wat kun je verwachten bij een tweede sollicitatiegesprek?

Het tweede sollicitatiegesprek verschilt helemaal niet zoveel van het eerste gesprek, alleen nu weet je al meer af van het bedrijf en de functie. Over het algemeen ga je in het tweede gesprek van de sollicitatie dieper op bepaalde dingen in en voer je het gesprek met andere mensen van het bedrijf. Dit is omdat de werkgever vaak benieuwd is of je in een team past en of meerdere mensen dezelfde mening daarover hebben. Bereid je dus voor om ook de tweede keer een goede eerste indruk te maken! 

opdracht of assessment 

Daarnaast kan het zijn dat het bedrijf benieuwd is naar je competenties en je vraagt om een opdracht, assessment of test uit te voeren. Dit kan een kennistest zijn over de veiligheid van een magazijn, een schrijfopdracht om te zien hoe goed je grammatica is, of bijvoorbeeld een assessment waarbij ze je probleemoplossend vermogen testen. Zo’n opdracht wordt meestal van tevoren aangekondigd. Anticipeer daar dus op en oefen waar nodig!

wat is het verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek?

Bij grotere bedrijven wordt het eerste sollicitatiegesprek vaak geleid door iemand van hr. Het 2e sollicitatiegesprek voer je vaak met je toekomstige leidinggevende of een aanstaande collega. Om jezelf goed voor te bereiden is het fijn als je dit vooraf al weet. Vraag dat dus in het eerste gesprek. 

Daarnaast wordt er in het tweede gesprek grondig gekeken of je een match bent met het bedrijf. Pas je bij het team? Wat is je persoonlijkheid? Hoe goed ken je jezelf? Verder bespreek je meestal ook de arbeidsvoorwaarden en het salaris. Zorg dat je weet wat je eigen salarisindicatie is en wees bereid om te onderhandelen. 

voorbereiden tweede sollicitatiegesprek: hoe pak je dat aan?

Voordat je begint aan je 2e sollicitatiegesprek is het dus belangrijk dat je je voorbereidt op de volgende onderwerpen:

En volg deze drie stappen: 

 1. Reflecteer op het eerste sollicitatiegesprek: hoe ging dat? Wat ging goed en wat kan beter? Probeer je sterke punten nog beter te maken en je slechte punten op te lossen en te oefenen.

 2. Bereid je voor op moeilijke vragen. We zeiden het net hierboven al: er worden waarschijnlijk diepere vragen gesteld. Bereid je goed voor en bekijk onze voorbeeldvragen verderop. Als je het antwoord niet weet is het niet het eind van de wereld. Houd dat in je achterhoofd. De beste oplossing is zeggen dat je het een lastige vraag vindt en er later op terugkomt. Dat is beter dan stotteren of stilvallen. Vaak willen ze bij moeilijke vragen ook zien hoe je het communicatief oplost en zijn ze niet per se op zoek naar het goede antwoord.

 3. Bedenk wat je zelf uit het gesprek gaat halen. Ja, ook jij hebt een stem in hoe je je baan vormgeeft. Bedenk welke vragen je terug wilt stellen, hoe je gaat onderhandelen en waar je behoefte aan hebt! Zet alles voor jezelf op een rijtje zodat je niets vergeet te vragen of bespreken.

arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandeling: zo ga je er zelfverzekerd in

Misschien wel het belangrijkste van een baan naast werksfeer en leuke collega’s: de beloning en de voorwaarden! Wees klaar om te onderhandelen. Werkgevers geven je namelijk niet vaak meteen het salaris dat je verwacht.

vragen tweede sollicitatiegesprek

Oké, moeilijkere en diepere vragen dus. Maar waar moet je dan aan denken? En welke vragen kan je in het tweede gesprek zelf nog stellen? Je hebt er namelijk al zoveel gesteld in het eerste gesprek… Wij helpen je!

vragen die werkgevers stellen

Doordat je waarschijnlijk met andere mensen in gesprek gaat, komen de ‘typische’ sollicitatievragen eerst weer kort aan bod. Geef daar rustig en uitgebreid antwoord op, net zoals bij je eerste gesprek. De diepere vragen die tijdens het tweede gesprek gesteld worden zijn vaak:

 • waarom wil je voor deze organisatie werken?

 • wat zijn je sterke en zwakke punten in deze rol?

 • wat denk je over X jaren te doen?

 • beschrijf eens hoe je een probleem hebt opgelost in een eerdere baan?

 • waarom wil je bij je huidige werkgever weg?

 • op welke prestatie ben je tot nu het meest trots?

 • hoe zie je jouw rol in het toekomstige team?

 • wat zou je in [situatie] doen?

De meeste vragen zijn waarschijnlijk gestuurd op basis van gedrag. Degene die tegenover je zit wil er namelijk achterkomen hoe je met bepaalde situaties omgaat en hoe je op die momenten handelt. Een handig hulpmiddel om goede antwoorden te geven op die vragen is de STARR-methode. Koppel situaties uit het verleden aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij je toekomstige functie horen.

Bijvoorbeeld: “In mijn vorige functie was ik verantwoordelijk voor de maandelijkse bedrijfsuitjes. Dat was heel leuk en ging altijd erg goed. Ik ben dus organisatorisch sterk en kan goed met deadlines omgaan.” Op die manier voldoe je aan de competenties die bij een functie horen en leg je uit waarom je de perfecte kandidaat bent.

vragen die je terug kan stellen

Wees innovatief en creatief! In het 2e sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Je kan daarom vragen stellen over de functie, het bedrijf of over de afdeling. Maar je kan je ook richten op de interviewer. Zo heb je direct door of er een klik is én ben je origineel. 

Enkele voorbeelden van zulke vragen zijn:

 • wat wordt er van mij verwacht tijdens de eerste zes maanden?

 • is deze rol nieuw? Zo ja, hoe is deze ontstaan?

 • hoe omschrijf je de werksfeer en bedrijfscultuur?

 • welke doorgroeimogelijkheden zijn er (opleidingen, trainingen etc.)?

 • in welk team kom ik terecht? 

 • welke vaardigheden en skills zijn er al aanwezig in dat team?

meer lezen over het voorbereiden van een (eerste) sollicitatiegesprek?

Heb je binnenkort niet het tweede, maar het eerste sollicitatiegesprek? Of wil je gewoon meer weten over je eigenschappen of de vragen die werkgevers vaak stellen? Lees dan ook onderstaande:

meest gestelde vragen over een tweede sollicitatiegesprek

 • wat vragen ze bij een tweede sollicitatiegesprek?

  De vragen van de werkgever tijdens een tweede sollicitatiegesprek zijn bijvoorbeeld:

  • waarom wil je voor deze organisatie werken?

  • wat zijn je sterke en zwakke punten in deze rol?

  • wat denk je over X jaren te doen?

  • beschrijf eens hoe je een probleem hebt opgelost in een eerdere baan?

  • waarom wil je bij je huidige werkgever weg?

  • op welke prestatie ben je tot nu het meest trots?

  • hoe zie je jouw rol in het toekomstige team?

  • wat zou je in [situatie] doen?

 • wat betekent een 2e gesprek bij een sollicitatie?

  Als je uitgenodigd wordt voor een tweede sollicitatiegesprek, betekent dit dat het bedrijf geïnteresseerd in je is en graag verder wil kijken of je binnen het team past en of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek is vaak met iemand anders, dus ook in dit gesprek moet je weer je best doen om een goede eerste indruk te maken en jezelf zelfverzekerd te presenteren.