zo moet je je voor aankomst aanmelden via een speciale website, moet je een certificaat van een negatieve coronatest kunnen overleggen en geldt er een quarantaineperiode. Ben jij bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur en reis jij voor je werk in Duitsland dan geldt een belangrijke uitzondering: voor een verblijf korter dan 72 uur heb je geen certificaat nodig van een negatieve testuitslag. Als je langer dan 24 uur in Duitsland bent, moet je je wel vóór aankomst in Duitsland registreren op een speciale website: einreiseanmeldung.de. De registratie moet je zelf regelen. 

  Je moet een document hebben waaruit blijkt dat je voor je werk in Duitsland bent. De Duitse autoriteiten hebben hier geen voorwaarden aan gesteld. Als je iets van een document bij je hebt waaruit blijkt dat je bij een bedrijf werkt, dan wordt dit als aannemelijk gezien. Denk hierbij aan een contract, een salarisstrook maar ook een recent ontvangen brief met het logo van het bedrijf waarvoor je werkt. Hetzelfde geldt voor het aannemelijk maken dat je in Duitsland woont.

 • 8. meer weten over vaccineren?

  Wil je meer weten over de vaccinatie tegen COVID-19? bekijk hier de website van de overheid over de vaccinatie.

8 veelgestelde vragen over het coronavirus en de maatregelen die we nemen

 • 1. welke maatregelen nemen wij?

  Randstad is een mensenbedrijf. Dagelijks werken we voor en met vele mensen. En de gezondheid van onze flexwerkers vinden we heel belangrijk. Voor jou gelden de maatregelen van het bedrijf waar je nu werkt. We hebben al onze opdrachtgevers gevraagd om ook voor jou als flexwerker passende maatregelen te treffen, in lijn met de richtlijnen van het RIVM en de overheid. 

  Ook bij Randstad volgen we de richtlijnen van het RIVM. We vragen je om deze richtlijnen ook op te volgen. Wijkt je opdrachtgever af van de richtlijnen van het RIVM? Neem dan altijd contact op met je contactpersoon van Randstad.

 • 2. zijn de vestigingen/kantoren van Randstad geopend?

  Al onze medewerkers werken thuis. Onze vestigingen/kantoren zijn uitsluitend beschikbaar op afspraak. Sollicitatiegesprekken organiseren we digitaal.

 • 3. ik ben verkouden maar ik voel me niet ziek, moet ik mij ziekmelden?

  Neem contact op met je contactpersoon van Randstad om te kijken of thuiswerken een mogelijkheid is. Als thuiswerken geen mogelijkheid is, kun je samen met je contactpersoon van Randstad kijken naar een oplossing. Blijf in ieder geval thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Als je getest bent en geen corona hebt, kun je weer aan het werk. Mocht je positief getest worden dan ontvang je informatie van de GGD bij de uitslag van de test.

 • 4. ik ben ziek, wat moet ik doen?

  Als je ziek bent, kun je niet werken. Je meld je ziek zoals je dit altijd gewend bent. ‌Als je een uitzendovereenkomst hebt in fase‌ ‌A‌ ‌ontvang je ‌na‌ ‌twee‌ ‌wachtdagen‌ ‌(waarvan‌ ‌één‌ ‌dag‌ ‌is‌ gecompenseerd‌ ‌in‌ je ‌uurloon)‌ ‌een‌ ‌ziektewetuitkering‌ ‌van‌ ‌het‌ ‌UWV en een ‌aanvulling‌ ‌tot‌ ‌90% van je laatstverdiende loon.‌ Heb je een arbeidsovereenkomst in fase B of‌ ‌C‌ dan ‌krijg je ‌na‌ ‌één‌ ‌wachtdag‌ ‌de‌ ‌ziekte-uren‌ ‌door‌ ons betaald‌.

 • 5. een gezinslid en/of huisgenoot is ziek, mag ik nog wel naar mijn werk?

  We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Heeft een gezinslid en/of huisgenoot naast milde klachten ook last van koorts en/of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis tot de testuitslag. Wanneer hij/zij geen corona heeft, mag je weer naar je werk. Heeft je gezinslid en/of huisgenoot wel corona dan kunnen alle huisgenoten zich na 5 dagen laten testen. De GGD zal hen hierover informeren. Als de testuitslag negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Laat je je niet testen? Dan blijft de quarantaineperiode van 10 dagen wel van toepassing.
   

 • 6. ik kan gewoon blijven werken, maar ik maak me toch zorgen: hoe zit het met mijn veiligheid?

