Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek; die heb je alvast in the pocket! Grote kans dat de uitnodiging is gebaseerd op jouw sollicitatiebrief en de vaardigheden op je cv, die passen bij het functieprofiel. Tijd om nu je beste beentje voor te zetten, je wilt tenslotte die baan. Een goed begin is de uitnodiging bevestigen. Verplicht? Zeker niet! Staat het netjes? Absoluut! Met een reactie op de uitnodiging van het sollicitatiegesprek laat je zien dat je actief bezig bent met het proces en je straalt professionaliteit uit. Het spreekwoord luidt niet voor niks: je krijgt maar één kans voor een eerste indruk.

Of je een formele of informele reactie stuurt hangt af van een aantal factoren. Allereerst is dit persoonlijk, maar ook het soort bedrijf doet er toe. Ga je solliciteren bij een formeel bedrijf, zoals een advocatenkantoor? Dan gebruik je een andere toon dan wanneer je bij een informeel bedrijf zoals een evenementenbureau op gesprek gaat. Kijk ook naar de tone of voice die de organisatie op de website gebruikt en naar de schrijfstijl van de uitnodiging. Openen ze de mail met ‘beste’ of ‘geachte’? Dan is daarmee de formele toon gezet.

Een korte, maar bondige reactie is meer dan voldoende. Zeker als je een telefonische uitnodiging ontvangt, is het voor jou en de werkgever prettig om de uitnodiging op de sollicitatie te bevestigen via de mail. Zo heb je de afspraak zwart op wit en kun je het makkelijk terugvinden.

voorbeeld

Onderwerp: bevestiging sollicitatiegesprek

Beste Suzanne van der Laar,

Bedankt voor de uitnodiging! Hierbij bevestig ik onze afspraak op 27 mei om 13.30 uur.
Ik kijk uit naar ons gesprek en licht mijn motivatie en vaardigheden graag nader toe.
Met vriendelijke groet,

Kim Steenhuis

Het eerste gesprek is goed gegaan, zo goed dat je bent uitgenodigd voor het tweede gesprek. Wauw, die baan komt nu wel echt dichtbij! Maar hoe reageer je op een uitnodiging voor een tweede sollicitatiegesprek? Ook in deze reactie wil je kort en bondig zijn. Even bevestigen dat je aanwezig bent volstaat.

voorbeeld

Beste Suzanne,

Hartelijk dank voor de uitnodiging voor het tweede sollicitatiegesprek. Ik zal aanwezig zijn op 6 juni om 10.15 uur.
Ik kijk uit naar ons gesprek!

Met vriendelijke groet,

Kim Steenhuis

Wanneer je reageert op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, zijn er aantal punten waar je op moet letten:

  • Een lange tekst is niet nodig. Reageer dus kort en bondig, maar toon wel je motivatie en geef aan dat je er bij bent.

  • Voorkom spellingsfouten. Een open deur, maar zorg dat je reactie foutloos geschreven is. 

  • Vermijd twijfelwoorden en hulpwerkwoorden zoals mogelijk, misschien, meestal, zouden en kunnen. Deze laten je bericht ondersneeuwen, waardoor je minder enthousiast lijkt dan je bent

  • Denk ook aan de lay-out van je mail. Gebruik een duidelijke structuur en zorg dat je mail er netjes en overzichtelijk uitziet.

meest gestelde vragen over het reageren op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek