deze vragen kun je verwachten

Misschien is je stagegesprek wel het eerste sollicitatiegesprek waar je voor uitgenodigd bent. Spannend! Dan wil je natuurlijk graag weten wat je kan verwachten en hoe zo’n gesprek doorgaans verloopt. Ondanks dat geen enkel stagegesprek hetzelfde is, is de opbouw van zo’n gesprek meestal vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet en vertellen je hoe je deze voorbereidt:

 • wil je jezelf voorstellen?

Het stagegesprek begint meestal met een voorstelrondje. Bedenk van tevoren welke informatie over jezelf interessant is om te delen en oefen een paar keer thuis in de spiegel of met een vriend of vriendin. Zo maak je direct een goede eerste indruk.

 • waarom wil je hier stage lopen? 

Je hebt niet zomaar gesolliciteerd voor deze stageplek. Misschien droom je er al lang over om hier te werken, staat het bedrijf bekend om de goede stagebegeleiding of heeft iemand je deze stageplek aangeraden. Wat de reden ook is: voor een bedrijf is het leuk om te horen wat je motivatie is om je stageperiode daar door te brengen.

 • waar ben je goed in?

Om te bepalen of je de geschikte kandidaat bent voor de stage wil de werkgever weten waar je goed in bent. Check welke competenties van pas komen bij de stage en geef voorbeelden waaruit blijkt dat je deze competenties onder de knie hebt.

 • wat verwacht je van ons?

Door naar je verwachtingen van de stage te vragen kan de werkgever of recruiter inschatten of ze daar aan kunnen voldoen en of deze stage goed bij jou past. Maak een lijst met taken die je wil doen en wat je graag wil leren. 

voorbeeldvragen die je kan stellen tijdens een stagegesprek

Een stagegesprek heet niet voor niets een ‘gesprek’. Ook jij kan vragen stellen! Sterker nog, het stellen van vragen toont aan dat je goed voorbereid bent. Hier volgen een aantal voorbeeldvragen die je tijdens een stagegesprek aan je potentiële nieuwe werkgever kan stellen:

 • hoe ziet een werkdag eruit?

 • hoe is de werksfeer?

 • wie wordt mijn stagebegeleider?

 • wat wordt er van mij verwacht?

 • hoeveel stagevergoeding krijg ik?

 • is de stage goed te combineren met school?

 • hoe groot is de kans op een baan bij het bedrijf na mijn stage?

Zeker weten dat je niks vergeet? Schrijf de vragen op en neem ze mee naar het stagegesprek. 

Benieuwd naar meer voorbeeldvragen tijdens een sollicitatiegesprek? Hier vind je een lijst van vragen die je aan een werkgever kan stellen. 

6 tips voor een goede indruk tijdens je stagegesprek

Tijdens je stagegesprek gaat het erom dat je een goede indruk achterlaat. Je wil de werkgever ervan overtuigen dat jij dé geschikte stagiair(e) bent en zin hebt om praktijkervaring op te doen. Bovendien kan een stage zomaar leiden tot je eerste fulltime baan! 

Met de volgende zes tips bereid je je goed voor op je stagegesprek en weet je zeker dat je een onvergetelijke indruk achterlaat:

tip 1: verdiep je in het bedrijf

Als je je van tevoren inleest in het bedrijf ga je zelfverzekerder het sollicitatiegesprek in. Bovendien zal uit je vragen blijken dat je goed voorbereid bent. Neem daarom de website van het bedrijf door, bekijk social media kanalen en zoek artikelen over het bedrijf of interviews met medewerkers op internet.

tip 2: bereid stagevragen voor

Ongeacht het bedrijf waar je solliciteert zijn er een aantal sollicitatievragen die je kan verwachten. Bijvoorbeeld waarom je bij het bedrijf stage wil lopen of wat je goede eigenschappen of slechte eigenschappen zijn. Denk hier voorafgaand aan het gesprek over na en formuleer alvast een aantal antwoorden. Eventueel kun je ook een rollenspel doen met een vriend of familielid, waarbij zij de werkgever spelen en jij de sollicitant. 

Hier vind je meer voorbeelden van sollicitatiegesprek vragen.

tip 3: bedenk wat je wil leren

Het stagegesprek is niet alleen een moment om de werkgever te overtuigen, maar ook om erachter te komen of het bedrijf de juiste stageplek voor jou heeft. Je gaat waarschijnlijk een aantal weken of maanden bij het bedrijf werken, dus je wilt deze tijd wel goed benutten. Bedenk wat je tijdens je stage wil leren en bespreek het tijdens het gesprek. Zo kom je erachter of deze stage bij jou past, wat je kan leren en of je voldoende praktijkervaring op kan doen.

tip 4: kies een passende outfit

Naast de vragen die je stelt is ook de kleding die je draagt een manier om jezelf uit te drukken. Bedenk wat je uit wil stralen en kies daar een passende outfit bij. Weet je niet welke kledingstijl gebruikelijk is op de werkvloer van het bedrijf waar je solliciteert? Zoek dan naar foto’s van medewerkers op de website of op social media en bekijk wat ze aan hebben.

Dragen medewerkers werkkleding? Kies dan een outfit waar jij je prettig in voelt en zorg dat je kleding schoon en gestreken is.

tip 5: kom op tijd

Een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk om te benoemen. Wanneer je op tijd komt, toon je aan dat je punctueel bent en het stagegesprek serieus neemt. Moet je een eindje reizen? Houdt dan rekening met eventueel oponthoud en plan extra reistijd in. 

Gebeurt er iets onverwachts, waardoor je toch te laat dreigt te komen? Bel het bedrijf dan zo snel mogelijk op en vertel waarom je later bent. 

tip 6: wees jezelf

Het allerbelangrijkste tijdens een stagegesprek? Wees jezelf! De werkgever heeft je cv en sollicitatiebrief al gezien en wil jou op basis daarvan beter leren kennen. Laat dus zien wie je bent, vertel wat jou uniek maakt en doe je vooral niet anders voor. Oprecht zijn is misschien wel de beste manier om een perfecte eerste indruk te maken.

En onthoud: als een werkgever je niet waardeert om wie je bent, dan is deze stage waarschijnlijk niet de juiste plek voor jou!

meer lezen over solliciteren en sollicitatiebrieven? 

Grote kans dat je in je leven nog een aantal keer solliciteert. Bijvoorbeeld voor een nieuwe opleiding of een (bij)baan. Benieuwd hoe zo’n sollicitatieproces eruitziet? Of heb je hulp nodig bij het schrijven van een goede motivatiebrief? Lees dan ook onderstaande:

meest gestelde vragen over een stagegesprek

 • hoe bereid je je het best voor op een stagegesprek?

  Er zijn een aantal dingen die je kan doen ter voorbereiding op je stagegesprek. Zo is het verstandig om je te verdiepen in het bedrijf via de website, social media kanalen of artikelen op internet. Daarnaast kun je sollicitatievragen en antwoorden voorbereiden. 

 • welke vragen worden er gesteld tijdens een stagegesprek?

  Er is geen standaard vragenlijst voor een stagegesprek, maar er zijn wel een aantal vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek voor een stage kan verwachten. Bijvoorbeeld over je persoonlijkheid, je competenties en waarom je bij het bedrijf wil werken.