wat doet een steward?

Een steward in een voetbalstadion weet veiligheid en hospitality te waarborgen. Je bent als het ware een stadionbeveiliger, hoe tof is dat? Als je een steward bent dan spreek je bezoekers aan op hun gedrag op het moment dat ze de huisregels niet hanteren. Daarnaast verwelkom je bezoekers vriendelijk en help je ze als ze de weg kwijt zijn.

hoe ziet de steward opleiding eruit?

De steward opleiding volg je deels online. Naast het online theoriegedeelte ga je de geleerde kennis in de praktijk toepassen in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. De opleiding start met een kick-off in de ArenA. Tijdens de kick-off maak je kennis met de rest van de groep waarna je een rondleiding krijgt. Dit worden je nieuwe collega’s. Iedereen wordt ingedeeld op een vaste sector zodat je jouw collega's en de bezoekers goed leert kennen.

Het online gedeelte bestaat uit vijf modules. Iedere module staat stil bij een ander onderwerp waarmee je te maken gaat krijgen als je steward in een voetbalstadion bent. Denk hierbij aan: 

 • informatie over de Johan Cruijff ArenA, Ajax en veiligheid

 • kennis over risk- en crowdmanagement, huisregels en geweld

 • hoe om te gaan met agressie, conflicten en risico’s

 • kennis over fouilleren, tassenbeleid en portofoon communicatie

 • wat te doen bij een evacuatie en kennis over massagedrag in noodgevallen

Na iedere module heb je een eindtoets over de onderwerpen die behandeld zijn om te checken of je alles begrepen hebt. Je bent ongeveer een half uur per module bezig. In totaal ben je een paar dagen kwijt aan de steward opleiding, verspreid over één maand.

Module 1 volg je voorafgaand van de kick-off. Na de kick-off ga je zelf aan de slag met module 2 en 3. Daarna volgt er een online bijeenkomst (in de avonduren van 19:00 - 22:00 uur) waar deze modules worden besproken. Vervolgens ga je je verdiepen in de laatste twee modules, waarna je alle kennis gaat toepassen tijdens de praktijkdag (op een zaterdag van 09:00 - 17:00 uur). Je sluit de opleiding gezamenlijk af met een online eindtoets (in de avond van 19:00 - 20:00 uur).

dit hebben we van je nodig

Je bent geschikt voor de steward opleiding als je:

 • minimaal 18 jaar oud bent (dit in verband met veiligheid in het stadion)

 • Nederlands spreekt

 • staat te popelen om na je opleiding direct aan de slag te gaan als steward

Nadat je je hebt aangemeld voor de steward opleiding, neemt een medewerker van Randstad ArenA contact met je op. De rest van het proces ziet er als volgt uit:

 • je sluit aan bij de online selectieronde waar we je alles vertellen over het werken als steward, de opleiding en waar je al je brandende vragen kunt stellen tijdens een 1-op-1 kennismakingsgesprek

 • er wordt dan een keuze gemaakt op basis van je motivatie en houding 

 • als je door de selectieronde bent, krijg je een uitnodiging voor de eerste opleidingsdag! 

wat krijg je van ons?

Tijdens het volgen van de opleiding zijn er stagedagen. Op deze dagen ga je werken op evenementen als ‘steward stagiair(e)’. De uren die je tijdens deze evenementen hebt gewerkt krijg je natuurlijk gewoon uitbetaald. Op deze manier doe je ervaring op én krijg je betaald. Een win-winsituatie dus!

Naast de betaalde stagedagen waar we je klaarstomen om steward te worden, krijg je van ons ook nog het volgende:

 • een gratis werk/leerplek om steward te worden

 • KNVB-certificaat en oranje beveiligingspas (waarmee je je kunt legitimeren tijdens je dienst)

 • een netto vergoeding van €100,-

 • een baan als steward in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam

 • persoonlijke begeleiding tijdens en na je opleiding

interesseformulier steward opleiding

veelgestelde vragen over de steward opleiding

 • wat is een steward?

  Een steward in een voetbalstadion weet veiligheid en hospitality te waarborgen in het stadion. Als je een steward bent dan spreek je bezoekers aan op hun gedrag als ze de huisregels niet hanteren. Daarnaast verwelkom je bezoekers vriendelijk en help je ze als ze de weg kwijt zijn. Lees hier hoe je met de steward opleiding zorgt voor de optimale beleving van de bezoekers!

 • hoe ziet de steward opleiding eruit?

  De gratis steward opleiding volg je deels online, waarbij je de opgedane kennis gaat toepassen in een praktijkgedeelte. De praktijk zal plaatsvinden op locatie in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Het online gedeelte bestaat uit vijf modules, waarbij je helemaal klaargestoomd wordt om als steward aan de slag te gaan. Benieuwd naar de opleiding en wat je leert? Lees dan hier verder.