  We vinden het belangrijk dat je je goed en veilig voelt op je werkplek. Neem contact op met je contactpersoon bij Randstad om je zorgen te bespreken. Samen met de opdrachtgever kunnen we kijken naar een oplossing. 

  deze eenvoudige maatregelen kan je zelf nemen:

  • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
  • was je handen regelmatig met water en zeep
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg
  • schud geen handen
 • 7. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik moet zorgen voor een ziek kind?

  In dit geval kun je aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. Ga hierover in gesprek met je contactpersoon van Randstad. 

 • 8. ik ben niet ziek, maar ik kan niet werken omdat ik geen kinderopvang heb. Wat moet ik doen?

  Kijk samen met je partner of je de zorg voor de kinderen kan verdelen. Lukt dit niet en heb je een cruciaal beroep (bijvoorbeeld in de zorg)? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Randstad. 

  Het kan zijn dat je hiervoor niet in aanmerking komt, dit niet wil of geen oppas kunt vinden. Dan zal je voor de dagen waarvoor je geen opvang hebt, vakantiedagen of onbetaald verlof moeten opnemen.

7 veelgestelde vragen over je loon en toeslagen

 • 1. wat als ik onverhoopt niet terug kan keren van mijn vakantie in een ander land?

  De overheid geeft het dringende advies om tot half maart 2021 niet op vakantie te gaan naar het buitenland. Ga je toch op vakantie naar het buitenland? Dan is dat op eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je onverhoopt in een land (zowel binnen als buiten Europa) vast komt te zitten of bij terugkeer niet in staat bent om te werken (bijvoorbeeld omdat je vanwege het verblijf in het buitenland in thuisquarantaine moet en niet thuis kan werken), moet je verlof (betaald of onbetaald) opnemen. 

 • 2. wat zijn de regels om op vakantie te gaan?

  Op de website van de Rijksoverheid over het coronavirus staat daarover het volgende: ‘Boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart. Of u daarna weer naar het buitenland kunt, is nog niet bekend. Het boeken van een reis is een risico’. 

  Wij verwachten van je dat je je houdt aan de richtlijnen van de Rijksoverheid. Ga je toch op vakantie naar het buitenland, dan staat op de website van de Rijksoverheid dat je na een vakantie in een oranje of rood land in quarantaine moet. Als je niet thuis kunt werken, is je werkgever niet verplicht om loon te betalen. Je moet dan betaald of onbetaald verlof opnemen.

  Let op: inmiddels zijn er ook landen waarvoor een inreisverbod en/of vliegverbod geldt. Hou de website van Rijksoverheid goed in de gaten.

 • 3. kan ik de kosten voor de aanschaf van mondkapjes declareren?

  Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van mondkapjes dringend geadviseerd of is het verplicht. Op deze pagina van de overheid lees je waar je een mondkapje moet dragen. Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Randstad vergoedt de kosten voor de aanschaf van een mondkapje niet. Wist je dat je ook zelf een mondkapje kan maken? Hoe dat precies moet, lees je op deze website.

 • 4. mijn overeenkomst bij Randstad eindigt: wat kan ik nu het beste doen?

  Als je de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken hebt gewerkt én voor tenminste 5 uur per week werkloos wordt, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. De weken die je tijdens de coronacrisis niet hebt gewerkt, maar wel loon hebt ontvangen van Randstad, tellen mee als gewerkte weken. Deze uitkering kun je aanvragen bij UWV. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Deze uitkering kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont.

 • 5. kan ik ook gratis online trainingen volgen als mijn opdracht al is gestopt?

  Het is altijd goed om je nog verder te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens rond bij Randstad Boost. Met Randstad Boost kun je groeien in wie je bent, in wat je kunt én in je kansen. Door opleidingen, gratis online trainingen en coaching als je advies nodig hebt in het nemen van een volgende stap. Dit kan ook als je opdracht al gestopt is. 

 • 6. hoe werk ik op een gezonde manier thuis?

  We vinden het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, ook als je thuis werkt. Hier vind je inspiratie.

 • 7. ik heb gehoord dat flexwerkers een vaste tegemoetkoming kunnen ontvangen als zij ontslagen zijn?

  Ja, dat is een regeling voor flexwerkers die (gedeeltelijk) werkloos zijn geworden en niet voldoen aan de voorwaarden voor WW of bijstand: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Op de website van UWV lees je wat de voorwaarden zijn om voor de TOFA in aanmerking te komen en kun je een digitale aanvraag doen.