Een steward is iemand die toezicht houdt op de veiligheid en doorstroom van bezoekers van een publieke plek. Je werkt bijvoorbeeld in een voetbalstadion of op andere plekken waar veel publiek langskomt. Je scant onder andere toegangskaarten en geeft informatie aan bezoekers. 

wat doet een steward?

Als steward ben je verantwoordelijk voor:

 • bezoekers verwelkomen

 • toegangskaarten scannen

 • veiligheid garanderen

 • tassen controleren

 • vragen van bezoekers beantwoorden

Wil je weten wat je als steward verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als steward via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Weet je goed waar je op moet letten tijdens je dienst als steward en ben je klaar voor een volgende uitdaging? Dan is het mogelijk om door te groeien als hoofdsteward. Als hoofdsteward ben je teamleider en heb je dus de leiding over een heel team van stewards. Je stuurt je collega’s aan, vertelt waar iedereen tijdens de dienst op moet letten, bent eindverantwoordelijk en houdt in de gaten of alles goed verloopt.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als steward kan je op verschillende plekken werken. Ga bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • voetbalsteward: in voetbalstadions is het belangrijk dat er stewards zijn die de veiligheid van de supporters in de gaten houden. Je let op de bezoekers, controleert de tribunes voordat de wedstrijd begint en zorgt dat iedereen optimaal van de wedstrijd geniet

 • steward evenementen: ga je aan de slag als steward bij concerten of bijvoorbeeld de Keukenhof? Op plekken zoals deze waar veel bezoekers komen, ben jij heel belangrijk. Je zorgt voor een goede doorstroom van bezoekers, scant toegangskaarten en houdt alles goed in de gaten, zodat iedereen op een veilige manier een leuke dag beleeft

 • steward luchtvaart: als je het woord steward ziet, denk je natuurlijk ook aan de stewards en stewardessen in het vliegtuig. Je reist de hele wereld over en ondertussen leg je passagiers de veiligheidsvoorschriften uit, verkoop je eten en drinken en doe je je best om alle passagiers een fijne vlucht te bezorgen

 • grondsteward luchtvaart: niet alle stewards bij luchtvaartmaatschappijen stappen ook echt in het vliegtuig. Op het vliegveld zijn ook stewards aanwezig! Je wijst reizigers de weg, helpt passagiers bij het inchecken en zorgt voor een fijn begin van de reis

Waar het druk is, is het vaak ook gezellig. Daar zorg jij wel voor! Dankzij jouw inzet hebben bezoekers een fijne tijd bij voetbalwedstrijden of andere evenementen. Wat kan je verwachten als je gaat werken als steward? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als steward

 • bezoekers verwelkomen: wanneer de bezoekers aankomen, sta jij al klaar om ze van harte welkom te heten. Door jouw warme welkom hebben de bezoekers extra veel zin om er een leuke dag van te maken!

 • toegangskaarten scannen: je scant de toegangskaarten van bezoekers. En zijn er mensen die geen kaartje hebben? Dan verwijs je ze door naar de ticketbalie.

 • veiligheid garanderen: als steward zorg je ook voor de veiligheid van bezoekers. Je grijpt in wanneer dat nodig is of haalt er een beveiliger bij. Gelukkig verloopt alles in de meeste gevallen rustig en houden bezoekers zich aan de regels. Wel is het handig om een BHV- of EHBO-diploma te hebben. Mocht er iets misgaan, dan weet je hoe je het beste moet handelen

 • tassen controleren: met het oog op de veiligheid is het nodig om tassen van bezoekers te controleren. Zo ben je er zeker van dat er geen gevaarlijke spullen mee het terrein op worden genomen

 • vragen beantwoorden van bezoekers: jij weet alles van het evenement en de locatie en helpt graag. Hebben bezoekers een vraag? Dan help je hen op weg 

wie zijn je collega’s?

Als steward werk je veel samen met andere stewards. Ook kom je beveiligers tegen die je helpen als je moet ingrijpen, zie je horecamedewerkers eten en drank verkopen en zijn er ook hosts aan het werk die net als jij bezoekers van informatie voorzien. Collega’s genoeg dus!

je werkplek: in de evenementenwereld

Waar je gaat werken, ligt aan je werkgever. En aan je eigen interesses natuurlijk! Je kan als steward aan de slag in voetbalstadions als stadionbeveiliger, of bij concerten, op festivals en op andere plekken waar veel bezoekers komen. Je bent in ieder geval lekker actief bezig en je staat of loopt veel. Het is zeker geen kantoorbaan: je bent op de plek waar het allemaal gebeurt!

leuke bedrijven om te werken als steward

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • johan cruijff arena: zin om iedereen veilig te laten genieten van de grootste voetbalwedstrijden in hét voetbalstadion van Nederland? ga werken als voetbalsteward in de Johan Cruijff ArenA!

 • keukenhof: of ga werken in de grootste bloementuin van Nederland waar bezoekers van over de hele wereld op af komen

de werktijden van een steward

Als steward zijn je werktijden altijd anders. Je werkt in de evenementenwereld, waar zowel ‘s morgens als ‘s middags en ‘s avonds evenementen zijn. Ook in het weekend is er een grote kans dat je moet werken. Zijn er bepaalde dagen of tijden waarop je graag werkt? Bespreek dit dan met je werkgever.

Werken als steward is ook goed te combineren met een andere baan. Je kan er namelijk voor kiezen om parttime aan de slag te gaan. Ben je student? Dan is deze baan ook geschikt.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Er is geen specifiek schooldiploma dat je moet hebben om als steward aan de slag te gaan. Wel is het handig als je een BHV- of EHBO-diploma hebt. Ga je als voetbalsteward aan de slag? Dan heb je ook een certificaat Voetbalsteward nodig. De steward opleiding hiervoor kun je gratis via Randstad volgen. Zo ben je in een paar dagen tijd helemaal klaar voor je nieuwe baan in het voetbalstadion. Daarnaast kun je je skills uitbreiden met onze opleidingen en trainingen in de horeca.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van onze opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als steward is het belangrijk dat je gastvrij bent en dat je het dus leuk vindt om veel met mensen in contact te staan. Je krijgt energie van contact met bezoekers en doet er graag alles aan om mensen de beste beleving te bieden. En eigenschappen die ook handig zijn om te hebben zijn:

 • fysiek fit: je staat en loopt veel tijdens je werk. Het is dan fijn voor jezelf als je het makkelijk vindt om een hele dienst actief te zijn. En mooi meegenomen: met een baan als steward heb je geen sportschool meer nodig!

 • waakzaam: je bent op een drukke plek aan het werk waar zich van alles afspeelt. Het is belangrijk dat je waakzaam bent en goed op de bezoekers let. Je laat je niet afleiden door het evenement zelf, maar blijft altijd alert

 • stressbestendig: het is mogelijk dat emoties hoog oplopen en dat bezoekers niet willen meewerken. In dat geval weet je het hoofd koel te houden en doe je precies wat nodig is om de situatie weer onder controle te krijgen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als steward via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over stewards

 • wat doet een steward?
 • wat verdien je gemiddeld als steward?
 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als steward?

  Als steward heb je geen ervaring nodig. Wel is het belangrijk dat je een certificaat Voetbalsteward hebt als je in het voetbalstadion aan de slag wilt. Daarnaast is een BHV- of EHBO-diploma sterk aan te raden. Benieuwd naar een baan als steward? Lees het hier!

 • hoe moet ik solliciteren op een steward vacature?

  Solliciteren als steward is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe oud moet je zijn voor steward?

  Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om als steward te kunnen werken, dit in verband met veiligheid in het stadion. Wil je een ook werken als steward? Je kan via Randstad een gratis opleiding tot steward volgen.

 • hoe word ik steward?

  De gratis steward opleiding volg je deels online, waarbij je de opgedane kennis gaat toepassen in een praktijkgedeelte. De praktijk zal plaatsvinden op locatie in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Het online gedeelte bestaat uit vijf modules, waarbij je helemaal klaargestoomd wordt om als steward aan de slag te gaan. Benieuwd naar de opleiding en wat je leert? Lees dan hier verder.